ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Στάμος: Ναι αποτύχαμε στο Facebook

Οι υπό αμφισβήτηση ηγεσία του Facebook, Ζούκερμπεργκ και Σάντεμπερκ

Ένας από τους βασικούς ανθρώπους - κλειδιά που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου με επίκεντρο την αδυναμία και απροθυμία του Facebook να ελέγξει αλλά και να απορρίψει τις ρωσικές παρεμβολές στις αμερικανικές εκλογές αλλά και την πολιτική επιρροή στην αμερικανική κοινή γνώμη είναι ο ελληνοαμερικανός Αλεξ Σταμος @alexstamos. Ο Στάμος, απόφοιτος του Πανεπιστημίου to Berkeley θεωρείται από τους κορυφαίους επιστήμονες στα θέματα ασφάλειας διαδικτύου και ήταν μέχρι τον Αύγουστο ο επικεφαλής ασφαλείας του Facebook. Σύμφωνα με την έρευνα της New York Times ο Στάμος και οι συνεργάτες του είχαν εντοπίσει τις παρεμβολές ρωσικών λογαριασμών κατά την διάρκεια των αμερικανικών εκλογών, παρεμβολές που συνεχίστηκαν και μεχρι πρόσφατα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα σε μια σύσκεψη με τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ και την Σέριλ Σάντμπερκ (Γενική Διευθύντρια) ο Στάμος παρουσίασε τα ευρήματα της ομάδας του και περιέγραψε την κατάσταση ως χαοτική χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει τις δραστηριότητες των Ρώσων σε όλη τους την έκταση. Πρότεινε την δημιουργία λογισμικού που να εντοπίζει και να αποβάλλει τέτοιους λογαριασμούς αλλά και κατευθυνόμενο περιεχόμενο. Η Σάντεμπερκ σύμφωνα με την NYTimes αρνήθηκε ενώ είχε και λεκτική αντιπαράθεση με τον Στάμος κατηγορώντας τον πως την κρατούσε στα σκοτεινά με τις έρευνες του.

Το Facebook και το δίδυμο Ζούκερμπεργκ - Σάντεμπερκ σύμφωνα με την εφημερίδα έστρεψε την προσοχή του στην διαχείριση της κρίσης αυξάνοντας τις προσπάθειες για επιρροή στην Ουάσιγκτον προσλαμβάνοντας εταιρείες για επειρεασμό των Γερουσιαστών αλλά και προσπαθώντας να σπιλώσει το όνομα άλλων εταιρειών τεχνολογίας όπως της Apple, Google και Twitter αλλά και κορυφαίων προσωπικοτήτων όπως ο Τζορτζ Σορρος.

Η έρευνα της NYTimes όπως ήταν φυσικό δημιουργεί κύματα αμφισβήτησης στο Facebook και ιδιαίτερα στην εταιρική του διακυβέρνηση. Ηδη έχουν δημιουργηθεί διάφορες ομάδες που ζητούν το κλείσιμο του κοινωνικού δικτύου ενώ μέτοχοι έχουν ήδη ζητήσει γραπτώς την απομάκρυνση των Ζούκερμπεργκ και Σάντεμπερκ.

 

Με άρθρο στην Washington Post ο Αλεξ Στάμος με τίτλο "Ναι αποτύχαμε στο Facebook αλλά δεν είμαστε οι μόνοι" , επιβεβαίωσε κατά βάση τους ισχυρισμούς της NYTimes και και ζήτησε της ενεργοποίηση των εταιρειών τεχνολογίας αλλά και των νομοθετών σε όλο τον κόσμο για την προστασία της ιδιωτικότητας αλλά και τον πόλεμο σε οργανισμούς όπως ο Ρωσικός GRU οι οποίοι έχουν την δυνατότητα να παρεμβαίνουν σε άλλες χώρες να διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις και να διαμορφώνουν τη κοινή γνώμη άλλων χωρών. Στην εκστρατεία κατά του Facebook έχει προστεθεί τελευταία και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Apple Τιμ Κουκ ο οποίος σε πρόσφατη του διάλεξη στις Βρυξέλλες χαρακτήρισε το δικαίωμα της ιδιωτικότητας αλλά και της διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων ως "βασικό ανθρώπινο δικαίωμα".

 

Πηγή: kathimerini.com.cy 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X