ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Έπεσαν οι υπογραφές από Κοτζιά και Ντιμιτρόφ

Παρουσία Ευρωπαίων Αξιωματούχων

Με φόντο τη Μεγάλη Λίμνη των Πρεσπών υπογράφηκε, το πρωί της Κυριακής, η ιστορική συμφωνία για το ονοματολογικό της πΓΔΜ.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε σε ιδιαιτέρως θερμό κλίμα, με τους παρευρισκόμενους να χειροκροτούν και να επευφημούν συνεχώς τους Πρωθυπουργούς και τους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.

Μιλώντας στην τελετή υπογραφής, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία που σέβεται πλήρως τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες των δύο χωρών, και κάλεσε τους δύο λαούς να την στηρίξουν χωρίς προκαταλήψεις. «Αν η ψυχή κάθε λαού είναι η ιστορία του, τότε στη συμφωνία μας καθρεφτίζονται οι ψυχές και των δύο λαών», σημείωσε.

«Λίγοι το πίστευαν»

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι λίγοι ήταν αυτοί που πίστευαν ότι θα υπάρξει συμφωνία, και πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές έχουν ιστορική ευθύνη να μην αφήσουν το βήμα μετέωρο, συμπληρώνοντας ότι «η μοίρα των λαών και των χωρών των Βαλκανίων είναι αλληλένδετη όπως και των χωρών της Ευρώπης».

«Είμαι λάτρης της βαλκανικής μουσικής που τραγουδιέται σε όλες τις γλώσσες. Στην τεράστια παράδοση της βαλκανικής μουσικής εξέχουσα θέση έχουν τα μοιρολόγια αλλά και τα τραγούδια χαράς, ένα τέτοιο τραγούδι ξεκινάμε να γράφουμε εδώ μαζί στις Πρέσπες, και στόχος μας είναι αυτό το τραγούδι της χαράς να τραγουδιέται από πολλές γενιές μετά, στη γλώσσα μας και στη γλώσσας σας», κατέληξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

«Οι χώρες να ζουν σε ειρήνη»

Από την πλευρά του, ο Ζόραν Ζάεφ σημείωσε ότι με τη συγκεκριμένη συμφωνία μπαίνει τέλος σε μια μακροχρόνια διένεξη που επιδείνωνε τις διμερείς σχέσεις. Με δύο αποφθέγματα του Αριστοτέλη ευχαρίστησε τους δύο Υπουργούς Εξωτερικών και τον Έλληνα Πρωθυπουργό για το θάρρος που επέδειξαν.

«Οι χώρες πρέπει να ζουν σε ειρήνη γιατί διαφορετικά υποφέρει ο κόσμος, η συμφωνία αποτελεί ενθάρρυνση για τη βελτίωση των σχέσεων και της ζωής των πολιτών», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ και συμπλήρωσε ότι οι δύο πλευρές είναι ισχυρές απέναντι στην ξενοφοβία. Αναφορικά με τις αντιδράσεις στις δύο χώρες, ο Ζόραν Ζάεφ σημείωσε ότι είναι δημοκρατικό δικαίωμα να εκφράζονται αντιδράσεις, όμως οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να κάνουν ένα βήμα μπροστά και να κοιτάξουν το μέλλον. «Είμαστε περήφανοι για αυτή τη συμφωνία που θα μας ενώνει και σήμερα και πάντα» , σημείωσε.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με ομιλία του Μάθιου Νίμιτς, Ειδικού Αντιπροσώπου του ΟΗΕ για το ονοματολογικό τα τελευταία 25 χρόνια. Ο κ. Νίμιτς ευχαρίστησε τους δύο Πρωθυπουργούς για το θάρρος, όπως είπε, που επέδειξαν, και σημείωσε ότι οι λαοί χρειάζονται ηγέτες όπως οι Τσίπρας και Ζάεφ, οι οποίοι θα μπορούν να βλέπουν μπροστά και να λύνουν προβλήματα ετών.

Στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας παρευρέθηκαν η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, και η Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Χαιρετίζουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι

Συγχαρητήρια έλαβαν οι πολιτικές ηγεσίες Ελλάδας και πΓΔΜ για την επίτευξη συμφωνίας για το ονοματολογικό, από την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρεντερίκα Μογκερίνι, και τον Επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, οι οποίοι βρέθηκαν σήμερα στις Πρέσπες.

«Είμαστε εδώ για να ευχαριστήσουμε τις δύο πλευρές γιατί μας έκαναν περήφανους οι ηγέτες των δύο χωρών. Έλυσαν ένα χρόνιο πρόβλημα και ένα αγκάθι για τη Βαλκανική», σημείωσε η κ. Μογκερίνι, και πρόσθεσε ότι η σημερινή συμφωνία θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλούς στην περιοχή και την Ευρώπη.

«Η σημερινή συμφωνία δείχνει τον δρόμο στην Ευρώπη και τον κόσμο, καθώς μέσα από το θάρρος και την προσπάθεια λύνεται κάθε πρόβλημα. Τώρα μένει πολλή και σκληρή δουλειά να γίνει πράξη αυτή η ιστορική στιγμή», συμπλήρωσε η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από την πλευρά του, ο κ. Χαν σημείωσε ότι οι πολίτες του μέλλοντος θα αναγνωρίσουν τη σημερινή συμφωνία ως μια ιστορική στιγμή. «Πιστεύω πως πρέπει να γίνουν τα επόμενα βήμα, η σημερινή συμφωνία είναι το τέλος μίας διαδρομής αλλά και η αρχή ενός νέου ταξιδιού», κατέληξε. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και από τις δύο πλευρές, ο κ. Χαν υποστήριξε ότι σε μια συμφωνία δίνεις κάτι για να λάβεις κάτι.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X