ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σε πύρινο κλοιό η Ελλάδα

Άνιση μάχη με τις φλόγες δίνουν εδώ και μέρες οι πυροσβέστες.

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει τις τελευταίες ώρες η πυρκαγιά που μαίνεται για τρίτο 24ωρο στην ανατολική Αττική, καθώς ο μεγαλύτερος φόβος του κρατικού μηχανισμού πυρόσβεσης έγινε πραγματικότητα.

Το μεγάλο πύρινο μέτωπο πέρασε τελικά την λεωφόρο Καλάμου, και κατευθύνεται προς το Πολυδένδρι, ενώ νωρίτερα εκκενώθηκαν από τον δήμο σπίτια στον οικισμό Σαλαμίδι. Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να μην προχωρήσει η πυρκαγιά προς τη Μαλακάσα.

Η Αστυνομία, λόγω της επικινδυνότητας της κατάστασης, διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων από την έξοδο της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας προς Μαρκόπουλο Ωρωπού.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική υπηρεσία παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων στο σημείο Κάλαμος-Μικροχώρι, η φωτιά συνεχίζει κατευθυνόμενη νοτιοδυτικά και αναπτύσσεται πολύ γρήγορα.

Σύμφωνα με τους αξιωματικούς του Π.Σ., η πυρκαγιά είναι πάρα πολύ δύσκολη, καθώς, εκτός των άλλων, η μεγάλη θερμοκρασία που αναπτύσεται απο την καύση του πυκνού δάσους, δημιουργεί ένα μικροκλίμα στην περιοχή, με πολλαπλασιασμό της έντασης του ανέμου και τη δημιουργία ισχυρών ανοδικών ρευμάτων που δεν επιτρέπουν στα εναέρια μέσα να κατέβουν πολύ χαμηλά και να κάνουν ρίψεις, ενώ και οι επίγειες δυνάμεις δεν μπορούν να πλησιάσουν.

Με την βοήθεια του στρατού και πολιτών γίνεται προσπάθεια για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών για να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς.

Αρνούνται την εκκένωση οι κάτοικοι στην Ηλεία

Την εκκένωση του χωριού «Περιστέρι» στην Αμαλιάδα, αποφάσισε η τοπική αυτοδιοίκηση μετά την αναζωπύρωση του μετώπου στην περιοχή, όπως γνωστοποίησε ο δήμαρχος Ήλιδας, Χρήστος Χριστοδουλόπουλος. Οι περισσότεροι κάτοικοι αρνούνται ωστόσο να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Όπως εξήγησε ο δήμαρχος, η αναζωπύρωση της πυρκαγιάς σημειώθηκε το μεσημέρι, κατά τη μιάμιση περίπου ώρα που τα εναέρια μέσα σταμάτησαν να επιχειρούν.Τότε και λόγω των ισχυρών ανέμων η φωτιά πέρασε την ζώνη πυρασφάλειας που είχε οριοθετηθεί.

Αίτημα στον Ευρωπαϊκό μηχανισμό

Δίπλα στην Ελλάδα και στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής θα βρεθούν από απόψε 60 κύπριοι πυροσβέστες οι οποίοι θα συνδράμουν τις τιτάνιες προσπάθειες πυρόσβεσης. Όπως ανακοινώθηκε επίσημα στην Αθήνα από το Συντονιστικό Όργανο για τις πυρκαγιές η προσφορά της Λευκωσίας για βοήθεια έγινε αποδεκτή.

Προς τούτου μεταγωγικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας C-130 έρχεται στην Λάρνακα προκειμένου να μεταφέρει το πεζοπόρο τμήμα στην Ελλάδα.

Συνάμα η Ελλάδα ενεργοποίησε τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης πολιτικής προστασίας ζητώντας την συνδρομή με δυο συγκεκριμένα ζεύγη πτητικών μέσων που διαθέτει η Γαλλία. Η απάντηση όπως ανακοινώθηκε ήταν αρνητική ένεκα της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί με τις πυρκαγιές στη Γαλλία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X