ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πύρινος εφιάλτης στην Αττική - Αναφορές για εγκλωβισμένους (vid,pics)

Δεκάδες σπίτια και αυτοκίνητα καμμένα

Σε πύρινη κόλαση με δεκάδες σπίτια και αυτοκίνητα καμμένα έχει μετατραπεί η περιοχή Μάτι, μέσα από την οποία πέρασε το μέτωπο της φωτιάς που μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδόν 100 σπίτια και δεκάδες αυτοκίνητα έχουν γίνει παρανάλωμα του πυρός, ενώ υπάρχουν αναφορές για άτομα που ήταν εγκλωβισμένα σε σπίτια και λόγω της αδυναμίας που υπάρχει στην πρόσβαση, αγνοείται η τύχη τους.

Εικόνες και βίντεο που έχουν «ανέβει» στα social media παρουσιάζουν μία ανεξέλεγκτη κατάσταση, καθώς η πύρινη λαίλαπα περνάει μέσα από τον οικισμό Μάτι, ενώ οι καπνοί έχουν καλύψει τον ουρανό.

 

Νωρίτερα:

Εκτός ελέγχου είναι πλέον η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στις 5.00 το απόγευμα στο Νταού Πεντέλης, στα σύνορα Πικερμίου - Ραφήνας με κατεύθυνση προς τον Διόνυσο όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου, Βαγγέλης Μπουρνούς.

 

Πιο συγκεκριμένα, η κατεύθυνση της φωτιάς είναι προς το Λύρειο, σύνορα Πεντέλης με Καλλιτεχνούπολη και Νέο Βουτζά.

Λίγο μετά τις 18:15 το απόγευμα ο δήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου  είπε ότι εκκενώνεται η περιοχή του Νέου Βουτζά στο βόρειο κομμάτι του οικισμού.

Ο κ. Μπουρνούς σημείωσε ακόμα ότι μέτωπο της φωτιάς εκτείνεται σε μήκος 3-4 χιλιόμετρων. Είπε ακόμα ότι είναι άγνωστα τα αίτια που οδήγησαν στην εκδήλωση της πυρκαγιάς. «Αυτήν την ώρα προέχει η εντατικοποίηση της προσπάθειας για την κατάσβεση της» είπε χαρακτηριστικά.
Λίγο πριν τις 19:00 η φωτιά πέρασε τη λεωφόρο Μαραθώνος και μπήκε στο Μάτι, όπου έκαψε αυτοκίνητα και μπήκε στις αυλές κάποιων σπιτιών.

«Η κατέυθυνση του ανέμου είναι προς τον Διόνυσο και ο οικισμός του Νέου Βουτζά έχει αρκετά μεγάλα κομμάτια πρασίνου που κινδυνευουν» πρόσθεσε.

Ο δήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου είπε επίσης ότι έχουν καταγραφεί ήδη οι πρώτες ζημιές καθώς κάηκαν πέντε σπίτια κατοίκων της περιοχής.

Νωρίτερα:

Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά λόγω των ισχυρών ανέμων - Φλόγες καίνε σπίτια στους οικισμούς Γαλήνη, Μαρούλα και Πανόραμα - Τεράστια κινητοποίηση: Από αέρος επιχειρούν τέσσερα αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα - Στην προσπάθεια κατάσβεσης συμμετέχουν 110 πυροσβέστες με 47 οχήματα - Καλούν τον κόσμο να κατέβει στην παραλία

Ανεξέλεγκτη είναι η πυρκαγιά που ξέσπασε από νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας στο πευκοδάσος της περιοχή «Αέρας» στα Γεράνεια Όρη. Η φωτιά μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας, στα όρια Κορινθίας - Δυτικής Αττικής, ενώ οι καπνοί έχουν εξαπλωθεί και στη Δυτική Αττική. Οι φλόγες βρίσκονται κοντά στους οικισμούς Γαλήνη και Μαρούλα, ενώ υπάρχουν φόβοι για εξάπλωση και προς το Αλεποχώρι. Εξαιτίας της πυρκαγιάς εκκενώθηκαν οι οικισμοί Γαλήνη, Πανόραμα 1, Πανόραμα 2 καθώς και ξενοδοχείο στην παραλία της Κινέτας. Εγκλωβισμένοι υπάρχουν και στον οικισμό Άγιος Νικόλαος.

Στο σημείο πνέουν ισχυροί άνεμοι με ταχύτητα 15 έως 26 μίλια βόρειοι-βορειοδυτικοί, ενώ πυκνοί καπνοί έχουν σκεπάσει την περιοχή στο πευκοδάσος, ένα σημείο ιδιαίτερα δυσπρόσιτο για τις δυνάμεις της πυροσβεστικής. Κάτοικοι της περιοχής εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, ενώ οι αρχές τους παρακινούν να κατέβουν στην παραλία.

Στο σημείο πετούν τέσσερα ελικόπτερα Ericsson, τρία Canadair CL-415 και άλλο ένα CL-215.

Αξιωματικός από το Πεντάγωνο εκτιμά ότι στην παρούσα φάση η φωτιά είναι δύσκολο να περιοριστεί και οι αρμόδιοι κάνουν προγραμματισμό για τις επόμενες ώρες.


Εκτροπή κυκλοφορίας στην νέα Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου

Λόγω της πυρκαγιάς, που έχει αποκτήσει μεγάλες διαστάσεις καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι, γίνεται εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στον παράδρομο της νέας Εθνικής Οδού Αθηνών - Κορίνθου από το 56ο χιλιόμετρο, ενώ στην εθνική οδό επκρατεί μποτιλιάρισμα.

Δείτε βίντεο: Η φωτιά έφτασε στον οικισμό - Σε απόγνωση οι κάτοικοι

 

«Να απομακρυνθούν οι πολίτες από τον οικισμό Μαρούλα»

Οι αρχές απευθύνουν έκκληση στους κατοίκους να απομακρυνθούν από τον οικισμό Μαρούλα, που απειλείται από το μέτωπο της πυρκαγιάς, η οποία ήδη έχει μπει σε αυλές.

Απειλούνται οι οικισμοί Γαλήνη και Μαρούλα

Το μέτωπο της πυρκαγιάς είναι μεγάλο, ενώ η φωτιά, που κατευθύνεται προς το βουνό, βρίσκεται κοντά στον οικισμό Γαλήνη και στον οικισμό Μαρούλα. Σύμφωνα με την πυροσβεστική δεν απειλούνται κατοικίες, αν και πληροφορίες θέλουν ορισμένα σπίτια να έχουν υποστεί ζημιές. Οι άνεμοι είναι ισχυροί και οι αρχές περιμένουν να δουν την εξέλιξή τους, καθώς η φορά τους αλλάζει συνεχώς.

Η κινητοποίηση της πυροσβεστικής είναι μεγάλη. Πλέον, στο σημείο επιχειρούν 80 πυροσβέστες με 40 οχήματα και τριάντα άτομα πεζοπόρ, επτά αεροσκάφη Canadair και τρία ελικόπτεραμ, ενώ αναμένεται ένα αεροσκάφος C27J με 30 πυροσβέστες.

Αρχικά, η επιχείρηση περιελάμβανε 15 οχήματα με 35 πυροσβέστες και δύο πεζοπόρα τμήματα, ενώ απογειώθηκαν για ρίψεις νερού δύο ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη. Στη συνέχεια, αποφασίστηκε ενίσχυση των δυνάμεων, με αποτέλεσμα στην περιοχή να επιχειρούν 70 πυροσβέστες με 30 οχήματα και δύο πεζοπόρα τμήματα.

 

 

Πηγή: protothema 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X