ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πώς προσπάθησαν να παγιδέψουν Κύπρια δικηγόρο μυστικοί πράκτορες

Το δήθεν συνέδριο και οι... «συνομιλίες»

Δημήτρης Λουκά

Δημοσίευμα της New York Times φέρνει στο φως της δημοσιότητας την είδηση ότι Κύπρια δικηγόρος έγινε στόχος εταιρείας κατασκόπων που συλλέγει πληροφορίες και επεξεργάζεται «μαύρα» επικοινωνιακά σχέδια, εξυπηρετώντας πελάτες της.

Η δικηγόρος Χριστιάνα Μάρκου χειριζόταν μια σοβαρή υπόθεση παρακολούθησης μέσω κινητών πέντε προσώπων από το Μεξικό και το Κατάρ.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της New York Times, η εν λόγω εταιρεία κατασκόπων και μαύρης προπαγάνδας ανέλαβε δράση μετά από αγωγές που κατατέθηκαν στο Ισραήλ αλλά και στην Κύπρο κατά ισραηλινής εταιρείας και κυπριακών εταιρειών, σχετικά με λογισμικό για παρακολούθηση κινητών τηλεφώνων από κρατικές μυστικές υπηρεσίες.


Κύπρος - Έλεος! «Έριξε» το παιδί στο καλάθι και κυκλοφορεί αμέριμνη


Οι δικηγόροι που χειρίζονται τις αγωγές σε Κύπρο και Ισραήλ, όπως και πρόσωπα που συνέβαλαν στη συλλογή στοιχείων για τις αγωγές αυτές, δηλαδή που διαπίστωσαν ότι στα κινητά των πέντε εναγόντων από Μεξικό και Κατάρ υπήρχε εγκατεστημένο συγκεκριμένο λογισμικό παρακολούθησης, προσεγγίστηκαν με τη χρήση ψευδών παραστάσεων.

Όπως δήλωσε ίδια η δικηγόρος στο Associated Press, δέχθηκε μια πρόσκληση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου να συμμετέχει σε συνέδριο που αφορούσε νομικά θέματα το καλοκαίρι και για τους σκοπούς του συνεδρίου κλήθηκε στο Λονδίνο ώστε να μιλήσει με τους διοργανωτές.


Νέο θύμα της Γρίπης Α - Νεκρός άνδρας στη Λεμεσό


«Πράκτορες» της εν λόγω εταιρείας κατασκόπων, υποδυόμενοι τους διοργανωτές συνεδρίων, της ζήτησαν να είναι ομιλήτρια σε διεθνές συνέδριο με θέμα στο οποίο εξειδικεύεται. Η συνάντηση ορίστηκε σε ξενοδοχείο του Λονδίνου, ώστε να διευθετηθούν οι λεπτομέρειες. Κατά τη συνάντηση, αφού αρχικά μίλησαν για το δήθεν, όπως αποδείχθηκε, συνέδριο, άρχισαν να της υποβάλλουν ερωτήσεις για την υπόθεση κατά της ισραηλινής εταιρείας προσποιούμενοι γενικό ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην συνέχεια, διαπιστώθηκε ότι η συνομιλία βιντεοσκοπήθηκε χωρίς να το γνωρίζει.

Μάλιστα πριν λίγες μέρες επεξεργασμένα αποσπάσματα της συνομιλίας προβλήθηκαν στην ισραηλινή τηλεόραση με σκοπό να γίνει ξεκάθαρο ότι στόχος των αγωγών είναι να δυσφημιστούν το Ισραήλ και η ισραηλινή εταιρεία.

Η «πρωταγωνίστρια» της εν λόγω υπόθεσης δικηγόρος, Χριστιάνα Μάρκου, σε δηλώσεις της ανέφερε ότι αντιλήφθηκε τις ύποπτες ερωτήσεις και σε κάποιες δεν απάντησε και σε κάποιες άλλες έδινε λάθος απαντήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από έρευνα του Associated Press σε σειρά χωρών, φάνηκε ότι παρόμοιες κινήσεις έγιναν και κατά των δικηγόρων της αγωγής στο Ισραήλ και κατά προσώπων που συνέβαλαν ως εμπειρογνώμονες στη διαπίστωση του λογισμικού υποκλοπών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X