ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ποινές που «καίνε» όσους βάζουν φωτιά στα δάση

Ανακοινώθηκαν οι νέες ποινές και είναι εξοντωτικές

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα σε νόμους, προτάσεις νόμου (4) που κατέθεσαν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Βουλευτής του κόμματος Νίκος Νουρής που αυξάνουν τις ποινές για τους εμπρησμούς και την πρόκληση πυρκαγιών στην ύπαιθρο και τα δάση με τον εμπρησμό να επισύρει 20 χρόνια φυλάκιση.

Με βάση την έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών αυξάνονται οι προβλεπόμενες ποινές για τα αδικήματα που αφορούν την πρόκληση πυρκαγιάς στην ύπαιθρο από ποινή φυλάκισης μέχρι τρία (3) χρόνια και χρηματική ποινή ύψους μέχρι πέντε χιλιάδες λίρες (£5.000), που ισχύει σήμερα, σε ποινή φυλάκισης μέχρι πέντε (5) χρόνια και χρηματική ποινή ύψους μέχρι είκοσι χιλιάδες ευρώ (€20.000).

Αυξάνονται επίσης οι ποινές για τα αδικήματα που αφορούν την απόρριψη αποτσίγαρων, αναμμένων σπίρτων, αναπτήρων ή αναμμένων κάρβουνων σε δημόσιους χώρους και δημόσιους δρόμους από ποινή φυλάκισης μέχρι ένα (1) χρόνο και χρηματική ποινή ύψους μέχρι τρεις χιλιάδες ευρώ (€3.000), που ισχύει σήμερα, σε ποινή φυλάκισης μέχρι δύο (2) χρόνια και σε χρηματική ποινή ύψους μέχρι έξι χιλιάδες ευρώ (€6.000).

Αύξηση της ποινής με τους νέους νόμους επέρχεται και για το αδίκημα του εμπρησμού σε δάσος το οποίο ανήκει σε ιδιώτες ή στην κυβέρνηση ή το οποίο τελεί υπό την προστασία, τον έλεγχο ή τη διαχείριση της κυβέρνησης από ποινή φυλάκισης δεκατεσσάρων (14) χρόνων, που ισχύει σήμερα, σε ποινή φυλάκισης είκοσι (20) χρόνων.

Επιπρόσθετα, επέρχεται αύξηση της ποινής για το αδίκημα της απόπειρας εμπρησμού σε δάσος το οποίο ανήκει σε ιδιώτες ή στην κυβέρνηση ή το οποίο τελεί υπό την προστασία, τον έλεγχο ή τη διαχείριση της κυβέρνησης και της ποινής για το αδίκημα του εμπρησμού σε σοδειές και φυτείες από ποινή φυλάκισης επτά (7) χρόνων, που ισχύει σήμερα, σε ποινή φυλάκισης δεκατεσσάρων (14) χρόνων. Τέλος, προτείνεται.

Ακόμα επέρχεται αύξηση της ποινής για το αδίκημα της απόπειρας εμπρησμού σε σοδειές και φυτείες από ποινή φυλάκισης τριών (3) χρόνων, που ισχύει σήμερα, σε ποινή φυλάκισης έξι (6) χρόνων.

Τέλος οι προβλεπόμενες ποινές για τα αδικήματα που αφορούν το άναμμα φωτιάς και την πρόκληση πυρκαγιάς σε κρατικό δάσος ή πλησίον αυτού από ποινή φυλάκισης μέχρι πέντε (5) χρόνια και χρηματική ποινή ύψους μέχρι είκοσι πέντε χιλιάδες ευρώ (€25.000), που ισχύει σήμερα, αυξάνεται σε ποινή φυλάκισης μέχρι δέκα (10) χρόνια και σε χρηματική ποινή ύψους μέχρι πενήντα χιλιάδες ευρώ (€50.000).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X