ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πλαστικές, χάπια και αλκοόλ για την «Βασίλισσα του τρόμου» (pics)

«Δεν θέλω να γεράσω...»

Οι γονείς της έκαναν συνολικά εννέα γάμους, κάτι μάλλον ασυνήθιστο ακόμα και στο Χόλυγουντ. Δύσκολα λοιπόν η ζωή της Τζέιμι Λι Κέρτις θα μπορούσε να είναι φυσιολογική. Ποιος είπε πως η διπλή διασημότητα κάνει καλό;

Η Τζάνετ Λι, η μητέρα της και πρωταγωνίστρια του «Ψυχώ» είχε κάνει ήδη τρεις γάμους (εκ των οποίων ο ένας ακυρώθηκε), πριν παντρευτεί τον πατέρα της και διάσημο ηθοποιό Τόνι Κέρτις, με τον οποίο απέκτησε, εκτός από την Τζέιμι Λι Κέρτις και την αδελφή της Κέλλυ Κέρτις. Οσο για τον Τόνι Κέρτις έκανε άλλους πέντε γάμους και άλλα παιδιά μετά τον χωρισμό του από την Τζάνετ Λι. Με λίγα λόγια οι γονείς Τζέιμι Λι Κέρτις είχαν κάνει συνολικά εννέα γάμους _κι εκείνη εκτός από την αδελφή της είχε και άλλα τέσσερα, ετεροθαλή, αδέλφια.

Οπότε όλα στην ζωή της απείχαν από κάθε τι το νορμάλ και τίποτα δεν ήταν συνηθισμένο. Παρά τις σπουδές της στην Κοινωνιολογία η στροφή της στην έβδομη τέχνη έμοιαζε σχεδόν αυτονόητη. Η καριέρα της στον κινηματογράφο ξεκίνησε με έναν ακόμα τίτλο, αυτόν της «Βασίλισσας του τρόμου», λόγω της ταινίας «Halloween» με την οποία έκανε το επίσημο ντεμπούτο της. Τώρα που βγήκε στις αίθουσες το τέταρτο σίκουελ του «Halloween», με την ίδια πάντα επιτυχία, η Τζέιμι Λι Κέρτις, συνεχίζει να διατηρεί τα σκήπτρα της «Βασίλισσας του Τρόμου». Και μαζί τις αναμνήσεις από μια ζωή που καθορίστηκε από την διπλή, αβάσταχτη, διασημότητα. Στις 22 Νοεμβρίου θα κλείσει τα 60....

Ηδη το 1958 που γεννήθηκε ο Τόνυ Κέρτις έπαιρνε χάπια και αντιμετώπιζε προβλήματα με τον αλκοολισμό. Το αλκοόλ ήταν κάτι σαν οικογενειακό «κληρονομικό χάρισμα» _αλκοολικός ήταν και ο παππούς της, από την πλευρά της μητέρας της. Ο γάμος του με την πρωταγωνίστρια του Χίτσκοκ δεν κράτησε πάνω από τέσσερα χρόνια, το δε διαζύγιο της το ζήτησε όταν εκείνη βρισκόταν σε γυρίσματα...

Φοβισμένη από την διασημότητα η Τζέιμι Λι Κέρτις προσπάθησε να μην ακολουθήσει τον εύκολο δρόμο της επωνυμίας της όταν αποφάσισε να γίνει ηθοποιός. Προτίμησε τις μικρές παραγωγές, τις εξίσου μικρές αμοιβές _μέχρι που φορούσε τα δικά της ρούχα στις ταινίες, γιατί δεν υπήρχαν τα αντίστοιχα χρήματα από την παραγωγή.

Ο διάσημος πατέρας που δεν ήταν μπαμπάς

«Ο μπαμπάς δεν ήταν εκεί γύρω, δεν ήταν κοντά μου από τότε που χώρισε με τη μητέρα μου. Ημουν τριών χρόνων», είχε πει σε μια εκ βαθέων συνέντευξη πριν από μερικά χρόνια. «Δεν ήταν πατέρας. Η μόνη επινόηση ήταν η ίδια η ζωή του. Είχε ξεκινήσει την καριέρα του στο ναυτικό και κάποια στιγμή αποφάσισε να τα αλλάξει όλα. Αλλαξε το όνομά του και μετά άλλαξε την ζωή του». Η ίδια πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της αποξενωμένη από τον πατέρα της. Γι΄αυτό και δεν εξεπλάγην όταν, μετά τον θάνατό του ο Τόνυ Κέρτις, στην διαθήκη του, δεν άφησε τίποτα σ΄εκείνην και τα παιδιά της. Βρέθηκε εκτός κληρονομιάς και το αποδέχτηκε σαν να το περίμενε. Οι δύο τους δεν ήταν ποτέ κοντά.

«Τα παιδιά έχουν φασαρία, μπελάδες, όπως όλοι ξέρουμε και ο πατέρας μου δεν ήταν πατέρας ούτε ήθελε να είναι. Κι αυτό δεν είναι άποψη, είναι μια πραγματικότητα. Εκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε για εμάς από οικονομικής πλευράς, αλλά δεν ήταν καθόλου στοργικός πατέρας ούτε ασχολιόταν μαζί μας». Λάτρης των γυναικείου φύλο, εκτός από τους έξι γάμους του είχε αμέτρητες σχέσεις, μεταξύ των οποίων η Μέριλιν Μονρόε και η Νάταλι Γουντ.

Κι όμως στην κηδεία του η Τζέιμι Λι Κέρτις έκλαψε πολύ. Εκλαψε γι΄αυτόν τον «μικρό mashugana _εβραϊκή λέξη για τον τρελό, τον πάντα γεμάτο ζωή». Φυσικά και είμαι συνέχειά του. Ολοι μας περπατήσαμε στον δρόμο που φώτισε ο ίδιος. Ολοι μας πήραμε κάτι από εκείνον, κι εγώ, φυσικά... Την απελπισμένη του ανάγκη για προσοχή», είπε με μια χιουμοριστική διάθεση και μπόλικη αλήθεια. «Τελικά κι εγώ τον αντιμετώπιζα όπως όλοι οι άλλοι, σαν θαυμάστρια. Πάντα του άρεσε πολύ να δίνει αυτόγραφα». Και συνέχισε: «Στο τέλος τα βρήκαμε με τον πατέρα μου, αν και ποτέ η σχέση μας δεν έγινε η κλασική σχέση πατέρα και κόρης. Βασίστηκε κυρίως στην εκτίμηση που έτρεφε ο ένας για τον άλλον. «Τον κατάλαβα πολύ αργότερα, όχι όμως σαν πατέρα, αλλά σαν άντρα. Παρ΄όλες τις δυσκολίες που έζησα, σήμερα πλέον νοιώθω υπερήφανη που είμαι κόρη του».

Μια διαφορετική μητέρα

Μιλώντας για την Τζάνετ Λι, η Τζέιμι Λι Κέρτις αν και έχει συχνά αναφερθεί στην στενή σχέση που ανέπτυξη με την μητέρα της, ποτέ δεν έκρυψε το γεγονός πως ούτε κι εκείνη υπήρξε «ζεστή μάνα. Ηταν ένα δημόσιο πρόσωπο που επιθυμούσε να διατηρεί χαρούμενους τους θαυμαστές της, κάτι που δεν ήταν καθόλου εύκολο για μένα και την αδελφή μου».

Δεν θέλω να γεράσω...

Το 1993, η Τζέιμι Λι Κέρτις ήταν 34 χρόνων. Ενας συνεργάτης παρατήρησε πως είχαν δημιουργηθεί σακούλες κάτω από τα μάτια της και της το είπε. Πανικοβλήθηκε, φοβούμενη ότι αυτό θα επηρεάσει την καριέρα της. Ηταν η εποχή που έκανε την ταινία του Τζέιμς Κάμερον «Αληθινά ψέματα» με τον Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ, στην οποία το κινηματογραφικό της στριπτίζ ψηφίστηκε ως το πιο σέξι. Κι αυτός ο «τίτλος» την «βάρυνε».

 

Και προσπάθησε να σταματήσει τον χρόνο. Μόνον που η μία επέμβαση έφερνε την άλλη και η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει. Για να αντιμετωπίσει τον πόνο από τις πλαστικές εγχειρήσεις οι γιατροί της έδιναν δυνατά παυσίπονα. Αλλά καθώς οι επεμβάσεις συνεχίζονταν, τα παυσίπονα αυξάνονταν και η ίδια δεν άργησε να γίνει πλήρως εξαρτημένη.

«Προσπάθησα να καθυστερήσω την έλευση της μέσης ηλικίας. Αλλά κάθε φορά πίστευα ότι δεν το είχα πετύχει, ότι κάτι πήγαινε στραβά. Ένιωθα παραμορφωμένη σαν να μην ήμουν πια εγώ», είχε πει σε μια συνέντευξή της για εκείνη την περίοδο της ζωής της. Είχε εθιστεί στα ναρκωτικά, ζούσε με την αγωνία της ομορφιάς και της διατήρησης της νεότητας. Το άγχος την είχε καταπιεί. Είχε μπει μέσα σε έναν φαύλο κύκλο από τον οποίο δεν ήταν εύκολα να βγει. Της πήρε χρόνια να συνέλθει. Οταν οι γιατροί αρνήθηκαν να της συνταγογραφούν πλέον άλλα χάπια, η Τζέιμι Λι Κέρτις βρήκε τη λύση: Ηταν η εποχή που η αδελφή της είχε σπάσει το πόδι της και έπαιρνε παυσίπονα. «Εκλεβε» λοιπόν εκείνα τα παυσίπονα για να απαλύνει τον δικό της πόνο και να αντιμετωπίσει την μοναξιά της. Φοβόταν. Αλλά όπως συμβαίνει συχνά σ΄ αυτές τις περιπτώσεις, τα φάρμακα δεν της αρκούσαν. Κι έκανε το επόμενο βήμα: Αρχισε να πίνει και να προσπαθεί να το κρύει από τους δικούς της. Δύσκολο... Εγινε απότομη, νευρική, τσακωνόταν με τις δικές της κόρες. Ενοιωθε πως οδεύει στην καταστροφή _δεν απείχε ιδιαίτερα.

Τότε, σε ένα οριακό σημείο, αποφάσισε να συνέλθει: Μπήκε στην απεξάρτηση και το 1999 κατάφερε να βγει «καθαρή». Μίλησε γι΄αυτή της την τραυματική εμπειρία, εστιάζοντας στους κινδύνους που επιφυλάσσει το Χόλιγουντ και στην αδυναμία της ανθρώπινης φύσης να πάει κόντρα στο ρεύμα της επιτυχίας και της καριέρας. Ολα αυτά την έστρεψαν στην φιλανθρωπία. Αρχισε να συμμετέχει ενεργά σε οργανώσεις υπέρ γυναικών και κυρίως παιδιών. Σε ένα άρθρο της έγραψε ότι το μεγαλύτερο κατόρθωμα στη ζωή της ήταν η απεξάρτηση από τα ναρκωτικά.

Μαζί ήρθε και η αποδοχή της εικόνας της. Ηρέμησε. Σταμάτησε να βάφει τα μαλλιά της ζωής της και να ασχολείται με την εξωτερική της εμφάνιση. Αρχισε να κάνει γυμναστική και να τρέφεται σωστά. Εν αντιθέσει με τους γονείς της η Τζέιμι Λι Κέρτις παραμένει παντρεμένη με τον ίδιο άντρα _με τον οποίο έχουν υιοθετήσει τα δύο τους παιδιά. Είναι σεναριογράφος, σκηνοθέτης, μουσικός και ηθοποιός και είναι ο βαρώνος Κρίστοφερ Γκεστ, 5ος στη σειρά των Haden-Guest. Η ίδια πάντως δεν αποδέχτηκε ποτέ τον τίτλο της βαρώνης, θεωρώντας ότι είναι κάτι με το οποίο δεν έχει καμία σχέση. Πλάι στο σινεμά, τα βραβεία και τις διακρίσεις, η ηθοποιός άρχισε να γράφει βιβλία, κυρίως για παιδιά, θέλοντας ίσως να τους προσφέρει όλα όσα εκείνη στερήθηκε, ενώ αρθρογραφεί και στην Huffington Post. Κάπως έτσι κατάφερε να ισορροπήσει και να επανέλθει σε μια κανονικότητα που της είχε λείψει πολύ, μια κανονικότητα που ίσως να μην είχε γνωρίσει ποτέ.

Πηγή:  « iefimerida.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X