ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Brexit: Μπαράζ παραιτήσεων στην κυβέρνηση Μέι

Ο απόηχος και ο προβληματισμός

Την παραίτησή τους υπέβαλαν σήμερα τρεις υπουργοί της κυβέρνησης Μέι, μεταξύ των οποίων ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της μαραθώνιας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου όπου και εγκρίθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit.

Η υπουργός Εργασίας Εσθερ ΜακΒέι ανακοίνωσε την παραίτησή της λίγο μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Ντ. Ράαμπ. «Η συμφωνία δεν τιμά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», έγραψε στην επιστολή παραίτησής της.

Από την πλευρά του ο Ράαμπ δήλωσε ότι για λόγους συνείδησης «δεν μπορεί να στηρίξει το προσχέδιο για το Brexit». «Λυπούμαι που το λέω αυτό, ύστερα από τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τη συμφωνία του Brexit, πρέπει να παραιτηθώ. Δεν μπορώ να συμφιλιώσω τους όρους της προτεινόμενης συμφωνίας με τις υποσχέσεις που κάναμε στη χώρα στο μανιφέστο μας στις τελευταίες εκλογές. Αυτό είναι, στην καρδιά του, θέμα δημόσιας εμπιστοσύνης», ανέφερε ο Ράαμπ.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι ένας από τους λόγους που δεν μπορεί να στηρίξει το σχέδιο της Βρετανίδας πρωθυπουργού είναι ότι απειλεί την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

 

Αναταραχή έχει προκαλέσει η παραίτηση του πλέον αρμόδιου μετά την πρωθυπουργό για τη συμφωνία του διαζυγίου της Βρετανίας με την Ε.Ε., με το κόμμα των Εργατικών να διαμηνύουν ότι η Τερέζα Μέι δεν έχει πλέον εξουσία και ζητούν την παραίτησή της. «Η κυβέρνηαση καταρρέει μπροστά στα μάτια μας καθώς για δεύτερη φορά ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit αρνείται να στηρίξει το σχέδιο της πρωθυπουργού», δήλωσε σήμερα ο Τζον Τρίκετ, μέλος του κόμματος των Εργατικών με επικεφαλής τον Τζέρεμι Κόρμπιν.

«Είναι ο εικοστός υπουργός που παραιτείται από την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι κατά την διετή της πρωθυπουργία. Δεν έχει μείνει κύρος στην Τερέζα Μέι και είναι σαφώς ανίκανη να φέρει εις πέρας μία συμφωνία για το Brexit που να συγκεντρώνει την υποστήριξη της κυβέρνησής της, πόσο μάλλον του κοινοβουλίου και του λαού της χώρας μας», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Παραίτηση και του υπουργού για τη Βόρεια Ιρλανδία

Νωρίτερα σήμερα, ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία, ο συντηρητικός Σέλις Βάρα, ανακοίνωσε ότι παραιτείται εξαιτίας της διαφωνίας του με το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit που συνομολογήθηκε από την κυβέρνησή του με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το υπουργικό συμβούλιο στήριξε το προσχέδιο της συμφωνίας στο οποίο κατέληξαν Λονδίνο και Βρυξέλλες, με την Βρετανίδα πρωθυπουργό να κάνει λόγο για το «καλύτερο δυνατό σχέδιο που θα μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε».

«Οχι» άλλες παραιτήσεις

Την ελπίδα να μην παραιτηθούν άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης της Βρετανίδας πρωθυπουργού εξέφρασε ο υπουργός Υγείας, Μάτ Χάνκοκ καθώς ιδιαίτερα κρίσιμη αναμένεται να είναι η αντίδραση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρις, οι οποίοι σύμφωνα με όσα μεταδίδει το BBC, οι υποστηρικτές του Brexit στο κόμμα της Τερέζα Μέι ίσως υποβάλουν την Πέμπτη πρόταση δυσπιστίας.

«Ελπίζω (μην υπάρχουν άλλες παραιτήσεις) όχι επειδή θεωρώ ότι αυτή η συμφωνία είναι προς το εθνικό συμφέρον», ανέφερε ο Χάνκοκ κστο ραδιόφωνο του BBC. «Σε κάθε συμφωνία που προκύπτει από διαπραγματεύσεις θα υπάρξουν λεπτομέρειες, συμβιβασμοί που δεν είναι τέλειοι», πρόσθεσε.

 

Πηγή: kathimerini.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X