ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Οι 28 ώρες του ζεύγους Μακρόν στην Αθήνα (Pics-Vid)

Στο επίκεντρο το όραμα Μακρόν για την Ευρώπη

Το προσωπικό του στίγμα για το ρόλο της χώρας του στην οικοδόμηση της νέας Ευρώπης έδωσε στη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης που πραγματοποίησε στην ελληνική πρωτεύουσα ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Μέσω των δημόσιων παρεμβάσεών του ο κ. Μακρόν έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας, εκτιμώντας πως η οικονομία ανακάμπτει και η Ελλάδα προσφέρεται για επενδύσεις. Πέρα, ωστόσο, από τα θετικά μηνύματα του Γάλλου προέδρου, το στίγμα του ήταν σαφές αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι στους επόμενους μήνες. Ο κ. Μακρόν διεμήνυσε προς τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του πως οφείλουν να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις ως το μέσο εκείνο που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση.

«Η Ελλάδα πέρασε επτά χρόνια σκληρής κρίσης. Ηταν ελληνική, αλλά και ευρωπαϊκή κρίση. Η Γαλλία και οι γαλλικές επιχειρήσεις ήταν εδώ. Βεβαίως χρειάζονται μεταρρυθμίσεις. Και η ευρωζώνη πρέπει να δείξει αλληλεγγύη.

Η Γαλλία έδειξε πως στηρίζει αυτή τη γραμμή. Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση. Θέλω πραγματικά η Γαλλία να αναλάβει τις ευθύνες της σε αυτή την προσπάθεια. Σπρώξαμε την Ελλάδα να αναζητήσει αλλού επενδύσεις, γιατί έλειπαν οι Ευρωπαίοι. Και αυτό δείχνει πως οι Ευρωπαίοι δεν έχουν εμπιστοσύνη στην Ευρώπη», επεσήμανε ο κ. Μακρόν, στην ομιλία του στο Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»: «Μπορώ να σας εγγυηθώ τη φιλική στάση της Γαλλίας, τη στήριξη στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Θέλω να εκφράσω την πεποίθησή μου πως οι Γάλλοι επιχειρηματίες θα συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια. Οι πιο σημαντικές επιχειρήσεις της Γαλλίας σε κάθε τομέα είναι εδώ. Ημασταν εδώ, είμαστε εδώ και θα παραμείνουμε εδώ».

Η λογική πως η χώρα μας πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της ήταν διάχυτη στις παρεμβάσεις του κ. Μακρόν. Οπως και το μήνυμα που απηύθυνε προς το ΔΝΤ. «Υποστηρίζω το ρόλο και τις αρμοδιότητες που έχει, όμως δεν είναι ρόλος του ΔΝΤ να παρεμβαίνει σε ευρωπαϊκά θέματα… Πιστεύω ότι η θέση του ΔΝΤ σε αυτή τη διαπραγμάτευση θα πρέπει να γίνει καλή τη πίστει και χωρίς νέους όρους και προϋποθέσεις. Αν υπάρξουν διαφωνίες, θα πρέπει να δούμε πως θα ξεπεραστούν τα προβλήματα. Είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να βρούμε λύσεις με το ΔΝΤ. Δεν πρέπει να κουράζουμε τους υπουργούς μας και τους συνεργάτες μας σε ατέρμονες συζητήσεις που κρατούν όλη τη νύχτα για να βρούμε ποιο είναι το ακριβές ποσοστό της ανάπτυξης για την Ελλάδα για τα επόμενα τρία χρόνια…», τόνισε ο κ. Μακρόν.

Η ομιλία στην Πνύκα
Κομβική χαρακτηρίζεται η ομιλία του στην Πνύκα. «Πριν από 2.500 χρόνια εδώ, στο λόφο της Πνύκας, οι Αθηναίοι επινόησαν τη Δημοκρατία… Είναι μεγάλο προνόμιο που παίρνω το λόγο εδώ σε αυτό το σημείο», είπε, ξεκινώντας την παρέμβασή του στα ελληνικά, ενώ ανέφερε πως η ελληνική κρίση δεν αφορούσε μόνο τη χώρα μας, αλλά είναι μία αποτυχία της Ευρώπης.

«Ο κόσμος χρειάζεται την Ευρώπη. Πρέπει να βρούμε τη δύναμη να επανεκκινήσουμε την Ευρώπη… Εάν συνεχίσουμε να εθελοτυφλούμε, θα είμαστε η γενιά που αναλαμβάνει την ευθύνη του θανάτου της και πρέπει να ξεκινήσουμε με ισχυρή αυτοκριτική», σημείωσε ο κ. Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος έκανε λόγο για «ευρωπαϊκή κυριαρχία» και προανήγγειλε ότι θα καταθέσει σχετικό οδικό χάρτη. «Να υποβάλουμε νέους στόχους το 2018 σε όλες τις χώρες και οι λαοί να συζητήσουν ποια Ευρώπη θέλουν.

Για έξι μήνες να υπάρχουν συνελεύσεις των πολιτών και στην πορεία να δημιουργηθούν για τις εκλογές στην Ευρώπη κοινές λίστες και Κοινοβούλιο της ευρωζώνης», ανέφερε. «Ο ελληνικός λαός πλήρωσε τα ψέματα ότι μπορεί να ζήσει όπως στο Βερολίνο και στη διάρκεια της κρίσης επωμίστηκε το βάρος», τόνισε. «Τι δίνουμε στους νέους της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια; Λιτότητα και ανεργία. Τους είχαμε προβάλλει όμορφο μέλλον στο Παρίσι και στο Βερολίνο. Αλλά αρχικά είχαμε υποσχεθεί ότι μπορούν να ζήσουν όμορφα και στην Ελλάδα», πρόσθεσε, με τον κ. Τσίπρα να τάσσεται υπέρ της θέσης Μακρόν υπό προϋποθέσεις για κοινό υπουργό Οικονομικών με δημόσια λογοδοσία.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας έκλεισε την ομιλία του με στίχους του Γιώργου Σεφέρη. «Κι όταν γυρεύει κανείς το θαύμα, πρέπει να σπείρει του αίμα του στις οκτώ γωνιές των ανέμων. Γιατί το θαύμα δεν είναι πουθενά, παρά κυκλοφορεί στις φλέβες του ανθρώπου… Ας δώσουμε λοιπόν την ευκαιρία στο θαύμα να συμβεί».

Στο επίκεντρο το όραμα Μακρόν για την Ευρώπη
Η «ανασύσταση της Ε.Ε.» για την οποία μίλησε ο Γάλλος Πρόεδρος, η Πνύκα και το αττικό φως, οι βόλτες της πρώτης κυρίας της Γαλλίας εντυπωσίασαν τα ξένα μέσα ενημέρωσης, που έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στην επίσημη επίσκεψη του προεδρικού ζεύγους Μακρόν στην Αθήνα. Από τον γαλλικό Τύπο και το Διαδίκτυο έως τα αμερικανικά, βρετανικά και γερμανικά ΜΜΕ, η έμφαση δόθηκε στο όραμα που παρουσίασε ο πρόεδρος Μακρόν στην Αθήνα.

«Ο Μακρόν κάλεσε την Ε.Ε. να ξαναβρεί το αλάτι και την ουσία της ιδανικής ευρωπαϊκής δημοκρατίας», έγραψε στην ανταπόκρισή της η εφημερίδα «Le Monde», μεταφέροντας μια ειδυλλιακή εικόνα της νυχτερινής Αθήνας.
Η «Figaro» ανέφερε ότι «ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει να επανιδρύσει την Ευρώπη»… Ανέλυσε τη φιλοδοξία του «να ξαναβρούν οι Ευρωπαίοι τον πολιτικό ηρωισμό…».

Η «Le Parisien» τονίζει ότι «η γαλλική προεδρία είχε υποσχεθεί μια δυνατή στιγμή, συμβολική στην Αθήνα. Και κράτησε την υπόσχεσή της… Το επιβλητικό πλαίσιο που επέλεξε ο Εμανουέλ Μακρόν για να μιλήσει και να ζητήσει την αναγέννηση της Ευρώπης δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο».

Ο «Independent», οι «Τάιμς της Ν. Υόρκης» έδωσαν μεγάλη σημασία στην ομιλία Μακρόν για την ανασύσταση της Ε.Ε. ενώ το Ρόιτερς σημείωσε την παρότρυνσή του προς τους Γάλλους επιχειρηματίες «να επενδύσουν στην Ελλάδα». Οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» σημείωσαν την επίθεση του Μακρόν εναντίον του ΔΝΤ και την έκκλησή του για αναθεώρηση της ευρωζώνης.

Επιχειρηματικά «deals» με γαλλικούς κολοσσούς
«Ορόσημο» για την εντατικοποίηση των ελληνογαλλικών ζυμώσεων στο «μέτωπο» της επιχειρηματικότητας αποτέλεσε η επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στη χώρα μας. Ωστόσο, για να μετουσιωθεί σε πράξη το ενδιαφέρον που υπάρχει για την Ελλάδα από γαλλικούς κολοσσούς, δηλαδή για να έρθουν, τελικά, οι επενδύσεις, απαιτείται η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών.

Ενα πιο φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, το οποίο θα χαρακτηρίζεται από λιγότερη πολυνομία και γραφειοκρατία, σταθερό φορολογικό καθεστώς, κλίμα κοινωνικής αποδοχής κ.λπ., αποτελεί ίσως τον καθοριστικότερο παράγοντα υλοποίησης άμεσων ξένων αλλά και εγχώριων επενδύσεων. Από τα… αντανακλαστικά της κυβέρνησης σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα θα κριθεί όλο το «παιχνίδι».

Συμφωνίες και ζυμώσεις
Αναφορικά με τα deals που έκλεισαν και τα άλλα που προχώρησαν στο πλαίσιο της επίσκεψης Μακρόν, καταρχάς, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, και ο διευθύνων σύμβουλος της Γαλλικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (BPI), Nicolas Dufour, υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας για την ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, το οποίο αφορά στην παροχή τεχνικής βοήθειας.

Πρόσθετα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Dufour συμφώνησε με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, να συμβάλει η BPI στο Ταμείο Συμμετοχών EquiFund, με ποσό της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως μέσω του συγκεκριμένου «εργαλείου» θα συγκεντρώνονται επενδυτικά κεφάλαια για την ενίσχυση καινοτόμων ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Από εκεί και πέρα, ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΕΗ – Engie (δραστηριοποιείται στον τομέα των ΑΠΕ) για την κατασκευή Αιολικού Πάρκου και μονάδων αποθήκευσης ενέργειας στην Κρήτη. Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, μέσα στον Οκτώβριο αναμένονται εξελίξεις για το περιεχόμενο της συνεργασίας των δύο πλευρών. Σημειώνεται πως κατά το παρελθόν η Engie είχε ξεκινήσει τις ενέργειες για την κατασκευή υβριδικού σταθμού στα Μάλια της Κρήτης. Το έργο δεν προχώρησε, όμως, λόγω τοπικών αντιδράσεων.

Στο μεταξύ, στο περιθώριο του ελληνογαλλικού επιχειρηματικού φόρουμ, που διοργανώθηκε εχθές, παρουσία του Γάλλου προέδρου και του Ελληνα πρωθυπουργού, ο διευθύνων σύμβουλος της Total, Patrick Pouyanne, κοινοποίησε το ενδιαφέρον του Ομίλου να διερευνήσει το δυναμικό υδρογονανθράκων της Ελλάδας. «Υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση μιας νέας βιομηχανίας», όπως είπε ο ίδιος, προσθέτοντας πως παράλληλα «…κοιτάμε πολύ σοβαρά τις δυνατότητες ανάπτυξης δραστηριοτήτων στην Ελλάδα για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας -αιολικής και ηλιακής». Μάλιστα, κατά τα λεγόμενα του κ. Pouyanne: «Με φυσικό αέριο να μεταφέρεται από την Αίγυπτο, από τη Ρωσία, από την Τουρκία, η Ελλάδα θα μπορούσε να καταστεί ένας σημαντικός ενεργειακός κόμβος για φυσικό αέριο».

Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή Ερευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ, Γιάννη Γρηγορίου, «η συνεργασία των ΕΛΠΕ με την Total παρέχει όλα τα εχέγγυα ώστε οι δύο εταιρίες σε κοινοπραξία να προχωρήσουν την έρευνα πετρελαίου στην Ελλάδα προσβλέποντας σε θετικά αποτελέσματα».

Ερωτηθείς για το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης των εταιριών διαχείρισης ύδατος, ο διευθύνων σύμβουλος της SUEZ, Jean-Louis Chaussade, δήλωσε πως «αυτό που ζητούμε από τους Ελληνες εταίρους μας είναι να δούμε εάν θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση στο είδος της νέας τεχνολογίας που μπορούμε εμείς να προσφέρουμε». Οπως εξήγησε ο ισχυρός άνδρας της SUEZ: «Το να μπορείς να φέρεις τεχνολογία, νέα τεχνολογία, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του μάνατζμεντ, του δικτύου διανομής, της σχέσης με τους πελάτες, όπως κάνουμε παντού και είμαστε καλοί σε αυτό. Εάν η κυβέρνηση επιθυμεί να κάνουμε αυτό, θα είμαστε πολύ ευτυχείς να το προσφέρουμε».
Κατά τα λεγόμενα του προέδρου της ΕΥΔΑΠ, Κώστα Παπαδόπουλου: «…Θα συνεργαζόμασταν με κάθε σοβαρή εταιρία που θα είχε προτάσεις συνεργασίας ή συμπράξεων σε έργα στον ελληνικό χώρο ή το εξωτερικό και τα οποία θα προσέθεταν αξία στην ΕΥΔΑΠ».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και της Eurobank, Νίκος Καραμούζης, σημείωσε πως στο συγκεκριμένο φόρουμ τονίστηκε η ανάγκη που υπάρχει στην Ελλάδα για επενδύσεις. Συμπλήρωσε, δε, ότι το ενδιαφέρον από την επιχειρηματική κοινότητα της Γαλλίας για τη χώρα μας δεν περιορίζεται στον κλάδο του τουρισμού παρά αφορά και σε άλλους, όπως αυτοί της ενέργειας, των τροφίμων, των logistics κ.λπ.

Ο πρόεδρος του ΣΕB, Θεόδωρος Φέσσας, δήλωσε: «Ακόμη κι αν δεν καρποφορήσουν άμεσα συμφωνίες, τουλάχιστον θα αρχίσουν να συζητούνται», ενώ η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), Χριστίνα Σακκελαρίδη, τόνισε ότι για να βγει η Ελλάδα από την κρίση χρειάζονται τρία πράγματα: εμπιστοσύνη, επενδύσεις και εξωστρέφεια.

Κατά τον πρόεδρο της Apivita, Nίκο Κουτσιανά: «Αν κάτι θα κρατούσαμε από αυτή την επίσκεψη, που είναι σημαντική για μια εταιρία όπως η Apivita, είναι ότι θα περιμένουμε μια ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση της συνεργασίας σε επίπεδο ανταλλαγής επιστημονικών γνώσεων, καινοτομίας και έρευνας».

Τέλος, ο κ. Χρήστος Χαρπαντίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος, τόνισε: «Η παρουσία του Γάλλου προέδρου εδώ καθώς και η ομιλία που εκφώνησε, αλλά και η παρουσία των επιχειρηματιών, ελπίζω να έχουν ένα πρακτικό αποτέλεσμα στη (σ.σ.: εκατέρωθεν) συνεργασία. Υπάρχουν τομείς όπου μπορεί η γαλλική επιχειρηματικότητα με την ελληνική να συνυπάρξει πάρα πολύ ωραία»

Τι συζήτησε ο Μητσοτάκης με το Γάλλο πρόεδρο Μακρόν
Τα ζητήματα της ανάπτυξης, της απασχόλησης αλλά και των επενδύσεων βρέθηκαν μεταξύ άλλων στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. Συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν στη μεταρρύθμιση του οικοδομήματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και στην Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέστησε σαφές σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση ότι «διεκδικούμε για την πατρίδα μας ρόλο ισότιμου εταίρου και όχι επαίτη στα ευρωπαϊκά δρώμενα».

Οι κύριοι Μακρόν και Μητσοτάκης συμφώνησαν να ξανασυναντηθούν «για να συνεχίσουν τον μεταξύ τους παραγωγικό διάλογο», αφού, όπως υπενθυμίζουν γαλάζιες πηγές, δεν είναι η πρώτη φορά που συναντήθηκαν. Την άνοιξη του 2016, όταν ο κ. Μητσοτάκης είχε πραγματοποιήσει το πρώτο του ταξίδι στο Παρίσι ως πρόεδρος της Ν.Δ., είχε δει από κοντά τον κ. Μακρόν, ο οποίος τότε ήταν υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του κ. Ολάντ.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. χαρακτήρισε χθες «πολύ ουσιαστική» τη συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι μίλησαν αναλυτικά «για όλα τα κρίσιμα θέματα, που αφορούν τη χώρα μας και την Ευρώπη, αλλά και για την ανάγκη εμβάθυνσης της ευρωζώνης».

Υπογράμμισε παράλληλα ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντικό» που ο κ. Μακρόν «ήρθε στη χώρα μας για να στηρίξει την Ελλάδα και μάλιστα στην αρχή της θητείας του».

«Αντιμετωπίζουμε πάντα θετικά και δημιουργικά τις πρωτοβουλίες που στηρίζουν την Ελλάδα. Χωρίς υπονόμευση, ιδεοληψία, μικροπολιτικές κριτικές», πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Είμαστε η παράταξη που βάζει πάνω από όλα το συμφέρον της χώρας. Η γραμμή μας είναι καθαρή: Πιστεύουμε στις μεγάλες αλλαγές που δημιουργούν νέες ευκαιρίες και περισσότερες δουλειές για όλους», συνέχισε και αφού ξεκαθάρισε ότι «διεκδικούμε για την πατρίδα μας ρόλο ισότιμου εταίρου και όχι επαίτη στα ευρωπαϊκά δρώμενα», κατέληξε: «Υποστηρίζουμε διαχρονικά, ενεργά, έμπρακτα τις ελληνο-γαλλικές σχέσεις. Και το ίδιο θα κάνουμε και στο μέλλον. Η Γαλλία είναι μια χώρα που μπορεί να συμβάλει με σημαντικό τρόπο στην επιστροφή της Ελλάδας σε μια σταθερή και ισχυρή ανάπτυξη, κάτι που αποτελεί βασικό, κεντρικό στόχο της πολιτικής μας. Οι Ελληνες αξίζουμε καλύτερα».

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε χαιρετίσει τη νίκη Μακρόν στις γαλλικές εκλογές ως «απάντηση των φιλελεύθερων δυνάμεων της λογικής στην επίθεση του αριστεροδεξιού λαϊκισμού», ενώ μετά την περσινή συνάντησή τους στη γαλλική πρωτεύουσα είχε επισημάνει ως κοινό τόπο το γεγονός ότι «μόνο με τολμηρές μεταρρυθμίσεις μπορεί να έρθει η ανάπτυξη».

Εντυπωσιακά απλή η πρώτη κυρία της Γαλλίας
Το ενδιαφέρον του Τύπου τραβά τα τελευταία εικοσιτετράωρα τόσο η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Ελλάδα όσο και οι στιλιστικές επιλογές της συζύγου του, Μπριζίτ Τρονιέ. Η πρώτη κυρία της Γαλλίας εμφανίστηκε, το μεσημέρι της Πέμπτης, κατά την άφιξή της, με σύνολο black & white και δωδεκάποντες γόβες του γνωστού οίκου Louis Vuitton, ισορροπώντας υπέροχα πάνω σε αυτές. Λίγη ώρα αργότερα, κατά την επίσκεψή της στην Ακρόπολη, η Μπριζίτ προτίμησε το ίδιο outfit με διαφορετικά, ωστόσο, παπούτσια. Για την περίσταση, επέλεξε μαύρες εσπαντρίγιες, γεγονός που σχολιάστηκε θετικά και στα social media. Συγκεκριμένα, η Ελενα Ακρίτα έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook: «Η Γαλλίδα Μπριζίτ Μακρόν έβαλε εσπαντρίγιες για να επισκεφτεί τα μνημεία μας. Την ώρα που πολλές Ελληνίδες πάνε με 10ποντα στην Επίδαυρο και στο Ηρώδειο – αγνοώντας ή αδιαφορώντας για την καταστροφή που προκαλείται στα μάρμαρα».

Διθυραμβικά σχόλια, όμως, έλαβε και από τον ξένο Τύπο, με τους περισσότερους να εστιάζουν στο ότι επέλεξε ένα απλό και ταυτόχρονα σικάτο ντύσιμο για να φτάσει στην Ελλάδα. Η βρετανική εφημερίδα «Express» επισημαίνει ότι «η Μπριζίτ εμφανίστηκε στην Ελλάδα υιοθετώντας νεανικό στιλ…», ενώ στη λεζάντα αναγραφόταν: «Η ξανθιά σεξοβόμβα επισκέπτεται την Ελλάδα». Για το γαλλικό τηλεοπτικό περιοδικό «Τeleloisir», το ζεύγος Μακρόν έκανε στην Ελλάδα μία ιδιαίτερα σικάτη εμφάνιση. «Οπου κι αν πηγαίνει, η Μπριζίτ μαγνητίζει το βλέμμα με τις ενδυματολογικές της επιλογές της…», έγραψε. Στο πλευρό της βρέθηκε, από την πρώτη στιγμή, η Μπέτυ Μπαζιάνα, επιλέγοντας άσπρο μίντι και στενό φόρεμα και nude πέδιλα, που δεν θέλησε να αποχωριστεί ούτε κατά την ξενάγηση στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Η 64χρονη κ. Μακρόν, παραμένοντας πιστή στον οίκο Louis Vuitton, το ίδιο βράδυ, στο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο, φόρεσε ένα αεράτο και κομψό cape dress από ύφασμα Javanaise, αξίας 2.960 δολαρίων, που αναδείκνυε τη σιλουέτα της. Από την άλλη πλευρά, η σύντροφος του Ελληνα πρωθυπουργού, Περιστέρα Μπαζιάνα, επέλεξε ένα μαύρο, one shoulder φόρεμα, ενώ το οutifit της συμπλήρωναν μαργαριταρένια σκουλαρίκια.

Η σύζυγος του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρέβα Μητσοτάκη, φόρεσε δημιουργία του δικού της brand Ζeus & Dion στα χρώματα του κόκκινου, του μπλε και του λευκού. Το «παρών» έδωσαν, μεταξύ των 140 ατόμων που παρευρέθησαν, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, η Ελενα Κουντουρά, η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας Βλασία Παυλοπούλου, οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας και ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ολοι οι καλεσμένοι απόλαυσαν το ειδικά διαμορφωμένο μενού, που περιελάμβανε για πρώτο πιάτο φιλέτο γλώσσας, για δεύτερο φιλέτο μόσχου και για επιδόρπιο παγωτό και φρούτα.

Η επόμενη μέρα βρήκε την πρώτη κυρία της Γαλλίας να ξεναγείται στην Αρχαία Αγορά. Την Μπριζίτ Μακρόν υποδέχθηκε στο χώρο η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, Βλασία. Ευδιάθετη και ντυμένη με φόρεμα χρώματος μπλε ρουά επίσης Louis Vuitton (το ίδιο ρούχο είχε φορέσει ξανά δυο χρόνια πριν για τους εορτασμούς της ημέρας της Βαστίλης), είπε στους δημοσιογράφος όταν τη ρώτησαν για τις εντυπώσεις που έχει αποκομίσει από την Αθήνα: «Δεν φεύγω. Θα μείνω»! Η ίδια, μάλιστα, βρέθηκε μπροστά σε μία ευχάριστη έκπληξη, αφού δέχθηκε ως δώρο από τη σύζυγο του Προέδρου της Δημοκρατίας ένα χρυσό κολιέ με φύλλα ελιάς, το οποίο και φόρεσε αμέσως, καθώς όπως διευκρίνισε της θυμίζει αρχαία Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι η σύζυγος του Αλέξη Τσίπρα, Μπέτυ Μπαζιάνα, χάρισε επίσης στην Μπριζίτ Μακρόν, όπως επιβάλλει το έθιμο, ένα ζευγάρι σκουλαρίκια από το Μουσείο Μπενάκη και κολιέ με πέρλα, αντίγραφα του 4ου αιώνα, από τα αριστουργήματα αντίγραφα του πωλητηρίου του Μουσείου, ενώ η σύζυγος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρέβα, ετοίμασε για την κυρία Μακρόν ένα κομμάτι από τη συλλογή ρούχων της Zeus & Dion.

Πηγή:eleftherostypos

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X