ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
24 news

Ο Τραμπ μπλοκάρει την πώληση F35 στην Τουρκία

Σε 90 ημέρες η κρίσιμη αμερικανική έκθεση

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε την Δευτέρα στο Φορτ Ντραμ το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) του οικονομικού έτους 2019, ύψους 717 δισεκατομμυρίων δολαρίων, βασικός στόχος του οποίου είναι η ανασυγκρότηση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Με την "Πράξη Εξουσιοδότησης Εθνικής Άμυνας Τζον Μακέιν", την οποία είχε επικυρώσει την περασμένη εβδομάδα το Κογκρέσο, παγώνει προσωρινά η παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, εν μέσω της κρίσης στις σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον, με αφορμή την κράτηση, από τις τουρκικές αρχές, του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον. Προβλέπεται επίσης η ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων που σταθμεύουν στην Ευρώπη με στόχο να αποθαρρυνθεί η Ρωσία.

Ο νόμος φέρει το όνομα του γερουσιαστή από την Αριζόνα που κρατήθηκε επί χρόνια αιχμάλωτος πολέμου στο Βιετνάμ, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει επικρίνει κατ' επανάληψη την πολιτική που ακολουθεί ο Τραμπ.

Μεταξύ άλλων ο νόμος αυτός αυξάνει τον αμυντικό προϋπολογισμό και προβλέπει τη μεγαλύτερη μισθολογική αύξηση για τους στρατιωτικούς εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.
Ο πρόεδρος Τραμπ ταξίδεψε στο Φορτ Ντραμ της Νέας Υόρκης και επισκέφθηκε το στρατόπεδο της 10ης Ορεινής Μεραρχίας, ειδικά για τον σκοπό αυτόν. Υπέγραψε τον νόμο περιστοιχιζόμενος από στρατιώτες, υπό τα χειροκροτήματα των παρευρισκόμενων.

Προηγούμενη ενημέρωση

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλτ Τραμπ προχωρά στην λήψη μιας νέας πρωτοβουλίας που έρχεται να πλήξει τα τουρκικά συμφέροντα. Όπως μεταδίδει το τουρκικό ενημερωτικό δίκτυο NTV, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλτ Τραμπ θα υπογράψει το βράδυ της Δευτέρας νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ. Το νομοσχέδιο μπλοκάρει προσωρινά την παράδοση των F-35 στην Τουρκία.

Το νομοσχέδιο μπλοκάρει την παράδοση μέχρι την ολοκλήρωση της έκθεσης του Πεντάγωνου για την αξιολόγηση της Τουρκίας και την μελέτη της αφαίρεση της ή όχι από το πρόγραμμα των F-35. Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, σε συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών, εντός 90 ημερών, θα προετοιμάσει μια έκθεση για την κατάσταση των σχέσεων των ΗΠΑ με την Τουρκία.

Στην έκθεση αναμένεται να τεθούν επί τάπητος ζητήματα όπως η αγορά ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων τύπου S-400 και η επίδραση της αφαίρεσης της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 στην αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ. Μέχρι την ολοκλήρωση αυτής της έκθεσης δεν θα λάβει χώρα η παράδοση των F-35 στην Τουρκία.

Πηγή: Η Καθημερινή 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X