ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ο Tραμπ απέλυσε τον επικεφαλής στρατηγικής Στιβ Μπανον

Ξένα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο Μπάνον έχει παραιτηθεί από τις 7 Αυγούστου

Οι αποστάσεις που πήρε ο επικεφαλής στρατηγικής του Λευκού Οίκου Στιβ Μπανον, που έδωσε συνέντευξη στο περιοδικό American Prospect, και τάχθηκε επι της ουσίας κατα του Προέδρου των ΗΠΑ Ντοναλντ Τραμπ, φαίνεται πως ήταν αρκετές για τον τελευταίο ώστε να τον απομακρύνει απο τη θέση του.

Μια απόλυση που αρκετοί ήδη είχαν ζητήσει εδώ και καιρό. Υπενθυμίζεται ότι ο Στιβ Μπάνον ήταν εκδότης της ιστοσελίδας Breitbart, που προωθεί τον ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία και τον μισογυνισμό, και κινούσε πλέον τα νήματα στον Λευκό Οίκο παραγκωνίζοντας ακόμη και υψηλόβαθμα στελέχη, όπως ο προσωπάρχης Ρέινς Πρίμπους.

Η προϊστορια

Αν και ανήκει στην οικονομική ελίτ των ΗΠΑ, έχοντας αποκτήσει εκατομμύρια ως επενδυτικός τραπεζίτης, ο Μπάνον προβάλλεται ως ο πιο λάβρος επικριτής του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου. Τι θα συμβεί αν, στην ορμή του να τα γκρεμίσει όλα, ο Μπάνον υποστηρίξει ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο οι ΗΠΑ προβάλλουν την τεράστια στρατιωτική ισχύ τους; Αν οι εμμονές του, όπως η διάλυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επενδυθούν με τη δύναμη των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών;

Η αυταρέσκεια του Ντοναλντ Τραμπ δεν είναι απεριόριστη, όπως θα υπέθετε κανείς παρακολουθώντας τις προεδρικές ομιλίες. Εχει όρια, σταματάει εκεί όπου ξεκινά η «ακτινοβολία» του Μπάνον. Η ιστοσελίδα Politico υποστήριζε ότι ο Τραμπ δεν θεωρούσε τον Μπάνον υφιστάμενο αλλά συνεργάτη και ότι όλες οι κυβερνητικές ενέργειες είχαν την υπογραφή του.

Η στελέχωση του υπουργικού συμβουλίου; Ήταν στα χέρια του Μπάνον. Η ομιλία του Τραμπ κατά την ορκωμοσία του; Γραμμένη από τον Μπάνον και τον βοηθό του Στιβ Μίλερ. Το προεδρικό διάταγμα για τον αποκλεισμό μουσουλμάνων; Πιο ήπιο μέχρι να φθάσει στα χέρια του Μπάνον, ο οποίος απέρριψε την εισήγηση του υπουργείου Εθνικής Ασφαλείας και επέκτεινε την απαγόρευση και στους κατόχους πράσινης κάρτας νόμιμης παραμονής στις ΗΠΑ. (Η αυθαιρεσία της απόφασης αυτής αποδείχθηκε υπερβολική ακόμη και για την κυβέρνηση Τραμπ, με αποτέλεσμα δύο εικοσιτετράωρα μετά να ακυρωθεί, όσον αφορά τους κατόχους πράσινων καρτών.)

Ο Μπάνον συμβούλευε τον Τραμπ να κάνει πράξη όλα όσα υποσχέθηκε με δική του καθοδήγηση στην προεκλογική εκστρατεία. Και το αμερικανικό Twitter παρακολουθεί αδύναμο, συμπυκνώνοντας τις εξελίξεις σε ένα χάσταγκ: #StopPresidentBannon

 

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση