ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Μουντιάλ: Οι δύο «φασιστικές» κατακτήσεις της Ιταλίας (Vid)

Ο Μουσολίνι επιστράτευσε θεμιτά και αθέμιτα μέσα

1934. Ο Μπενίτο Μουσολίνι… έβαλε στο μάτι το Μουντιάλ. Το φασιστικό καθεστώς του πέτυχε την ανάληψη διεξαγωγής των αγώνων, με θεμιτά και αθέμιτα μέσα. Δεύτερος στόχος, να το κερδίσει και όπως είπε τότε ο πρόεδρος της ιταλικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου «ήταν διαταγή».

Για το σκοπό αυτό επιστρατεύτηκαν και τρεις Αργεντινοί. Ήταν οι περίφημοι «Οριούντι,».

Επίσης ξοδεύτηκαν υπέρογκα χρηματικά ποσά και ανθρώπινες δυνάμεις για να δοξαστεί η φασιστική ιδέα. Η επιρροή του Μουσολίνι ήταν τέτοια, όπου σε κάθε αγώνα της εθνικής Ιταλίας, ο κόσμος, οι παίκτες του Βιτόριο Πότσο, αλλά και οι διαιτητές φώναζαν «Ιταλία, Ντούτσε» και χαιρετούσαν φασιστικά.

Χαρακτηριστικό του κλίματος, ο ημιτελικός με την Αυστρία, με τον Μουσολίνι να διατάσσεινα βραχεί το γήπεδο ώστε να βαρύνει και να μην μπορούν οι φιλοξενούμενοι να παίξουν το διάσημο τότε παιχνίδι τους με τις πολλές πάσες. Εκεί καταγράφηκε και το πρώτο μαν του μαν στην ιστορία. Ο ιταλός προπονητής Βιτόριο Πότσο, έβαλε τον Μόντι «σκιά» του Ζίντελαρ. ο Αυστριακός βγήκε εκτός αγώνα και ένα γκολ ήταν αρκετό για τους «ατζούρι», ώστε να φτάσουν στον τελικό.

Την ημέρα του τελικού, στις 10 Ιουνίου 1934, περίπου 50.000 κόσμος και ο «Ντούτσε» κατέκλυσαν το στάδιο του Εθνικού Φασιστικού Κόμματος με σκοπό να γιορτάσουν μία «νίκη του φασισμού», όπως διακήρυττε ο Μουσολίνι. Οι Τσέχοι προηγήθηκαν και κράτησαν μέχρι το 81′ όταν και ισοφαρίστηκαν. Το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση και η Ιταλία πέτυχε και δεύτερο γκολ που της έδωσε το τρόπαιο. Ο δικτάτορας είχε μάλιστα τέτοια λαχτάρα για την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου που εκτός του αυθεντικού τροπαίου πρόσφερε και ένα υπερδιπλάσιο σε μέγεθος, με το διακριτικό όνομα «Κύπελλο του Ντούτσε».

Το 1938 η ιστορία επαναλαμβάνεται στη Γαλλία. Ο Μουσολίνι θέλει και πάλι το τρόπαιο δικό του. Η Ιταλία κατάφερε να φτάσει μέχρι τον τελικό, όπου θα έπαιζε εναντίον της Ουγγαρίας. Το βράδυ πριν από τον τελικό, σύμφωνα με τον αστικό μύθο, ο Μουσολίνι έστειλε τηλεγράφημα σε κάθε έναν από τους παίκτες με το εξής μήνυμα: «Vincereormorire». Δηλαδή: «Νίκη ή θάνατος».

Για καλή τους τύχη, οι Ιταλοί κατόρθωσαν να σκοράρουν τέσσερις φορές στα δίχτυα των Ούγγρων, οι οποίοι έβαλαν μόνο δύο γκολ. Ο τερματοφύλακας των ηττημένων, ΑντάλΤσαμπό, σχολίασε μετά τον αγώνα: «Μπορεί να άφησα να μπουν τέσσερα γκολ, αλλά τουλάχιστον έσωζα τις ζωές τους».

Πηγή: kathimerini.com.cy / της Έλενας Αποστόλου

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X