ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Mικρή Μαντλίν: Αυτή είναι η πιο συγκλονιστική ιστορία εξαφάνισης στην σύγχρονη ιστορία (pics)

Ποιες είναι οι βασικές θεωρίες για την εξαφάνιση της;

Έχουν περάσει σχεδόν 11 χρόνια από τότε που ξεκίνησε ο απίστευτος εφιάλτης της οικογένειας ΜακΚάν όταν η μόλις τριών ετών Μαντλίν εξαφανίστηκε από το τουριστικό θέρετρο Praia da Luz της Πορτογαλίας.

Παρά την παγκόσμια δημοσιότητα και τα χρήματα αμοιβής, τις αστυνομικές έρευνες και τις δικαστικές υποθέσεις, τα ειδικά ένθετα και τα «παγκόσμια αποκλειστικά» των μέσων το μόνο που γνωρίζουμε για την υπόθεση είναι πως το κοριτσάκι εξαφανίστηκε.

Κάποιος όμως ξέρει τι συνέβη στο μικρό κορίτσι τη νύχτα της 3ης Μαΐου 2007. Αλλά ποιος - και θα πειστεί ποτέ να πει την αλήθεια;

Όσο τα χρόνια περνούν οι ελπίδες χάνονται, παρότι ούτε η Βρετανική αστυνομία, αλλά ούτε και η οικογένεια της έχουν σταματήσει να ψάχνουν για εκείνη. Ο θάνατος του ιδιωτικού ντεντέκτιβ, Κέβιν Χάλιγκεν, που είχε αναλάβει τις έρευνες για την ανακάλυψη της, έφερε και πάλι στο προσκήνιο αυτή την υπόθεση που έχει χαρακτηριστεί ως η πιο «συγκλονιστική υπόθεση εξαφάνισης στην σύγχρονη ιστορία». Για την ανεύρεση της Μαντλίν έχουν δαπανηθεί συνολικά πάνω από 11 εκατομμύρια λίρες μέχρι στιγμής.

Το κορίτσι εξαφανίστηκε από το διαμέρισμα στο οποίο έκανε διακοπές η οικογένεια, καθώς οι γονείς της δειπνούσαν με φίλους σε ένα μπαρ τάπας κοντά στο θέρετρο.

Η Κέιτ και ο Γκέρι ΜακΚαν, έχουν συχνά εκφράσει τη λύπη τους για το γεγονός πως άφησαν μόνη της εκείνο το βράδυ την μικρή Μαντλίν, αλλά και τον αδελφό της και την αδελφή της, τα δίδυμα Σον και Αμελί που τότε ήταν δύο ετών. Κατακρίθηκαν γι' αυτό και δικαίως.

Ποιες είναι οι βασικές θεωρίες για την εξαφάνιση της;

Μια από τις θεωρίες για το τι συνέβη εκείνο το βράδυ είναι πως έγινε στο διαμέρισμα απόπειρα διάρρηξης κατά τη διάρκεια της οποίας η μικρή Μαντλίν ξύπνησε και έτσι αρπάχτηκε από τους εισβολείς.

Το 2014 ανακαλύφθηκε ότι ο Πορτογάλος Γενικός Εισαγγελέας έλαβε μια επίσημη Διεθνή Αίτηση από Βρετανούς αξιωματικούς που ερευνούσαν το μυστήριο.

Πιστεύεται ότι οι αστυνομικοί υπέβαλαν την αίτηση να ανακρίνουν τρεις υπόπτους για διάρρηξη, αφού τα αρχεία κινητής τηλεφωνίας τους τοποθετούσαν στην περιοχή και αποκάλυπταν ότι είχαν κάνει έναν ασυνήθιστα υψηλό αριθμό τηλεφωνημάτων ο ένας στον άλλον αμέσως μετά την εξαφάνιση του κοριτσιού.

Συνελήφθησαν μετά από αίτημα της Βρετανικής αστυνομίας και κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων παραδέχτηκαν πως πραγματοποιούσαν κλοπές στα διαμερίσματα του θέρετρου, αλλά αρνήθηκαν ότι είχαν οποιαδήποτε σχέση με την εξαφάνιση της Μαντλίν.

Η Scotland Yard ανακοίνωσε ότι δεν προέκυψαν στοιχεία που να εμπλέκουν τους τέσσερις άνδρες στην εξαφάνιση και η υπόθεση εναντίον τους έκλεισε.

Τις ημέρες πριν χαθεί η μικρή Μαντλίν, είχε γίνει διάρρηξη σε δύο άλλα διαμερίσματα στο ίδιο θέρετρο, με ένα παιδί να ξυπνάει σε ένα από αυτά, αν και οι ύποπτοι έφυγαν μετά την επιστροφή των γονέων. Ωστόσο, η πορτογαλική αστυνομία δεν έδωσε καμία σημασία στα επεισόδια.

Πριν από τη 10η επέτειο της εξαφάνισης της Μαντλίν, η Βρετανική Αστυνομία παραδέχθηκε ότι αυτή η θεωρία δεν έχει ακόμη αποκλειστεί τελείως.

Απήχθει από παιδόφιλο

Μια δεύτερη θεωρία είναι πως η Μαντλίν μπορεί να αρπάχτηκε από έναν παιδεραστή που αργότερα τη σκότωσε.

Εννέα σεξουαλικές επιθέσεις και τρεις «αποτυχημένες απόπειρες» σε κορίτσια από την Βρετανία, ηλικίας από 6 έως 12 ετών είχαν αναφερθεί στην ακτή του Αλγκάρβε τα τρία χρόνια πριν από την εξαφάνιση της Μαντλίν, σύμφωνα με την αστυνομία. Σε μία από αυτές τις περιπτώσεις, ένας 10χρονος δέχθηκε επίθεση σε ένα διαμέρισμα στο θέρετρο Praia da Luz.

Ένας πρώην σερβιτόρος του Ocean Club, ο Ευκλείδης Μοντεϊρο, αναγνωρίστηκε ως ύποπτος σε αυτές τις επιθέσεις, αλλά ήταν ήδη νεκρός, έχοντας σκοτωθεί σε ατύχημα με τρακτέρ το 2009. Τελικά αποκλείστηκε, αφού ερευνήθηκαν τα στοιχεία DNA του.

Υπήρχαν επίσης μαρτυρίες για έναν άντρα που τον είδαν να μεταφέρει ένα παιδί γύρω στην ηλικία της Μαντλίν τη νύχτα που εξαφανίστηκε. Ο άντρας δεν έχει βρεθεί και παραμένει ύποπτος.

Μια φίλη των ΜακΚανς, η οποία ήταν μαζί τους, είπε επίσης ότι είδε έναν άνδρα που μετέφερε ένα παιδί με ροζ πιτζάμες όταν πήγε να ελέγξει το δικό της παιδί.

Ωστόσο ο συγκεκριμένος άντρας εντοπίστηκε αργότερα από την αστυνομία και αποκλείστηκε, σύμφωνα με την Telegraph.

Αρπάχτηκε από διακινητές παιδιών

Αυτή η θεωρία υποστηρίζει ότι η Μαντλίν απήχθει από μια συμμορία παιδιών, που την πήγαν στο εξωτερικό - πιθανώς στη βόρεια Αφρική - και την πώλησαν στη δουλεία.

Δεν θα χρειαζόταν πολύς χρόνος για έναν διακινητή να οδηγήσει μέχρι τα σύνορα της Πορτογαλίας με την Ισπανία από το θέρετρο. Από εκεί θα ήταν εύκολο να ταξιδέψει με βάρκα στη βόρεια Αφρική.

Οι ανακριτές έχουν ερευνήσει στοιχεία που οδηγούσαν στο Μαρόκο, το οποίο βρίσκεται στη διαδρομή εμπορίας προς τη Μαυριτανία, η οποία κατάργησε τη δουλεία μόλις το 1981.

Αυτό περιελάμβανε πολυάριθμες αναφορές ανθρώπων που υποστήριζαν πως είχαν δει την Μαντλίν, χωρίς όμως να συμπεριλαμβάνεται κάποιο στοιχείο που θα έδειχνε πως οι αναφορές αυτές είχαν υπόσταση.

Η οικογένεια ΜακΚαν μάλιστα ταξίδεψε στο Μαρόκο τις εβδομάδες που ακολούθησαν την εξαφάνιση της Μαντλίν για να κάνει μια έκκληση για πληροφορίες.

Κλάπηκε για άτεκνο ζευγάρι σε προγραμματισμένη απαγωγή

Η Μαντλίν θα μπορούσε να έχει αρπαχτεί από ένα απελπισμένο ζευγάρι που ήθελε ένα δικό του παιδί.

Ένας αριθμός μαρτύρων μάλιστα μίλησε για ανθρώπους που ενεργούσαν ύποπτα γύρω από το θέρετρο την εποχή που η Μαντλίν εξαφανίστηκε.

Ο γιος ενός παιδόφιλου που έμενε μια ώρα μακριά από την περιοχή την εποχή εκείνη, δήλωσε ότι στο νεκροκρέβατο του, ο πατέρας του ισχυρίστηκε ότι αυτό συνέβη στο τρίχρονο κοριτσάκι.

Ο Ράιμοντ Χιούλεντ, του οποίου το παρελθόν περιελάμβανε μια καταδίκη σεξουαλικής βίας σε παιδί και τρεις καταδίκες, αρνήθηκε πως είχε οποιαδήποτε σχέση με την εξαφάνιση του μικρού κοριτσιού, αλλά δήλωσε ότι ήξερε ότι είχε «κλαπεί με σκοπό» από μια συμμορία που απαγάγει παιδιά για πλούσια ζευγάρια που δεν μπορούν να αποκτήσουν δικά τους ή να υιοθετήσουν.

Το 2013 ο επικεφαλής της έρευνας της Βρετανικής αστυνομίας Άντι Ρέντγουντ, δήλωσε στο Crimewatch: «Η εξαφάνιση της Μαντλιν ΜακΚαν, σε μια ανάγνωση των αποδεικτικών στοιχείων, έχει τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα μιας προμελετημένης απαγωγής».

Περπάτησε μακριά από το θέρετρο

Μια τελευταία θεωρία ανέφερε ότι η Μαντλίν είναι πιθανό να ξύπνησε και να έφυγε από το δωμάτιο αναζητώντας τους γονείς της.

Το διαμέρισμα στο οποίο διέμεναν οι ΜακΚανς είχε μείνει ξεκλείδωτο, έτσι αν είχε καταφέρει να βγει από την πόρτα, τότε θα μπορούσε να βγει έξω μέσα στη νύχτα.

Εάν αυτό συνέβη τότε θα μπορούσε να έχει χτυπήσει από ένα αυτοκίνητο, να έχει πέσει σε ένα πηγάδι ή να έπεσε θύμα απαγωγής.

Οι συνεχιζόμενες έρευνες

Η Κέιτ και ο Γκέρι ΜακΚαν έχουν ορκιστεί να κάνουν «ό, τι χρειάζεται για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται» για να βρουν την κόρη τους.

Σε μια συνέντευξη στο BBC, η μητέρα της δήλωσε: «Η ελπίδα μου για την Μαντλίν να είναι ζωντανή κάπου εκεί έξω δεν είναι μικρότερη από ό, τι ήταν πριν από σχεδόν 10 χρόνια».

Πριν από εννέα μήνες περίπου, η Scotland Yard δήλωσε ότι οι αξιωματικοί της εξακολουθούν να κυνηγούν «κρίσιμα» στοιχεία προκειμένου να εντοπίσουν τη Μαντλίν, με αξιωματικούς να λαμβάνουν πληροφορίες σε καθημερινή βάση.

Σε ένα ρεπορτάζ που έκανε η Telegraph για την επέτειο των δέκα χρόνων από την εξαφάνιση της μικρής Μαντλίν ένας από τους κατοίκους του Praia da Luz, ο Αδελίνο Νοβάις που έπινε τον καφέ του, πολύ κοντά στο Ocean Club είπε: «Όλοι εδώ αναρωτιούνται αν μια μέρα το μυστήριο θα λυθεί. Το καλύτερο θα ήταν να βρεθεί το κορίτσι. Κάθε ιστορία έχει ένα τέλος κι αυτή ακόμα δεν έχει τελειώσει».

Ποιο θα είναι άραγε το τέλος αυτής της ιστορίας; Ο ντετέκτιβ της οικογένειας πάντως δεν κατάφερε να το ανακαλύψει. Ένα μικρό κορίτσι εξαφανίστηκε και κάποιος, κάπου, ξέρει τι πραγματικά συνέβη στη συνέχεια. Θα μιλήσει άραγε κάποτε;

Πηγή: reader.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X