ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κουρδικό δημοψήφισμα: Ξεκίνησε η καταμέτρηση ψήφων

Αποκλεισμένη η είσοδος στην Τουρκία από το Βόρειο Ιράκ

Του Νίκου Στέλγια

Στις 08:00 (ώρα Κύπρου) το πρωί της Δευτέρας άνοιξαν οι κάλπες στο Κουρδιστάν, με τους κατοίκους να συμμετέχουν σε ένα ιστορικό δημοψήφισμα το οποίο θα κρίνει την ανάδυση ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους σε βάθος χρόνου. Η ψηφοφορία έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στην ευρύτερη περιοχή και στο διεθνές πολιτικό προσκήνιο. Η «Κ» παρακολουθεί ζωντανά τις εξελίξεις από πολλά «μέτωπα» και στρατόπεδα.

Στις 19:00 ώρα Κύπρου, οι κάλπες έκλεισαν, ενώ ξεκίνησε αμέσως η καταμέτρηση των ψήφων.

Λίγο πριν την έναρξη του δημοψηφίσματος, στην περιοχή έλαβαν σημαντικές εξελίξεις. Η Τουρκία αναβάθμισε την στρατιωτική άσκηση που διεξάγει εδώ και ημέρες, σε απόσταση αναπνοής από τα σύνορα Τουρκίας-Ιράκ. Σε αυτή την άσκηση, αναμένεται να λάβει μέρος και το Ιράκ, σύμφωνα πάντα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Άγκυρα.

Την ίδια ώρα, το Ιράν πραγματοποιεί δική του στρατιωτική άσκηση και στέλνει μαχητικά αεροπλάνα να πραγματοποιήσουν χαμηλές πτήσεις στην παραμεθόρια περιοχή. Η Τεχεράνη, η οποία χθες έκλεισε τον εναέριο χώρο της στο Κουρδιστάν, σήμερα ανακοινώνει το κλείσιμο των χερσαίων συνοριακών πυλών με αυτή την περιοχή.

Το απόγευμα της Κυριακής το Αυτόνομο Κουρδιστάν ξεκαθάρισε στον ΟΗΕ ότι το δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί κανονικά, παρά τις προσπάθειες του διεθνή παράγοντα για την αναβολή του. Αμέσως μετά από την ανακοίνωση αυτής της απόφασης, ο Πρόεδρος του Κουρδιστάν, Μασούτ Μπαρζανί επεξήγησε τους λόγους που οδήγησαν στο δημοψήφισμα σε μια μεγάλη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σε διεθνή και ντόπιο τύπο.

Έκλεισε τον εναέριο της χώρο προς το Κουρδιστάν η Τεχεράνη
Σήμερα, το πρωί ο κ. Μπαρζανί έριξε την ψήφο του γύρω στις 08.30. Την ίδια ώρα, η Τουρκία εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για το Κουρδιστάν και ζήτησε από τους πολίτες της να εγκαταλείψουν το Κουρδιστάν.

Nωρίτερα

Η ψηφοφορία άρχισε για το σημερινό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που οργανώνει η Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση (KRG) στα βόρεια του Ιράκ, πάρα τους φόβους που εκφράζονται διεθνώς, για τις επιπτώσεις που μπορεί αυτό να έχει στην περιφερειακή ασφάλεια τόσο της περιοχής, όσο και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08:00 τοπική ώρα, ενώ θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τις 18:00. Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα σε 72 ώρες.

Το δημοψήφισμα αναμένεται με άνεση να είναι υπέρ του “ναι” για την ανεξαρτησία, ενώ δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.

Εκτιμάται ότι θα ενισχύσει διαπραγματευτικά την KRG σχετικά με την άσκηση πιέσεων στην Βαγδάτη, για την διαχείριση των περιοχών που παράγουν πετρέλαιο.

Αποκλεισμένη η είσοδος στην Τουρκία από το Βόρειο Ιράκ

Η Τουρκία απέκλεισε την είσοδο στην χώρα, από το Βόρειο Ιράκ στην συνοριακή διάβαση Χαμπούρ που βρίσκεται στις νοτιοανατολικές περιοχές της, ενώ η διάβαση προς το Ιράκ είναι ακόμη ανοιχτή, μετέδωσε σήμερα το NTV. Η εξέλιξη αυτή, σημειώνεται ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η ψηφοφορία για το δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας, στις περιοχές που ελέγχονται από την Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση (KRG).

Τι διαμηνύει το τουρκικό ΥΠΕΞ

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, δήλωσε σήμερα ότι δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί σήμερα στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ και το θεωρεί κενό και άκυρο. Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι το δημοψήφισμα θα θέσει σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια, ενώ η Άγκυρα θα λάβει όλα τα μέτρα εάν αυτό, οδηγήσει σε ενέργειες που θα στοχεύσουν την ασφάλεια της Τουρκίας.

Παράλληλα, συνιστάται στους Τούρκους πολίτες που βρίσκονται στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ, να τις εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατό, εάν δεν έχουν κάποια υποχρέωση για να παραμείνουν.

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X