ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κοτζιάς: Η Τουρκία αρέσκεται να παίζει με την φωτιά

«Ο Ερντογάν αποφάσισε να δημιουργήσει προβλήματα και στους καλούς γείτονες»

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μιλά για την επιδείνωση των ήδη δύσκολων σχέσεων με την Τουρκία. Την Τετάρτη, η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι θέλει να στείλει 7.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Τουρκία.

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση ετοιμάζεται για πιθανό πόλεμο, ο κ. Κοτζιάς απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι "δεν υπάρχει εναλλακτική για την ειρήνη. Πρέπει να επιλύσουμε τις συγκρούσεις μας μέσω της διπλωματίας. Αλλά, η Τουρκία αρέσκεται να παίζει με τη φωτιά".

Σε παρατήρηση ότι αρχές Μαρτίου η Τουρκία συνέλαβε δύο `Ελληνες στρατιώτες που πιθανόν να διέσχισαν κατά λάθος τα σύνορα και αν αυτό αποτέλεσε πρόκληση, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι σε κάθε περίπτωση, αυτή δεν είναι συμπεριφορά μεταξύ συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Ερωτηθείς αν η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα βοήθησε τον περασμένο Δεκέμβριο, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι ο κ. Ερντογάν είναι "πολύ νευρικός. Οι Τούρκοι συμπεριφέρονται αντιφατικά. Είναι ταυτόχρονα παράτολμοι, αλαζόνες και ανασφαλείς. Προσπαθούμε να τους πείσουμε ότι δεν έχουμε κακές προθέσεις. Από όλους τους γείτονες τους, η Ελλάδα είναι ο καλύτερος. Όμως ο Ερντογάν έχει αποφασίσει να δημιουργήσει προβλήματα ακόμα και στους καλούς γείτονες, όπως εμείς." Πρόσθεσε ότι "ενδιαφέρεται πολύ να διασφαλίσει την τουρκική πρόσβαση στα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Μεσογείου, είτε με νόμιμες ή παράνομες μεθόδους".

Ερωτηθείς πόσο σοβαρά λαμβάνει η Ελλάδα τις απειλές, ο κ. Κοτζιάς είπε η "Τουρκία λέει ότι θέλει να συνομιλήσει μαζί μας στο διαπραγματευτικό τραπέζι για πράγματα που δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο. Αλλά, δε θα υπεισέλθουμε σε αυτές τις συζητήσεις. Ο Ερντογάν εξάγει τα εσωπολιτικά προβλήματα. Προσπαθεί να κινητοποιήσει τους ακροδεξιούς, πριν τις εκλογές της επόμενης χρονιάς. Αλλά, η Ελλάδα δεν είναι Συρία ή Ιράκ. Είμαστε μέρος της Δύσης και δεν είμαστε μόνοι".

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X