ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κίνδυνος φυγής των Μάναφορτ και Γκέιτς

Ο Μάναφορτ είναι κάτοχος τριών διαβατηρίων

Ο Πολ Μάναφορτ, πρώην διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, είχε τρία διαβατήρια των ΗΠΑ, εκατομμύρια περιουσιακά στοιχεία και δεσμούς με Ρώσους ολιγάρχες, σύμφωνα με έγγραφα του ομοσπονδιακού δικαστηρίου αφότου κατηγορήθηκε για φορολογική απάτη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters θεωρείται ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος φυγής του κ. Μάναφορτ και του συνεργάτη του Ρίκ Γκέιτς λόγω της σοβαρής φύσης των αδικημάτων που αντιμετωπίζουν, των ισχυρών αποδείξεων για την ενοχή τους, του πλούτου τους και του «ιστορικού δόλιας και παραπλανητικής συμπεριφοράς», δήλωσαν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς σε καταχώρηση που έγινε την Τρίτη στο Επαρχιακό Δικαστήριο της Κολούμπια.

Ο 68χρονος Μάναφορτ και ο Γκέιτς, ο οποίος επίσης εργάστηκε για την εκστρατεία του κ. Τραμπ, δήλωσαν αθώοι, τη Δευτέρα, στις 12 κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι οποίες κυμαίνονται από το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στο να ενεργούν ως μη εγγεγραμμένοι εκπρόσωποι της πρώην φιλορωσικής κυβέρνησης της Ουκρανίας.

Οι κατηγορίες, οι οποίες καταχωρήθηκαν αποτελούν μέρος της έρευνας διάρκειας πέντε μηνών του ειδικού ομοσπονδιακού σύμβουλου Ρόμπερτ Μούλερ στις κατ’ ισχυρισμό ρωσικές προσπάθειες να επηρεάσουν τις προεδρικές εκλογές του 2016 υπέρ του κ. Τραμπ και την ενδεχόμενη συμπαιγνία στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας.

Οι ισχυρισμοί δεν σχετίζονται με δραστηριότητες της προεκλογικής εκστρατείας αλλά αποκαλύπτουν στενούς δεσμούς με τη Ρωσία και περιλαμβάνουν δραστηριότητες από το 2006 ως το 2017.
Οι δύο άνδρες τελούν σε κατ’ οίκον περιορισμό, έχουν παραδώσει τα διαβατήρια τους και έχει τεθεί ποσό εγγύησης 10 εκατ. δολαρίων και τον κ. Μάναφορτ και 5 εκατ. δολαρίων για τον κ. Γκέιτς.

«Και οι δύο κατηγορούμενοι έχουν ουσιαστικούς δεσμούς στο εξωτερικό, περιλαμβανομένης της Ουκρανίας, όπου και οι δύο έχουν διαμείνει για χρονικά διαστήματα και έχουν υπηρετήσει ως εκπρόσωποι της κυβέρνησης της», αναφέρεται σε υποστηρικτικό σημείωμα της κυβέρνησης αναφορικά με τους όρους που θα επιβληθούν για να τεθούν ελεύθεροι οι δύο κατηγορούμενοι.

Και οι δύο, Μάναφορτ και Γκέιτς έχουν σχέσεις με Ουκρανούς και Ρώσους ολιγάρχες, οι οποίοι έχουν προσφέρει εκατομμύρια δολάρια στο Μάναφορτ και τον Γκέιτς», προστίθεται.

Η επόμενη ακρόαση της υπόθεσης έχει οριστεί για την Πέμπτη στις 1400 τοπική ώρα (20.00 ώρα Κύπρου) και θα ασχοληθεί με τους όρους εγγύησης που τέθηκαν κατά την απαγγελία των κατηγοριών, τη Δευτέρα.

Ο κ. Μάναφορτ έχει υποβάλλει 10 αιτήσεις για απόκτηση διαβατηρίου την τελευταία δεκαετία και είναι κάτοχος τριών διαβατηρίων των ΗΠΑ, αναφέρεται στο σημείωμα.

Είναι σπάνιο αλλά νόμιμο να έχει κανείς τρία διαβατήρια που είναι έγκυρα. Πρόσωπα μπορούν να αιτηθούν για περισσότερα από ένα διαβατήρια κάτω από ειδικές συνθήκες, περιλαμβανομένου όταν μια ξένη χώρα μπορεί να αρνηθεί την είσοδο σε κάποιον στο διαβατήριο του οποίου φαίνεται ότι ταξίδεψε σε ορισμένες άλλες χώρες ή όταν υπάρχει διαδικασία έκδοσης θεώρησης εισόδου σε εξέλιξη αλλά κάποιος χρειάζεται έγκυρο διαβατήριο για να ταξιδέψει άμεσα, ανάφερε αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών την Τετάρτη.

Ο αξιωματούχος δεν μπορούσε να σχολιάσει τo ιστορικό σχετικά με τα διαβατήρια του κ. Μάνφορτ αλλά είπε ότι αιτήσεις για την απόκτηση περισσότερων από ένα διαβατηρίων εξετάζονται ανάλογα με κάθε υπόθεση.

Ερωτηθείς για τις πληροφορίες που περιέχονται στο σημείωμα, ο δικηγόρος του κ. Μάναφορτ, Τζέισον Μαλόνι δήλωσε στο Reuters την Τετάρτη ότι ο πελάτης του «προσβλέπει στο να δικαστούν αυτοί οι ισχυρισμοί ενώπιον δικαστή και ενόρκων».

Το σημείωμα αναφέρει ότι τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία του κ. Μάναφορτ είναι σημαντικά αλλά δύσκολο να μετρηθεί η ακριβής ποσότητα γιατί σε αιτήσεις που έχει υποβάλλει για δάνεια έχει συμπεριλάβει ποσά μεταξύ 19 εκατ. δολαρίων και 136 εκατ. δολαρίων.

Στους Μάναφορτ και Γκέιτς άνηκαν ή ήταν υπό τον έλεγχό τους νομικές οντότητες και λογαριασμοί ανά το παγκόσμιο, περιλαμβανομένων της Κύπρου, των Γρεναδίνων, των Σεϋχελλών και της Αγγλίας, αναφέρεται στο σημείωμα.

Ο Μάναφορτ έχει ταξιδέψει εντός του 2017 σε Μεξικό, Κίνα και Εκουαδόρ, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση