ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
24 news

Κατρακυλά η τουρκική λίρα

«Εμείς έχουμε τον θεό μας», η αντίδραση Ερντογάν

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους πολίτες «να μην έχουν καμία ανησυχία» εξαιτίας της υποχώρησης της τουρκικής λίρας, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες κατέρριψε ιστορικά χαμηλά ρεκόρ υπό τον κίνδυνο για ρήξη στις σχέσεις της Αγκυρας με τις ΗΠΑ.

Οι σχέσεις των δύο συμμαχικών χωρών στο ΝΑΤΟ περνούν κρίση με αφορμή την κράτηση στην Τουρκία του Αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον με κατηγορίες για τρομοκρατία, γεγονός που οδήγησε μάλιστα στην επιβολή κυρώσεων από την αμερικανική πλευρά εις βάρος δύο εκ των Υπουργών του Ερντογάν.

Κατρακύλησε η λίρα

Νωρίς σήμερα Παρασκευή η ισοτιμία τουρκικής λίρας-δολαρίου κατέγραφε πτώση μεγαλύτερη του 10%, με την ισοτιμία της έναντι του δολαρίου να πέφτει στο ιστορικό χαμηλό των 6,4915 λιρών μετά την επιστροφή μιας τουρκικής αντιπροσωπείας από συνομιλίες που είχε στην Ουάσινγκτον χθες Πέμπτη χωρίς να προκύψει κάποια λύση για τη συνεχιζόμενη κρίση.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Ριζούντα της Μαύρης Θάλασσας αργά χθες το βράδυ ο Ερντογάν επιχείρησε να καθησυχάσει τους πολίτες λέγοντας ότι υπάρχει μια εκστρατεία εναντίον της Τουρκίας. «Υπάρχουν διάφορες εκστρατείες σε εξέλιξη. Μην δίνετε σημασία», είπε ο τούρκος Πρόεδρος.

«Μην ξεχνάτε, αν έχουν τα δολάριά τους, εμείς έχουμε τον λαό μας, τον Θεό μας. Εργαζόμαστε σκληρά. Δείτε πώς είμαστε πριν από 16 χρόνια και δείτε μας σήμερα», πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα ο Ερντογάν κάλεσε τους πολίτες να μετατρέψουν το σκληρό νόμισμα και τον χρυσό σε λίρες ώστε να ενισχύσουν την τουρκική λίρα που καταρρέει.

Ο αντίκτυπος στα κατεχόμενα

Οι εξελίξεις στην τουρκική οικονομία επηρεάζουν με δραματικό τρόπο και την οικονομία των κατεχομένων. Εξαιτίας της πτώσης της τουρκικής λίρας, επηρεάζονται οι τιμές των καυσίμων, των βασικών αγαθών και υπηρεσιών και οι Τ/κ πολίτες εκφράζουν μεγάλο προβληματισμό για το μέλλον της τ/κ οικονομίας.

Στον απόηχο των νέων εξελίξεων στα κατεχόμενα ξεκινά εκ νέου η δημόσια συζήτηση για την μετάβαση από την τουρκική λίρα σε ευρώ. Τις προηγούμενες ημέρες ο «Πρωθυπουργός» Τουφάν Έρχιουρμαν είχε αφήσει ανοιχτό το συγκεκριμένο ενδεχόμενο.

Πηγή: ΚΥΠΕ, «Η Καθημερινή»

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X