ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κάνουν τους... «Κινέζους» οι Κινέζοι για τις κυβερνοεπιθέσεις

Η απάντηση της Πρεσβείας δεν απαντά

Μερικές μέρες μετά την αποκάλυψη των κυβερνοεπιθέσεων εναντίον Κυπρίων διπλωματών, οι προσπάθειες για απαντήσεις φαίνεται ότι κτυπούν πάνω σε «τοίχους», καθώς ουδείς επιθυμεί να μιλήσει ξεκάθαρα. Χωρίς απάντηση ήταν η... απάντηση της κινεζικής Πρεσβείας στην Λευκωσίας, όπως και της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας της ΕΕ.

Κάνουν τους «Κινέζους» οι Κινέζοι

Η απάντηση της κινεζικές Πρεσβείας στην «Καθημερινή» κάθε άλλο παρά βοηθητική ήταν. 

«Η θέση της κυβέρνησης της Κίνας πάνω στις κυβερνοεπιθέσεις είναι διαρκής και ξεκάθαρη. Όντας στόχος τέτοιων επιθέσεων, η Κίνα αντιτίθεται και καταπολεμάει όλες τις μορφές αναλόγων επιθέσεων. Η Κίνα καλεί τη διεθνή κοινότητα στην από κοινού διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, μέσα από τον διάλογο και τη συνεργασία», αναφέρει συγκεκριμένα.

«Σφίγγα» και η Αρχή

Στο ίδιο ρεπορτάζ, περιλαμβάνεται και η πολύ γενική απάντηση της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας, η οποία, ουσιαστικά, δεν ξεκαθαρίζει τοπίο:

«Τα όσα ισχυρίζεται το δημοσίευμα, μας αναφέρθηκε, δεν σημαίνει πως ισχύουν στην ολότητά τους. Η Αρχή συγκλήθηκε με άλλες αρμόδιες υπηρεσίες και κρατικές Αρχές. Εξετάζουμε το περιστατικό χωρίς να το υποβαθμίζουμε».

Τους «ψάρεψαν»

Το χτύπημα έγινε στους Κύπριους διπλωμάτες μέσω μιας «phishing» καμπάνιας. Μετά την είσοδό τους στο κυπριακό σύστημα, οι χάκερ είχαν πρόσβαση στους κωδικούς πρόσβασης που ήταν απαραίτητοι για να συνδεθούν με ολόκληρη την βάση δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα οι Κινέζοι χάκερ διάβαζαν ευαίσθητες ευρωπαϊκές διπλωματικές επικοινωνίες κατά τα προηγούμενα τρία χρόνια.

Το ηλεκτρονικό «ψάρεμα» είναι μια τεχνική απάτης στο διαδίκτυο. Οι επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος έχουν σχεδιαστεί για να προσελκύουν τους χρήστες να κάνουν κλικ σε έναν σύνδεσμο σε έναν αξιόπιστο ιστότοπο μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) ή κειμένου, με πρόθεση να κατεβάσουν κακόβουλο λογισμικό που μπορεί να υποκλέψει ευαίσθητα δεδομένα όπως κωδικούς πρόσβασης οι διαδικτυακές συνομιλίες.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Oren Falkowitz στην «Καθημερινή», εκ μέρους της εταιρείας Area1, 9 στις 10 επιθέσεις ξεκινάνε με αυτό τον τρόπο. Πρόσθεσε δε πως τα στοιχεία των adiministrators που υποκλάπηκαν επέτρεψαν την απευθείας πρόσβαση σε δίκτυα, καθώς κινούνταν και ο χρήστης σε αυτά. «Συνήθως οι επιθέσεις έχουν μια γραμμή, ακολουθούν η μια την άλλη και δεν επέρχονται μεμονωμένα» πρόσθεσε ο εκ των ιδρυτών της Area1, ο οποίος δε θέλησε να σχολιάσει αν η εταιρεία έχει γνώση του περιεχομένου των μηνυμάτων που υποκλάπηκαν.

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X