ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ιταλία: Κατηγορείται για χρηματισμό ένοπλης ομάδας στη Λιβύη

Προκειμένου να περιορίσει τα κύματα των μεταναστών

«H Ιταλία κατηγορείται για χρηματισμό ένοπλης ομάδας στη Λιβύη προκειμένου να περιορίσει τα κύματα των μεταναστών», αναφέρει στην ηλεκτρονική σελίδα η γαλλόφωνη βελγική ραδιοτηλεόραση RTBF, όπου γίνεται αναφορά σε δημοσίευμα της εφημερίδας De Standaard. Βασιζόμενο σε μαρτυρίες «τεσσάρων καλά ενημερωμένων πηγών», περιγράφει τη σύναψη μυστικής συμφωνίας μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και μίας ένοπλης ομάδας στη Λιβύη, που αποκαλείται «ταξιαρχία 48», προκειμένου η δεύτερη να αποτρέψει τις αναχωρήσεις μεταναστών.

Σύμφωνα με μία από τις πηγές που ακούει στο όνομα Samir, η Ιταλία υποσχέθηκε χρήματα και στήριξη ως αντάλλαγμα για τη διακοπή της μεταναστευτικής ροής από τη Λιβύη. Ο Samir διεξάγει έρευνες τα τελευταία έξι χρόνια για την εμπορία ανθρώπων. Οι εκθέσεις του λαμβάνονται υπόψη από τα Ηνωμένα Έθνη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα De Standaard, η παλιά συμφωνία με την «ταξιαρχία 48» εξηγεί τη δραματική μείωση του αριθμού των μεταναστών που προσπαθούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο από τις ακτές της Λιβύης. Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM), δεν έχουν σημειωθεί θάνατοι στη θάλασσα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 22 ημερών.
Οι ηγέτες της Ταξιαρχίας 48 θεωρούνται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως σημαντικοί παράγοντες στην εμπορία ανθρώπων στην Ιταλία και κατηγορούνται για διάπραξη βιασμών, βασανιστηρίων και δολοφονιών σε μεγάλη κλίμακα.

Το ιταλικό Υπουργείο Εξωτερικών απορρίπτει τυχόν κατηγορίες. Σύμφωνα με το ίδιο, η μείωση των αφίξεων μεταναστών οφείλεται στην έναρξη ισχύος του κώδικα δεοντολογίας για τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη διάσωση των μεταναστών και στην καλύτερη εποπτεία των ακτών από τις Αρχές της Λιβύης.

Ωστόσο, η επιβράδυνση των αφίξεων είχε ξεκινήσει νωρίτερα. Οι εμπειρογνώμονες για τα θέματα μετανάστευσης συμφωνούν ότι η ιταλική εξήγηση δεν έχει έδαφος. «Όλες οι πηγές με τις οποίες ήρθα σε επαφή στην περιοχή, επιβεβαιώνουν ότι οι διακινητές έχουν αλλάξει στρατόπεδο, τροφοδοτούμενοι με ιταλικά χρήματα», δήλωσε ο Mattia Toaldo, μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων (ECFR).

Οι διακινητές δεν κρύβονται, λέει η φλαμανδική εφημερίδα. Σε μια σελίδα στο Facebook με ανοικτή πρόσβαση στο κοινό, ορισμένοι λένε ότι τους έχει ανατεθεί αποστολή για τη δημιουργία «ενός στρατού 500 κυνηγών» για λογαριασμό της Ιταλίας, καταλήγει το δημοσίευμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X