ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΗΠΑ προς στην Βόρεια Κορέα: Απάντηση «μαζική και σαρωτική»

Συνέρχεται σήμερα το Σ.Α. του ΟΗΕ

Με μαζική στρατιωτική απάντηση σε οποιαδήποτε επιτεθεί  εναντίον των ΗΠΑ ή των εδαφών τους συμπεριλαμβανομένης της νήσου Γκουάμ και των συμμάχων τους, απείλησε το καθεστώς της Βόρειας Κορέας ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις, μετά την πραγματοποίηση της έκτης και ισχυρότερης πυρηνικής δοκιμής της χώρας. Παρότι αναφέρθηκε σε μια απάντηση «αποτελεσματική όσο και σαρωτική», μιλώντας έξω από το Λευκό Οίκο μετά τη σύσκεψη των συμβούλων Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Τραμπ και της ηγεσίας του Πενταγώνου, ο κ. Μάτις διευκρίνισε ότι η Ουάσινγκτον δεν επιδιώκει την πλήρη εξολόθρευση της Βόρειας Κορέας.


«Όμως όπως είπα, πρόσθεσε, έχουμε πολλές στρατιωτικές επιλογές».


Νωρίτερα ο πρόεδρος Τραμπ προειδοποίησε με μήνυμα στο «τουίτερ» ότι θα επιβάλει οικονομικές κυρώσεις σε κάθε χώρα που διατηρεί εμπορικές συναλλαγές με τη Βόρεια Κορέα.


Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στιβ Μνάτσιν ανακοίνωσε ότι θα ετοιμάσει νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας που θα φτάσουν μέχρι του σημείου οι ΗΠΑ να διακόψουν πλήρως τις εμπορικές συναλλαγές με κάθε χώρα που διατηρεί εμπορικές σχέσεις με το καθεστώς Κίμ. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, θα προκαλούσε πιθανόν προβλήματα με την Κίνα, μία από τις ελάχιστες χώρες που διατηρεί εμπορικές σχέσεις με την Πιονγκ Γιανγκ.


Αν και σήμερα στις ΗΠΑ είναι επίσημα αργία (Ημέρα των Εργαζομένων) και τα γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη είναι κλειστά, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει στις 10 το πρωί έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Νότιας Κορέας, για να αντιμετωπίσει την κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας. Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε η αιθιοπική προεδρία του Σ.Α..


Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του καταδίκασε την υπόγεια πυρηνική δοκιμή, χαρακτηρίζοντάς την «ακόμη μία παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Βόρειας Κορέας, που υπονομεύει τις διεθνείς προσπάθειες αφοπλισμού και μη εξάπλωσης των πυρηνικών».


Είπε πως η ενέργεια αυτή αποσταθεροποιεί προφανώς την περιφερειακή σταθερότητα και χαρακτήρισε τη Βόρεια Κορέα ως τη μοναδική χώρα που συνεχίζει να παραβιάζει τους κανόνες που απαγορεύουν πυρηνικές δοκιμές.


Τέλος επανέλαβε την πρόσκλησή του προς την ηγεσία της χώρας να σταματήσει παρόμοιες ενέργειες και να συμμορφωθεί πλήρως με τις διεθνείς υποχρεώσεις που πηγάζουν από τα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α..

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X