ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΗΠΑ: Μέχρι και -40 βαθμούς μπορεί να δείξει το θερμόμετρο (pics)

Τουλάχιστον 18 νεκροί μέχρι στιγμής από την κακοκαιρία

Σύμφωνα με την αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία «πολλά ρεκόρ ενδέχεται να καταρριφθούν αυτό το Σαββατοκύριακο» καθώς ο υδράργυρος θα καταγράψει περαιτέρω πτώση.

Μετά την ακύρωση χιλιάδων πτήσεων, τις σφοδρές χιονοπτώσεις και τις ιστορικές πλημμύρες στη Βοστώνη, η βαρυχειμωνιά επιμένει στις βορειανατολικές ΗΠΑ και το χιόνι έδωσε τη θέση του στο τσουχτερό κρύο, όπου πολικές θερμοκρασίες, πολύ κάτω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα αναμένονται αυτό το Σαββατοκύριακο.

Τελευταίος θάνατος εξαιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών ήταν εκείνος ενός πεζού, που παρασύρθηκε από ένα όχημα ο οδηγός του οποίου έχασε τον έλεγχο λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος στη Νότια Καρολίνα.

Η χιονοθύελλα της Πέμπτης, η πρώτη αυτού του χειμώνα, προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις, αρχής γενομένης από τις αερομεταφορές. Περισσότερες από 4.300 πτήσεις ματαιώθηκαν την Πέμπτη και σε περίπου 3.500 πτήσεις σημειώθηκαν καθυστερήσεις.

Αν και τα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης και της Βοστώνης άνοιξαν το πρωί της Παρασκευής, σχεδόν το 20% των πτήσεων από και προς το Κένεντι ματαιώθηκε και άνω του 30% των πτήσεων από το La Guardia ή το Logan στη Βοστώνη, σύμφωνα με τον ιστότοπο Flightaware.

Οι τοπικές αρχές κινητοποιήσαν χιλιάδες εκχιονιστικά μηχανήματα κι εργάτες με στόχο να καθαρίσουν τους τεράστιους όγκους χιονιού που έχουν συγκεντρωθεί από την Πέμπτη, όπου σε πολλές περιοχές της Νέας Αγγλίας ή της πολιτείας της Νέας Υόρκης το ύψος του χιονιού ξεπέρασε τα 30 εκατοστά, και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να σχηματιστεί παγετός.

Στις παράκτιες περιοχές της Βοστώνης συνεργεία δίνουν μάχη να απομακρύνουν και τα συντρίμμια από τις σαρωτικές πλημμύρες που προκλήθηκαν αιφνιδίως από τα τεράστια κύματα τα οποία συνόδευαν τη χειμερινή καταιγίδα.

Οι αρχές προχώρησαν στη διάσωση πολλών ανθρώπων που εγκλωβίστηκαν από τα ορμητικά νερά, ακόμα και σε τουριστικές συνοικίες στην ανατολική Βοστώνη, έγραψε η εφημερίδα Boston Globe. Προς το παρόν δεν έχει αναφερθεί κανένας θάνατος.

Το ψύχος έπληξε και τις αμερικανικές πολιτείες στο νοτιοανατολικό τμήμα, που είναι συνηθισμένες στην ηλιοφάνεια: στη Φλόριντα, που την περασμένη εβδομάδα είδε χιόνι για πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια, ιγκουάνα πάγωσαν στην κυριολεξία από το κρύο.

Δημοσιογράφος της εφημερίδας Palm Beach Post έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία όπου διακρίνεται ένα πράσινο ιγκουάνα, να έχει παγώσει στην άκρη μιας πισίνας στον κήπο του.

Αν και στο Παλμ Μπιτς ο υδράργυρος κατέγραψε άνοδο με το θερμότερο να δείχνει περίπου 13 βαθμούς, δεν συμβαίνει το ίδιο στις βορειοανατολικές ΗΠΑ. Παρά τον ήλιο που βγήκε η θερμοκρασία σε Νέα Υόρκη και Βοστώνη βούτηξε στους -11 βαθμούς Κελσίου.

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι στις επόμενες ώρες ο υδράργυρος θα καταγράψει περαιτέρω πτώση και «πολλά ρεκόρ ενδέχεται να καταρριφθούν αυτό το Σαββατοκύριακο», σύμφωνα με την αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία (NWS).

Οι ειδικοί αναμένουν θερμοκρασίες έως τους -20 βαθμούς σε πολλές περιοχές στα βορειανατολικά σήμερα Σάββατο, ενώ δεν αποκλείουν ο υδράργυρος να προσεγγίσει τους -40 κατά τη διάρκεια τη νύχτας στις πολιτείες βορειότερα, όπως το Μέιν και το Νιου Χαμσάιρ.

protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X