ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΗΠΑ για Β. Κορέα: Δεν θέλουμε πόλεμο, αλλά η υπομονή μας έχει όρια

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Βόρεια Κορέα

Να επιβάλει τα «πιο αυστηρά μέτρα» στη Βόρεια Κορέα μετά την έκτη πυρηνική δοκιμή της Πιονγιανγκ κάλεσε σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι. Σύμφωνα με την κ. Χέιλι η μέχρι πρότινος προσέγγιση των 15 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν έχει φέρει αποτελέσματα, ενώ τόνισε ότι ο Κορεάτης ηγέτης, Κιμ Γιονγκ Ουν «παρακαλά για πόλεμο». «Παρά τις προσπάθειες μας, το πυρηνικό πρόγραμμα της Β. Κορέας έχει αναπτυχθεί και είναι πιο επικίνδυνο από ποτέ».

«Ο πόλεμος δεν ήταν ποτέ κάτι που ήθελαν οι ΗΠΑ. Δεν τον θέλουμε ούτε τώρα. Αλλά η υπομονή της χώρας μας έχει όρια», είπε χαρακτηριστικά.

Ο γενικός γραμματέας του οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες θεωρεί βέβαιο ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας θα παραμείνει ενωμένο και θα αναλάβει την κατάλληλη δράση» απέναντι στις ενέργειες της Πιονγιάνγκ, σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικών υποθέσεων, Τζέφρι Φέλτμαν, ο οποίος προειδοποίησε μάλιστα τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι «όσο αυξάνονται οι εντάσεις, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος παρεξηγήσεων, λανθασμένων υπολογισμών και κλιμάκωσης». Απευθυνόμενος, δε, στο Συμβούλιο πρόσθεσε ότι «οι τελευταίες σοβαρές εξελίξεις απαιτούν μια συνολική απάντηση προκειμένου να σπάσει ο κύκλος των προκλήσεων (από τη Βόρεια Κορέα). Μια τέτοια απάντηση πρέπει να περιλαμβάνει συνετή και θαρραλέα διπλωματία για να είναι αποτελεσματική».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόσωπος της Κίνας στον ΟΗΕ Λιού Τζιεγί κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να «σταματήσει να αναλαμβάνει ενέργειες που είναι λάθος», ενώ τόνισε ότι όλα τα μέρη πρέπει να «σκεφτούν σοβαρά» την πρόταση του Πεκίνου για ταυτόχρονη αναστολή των βαλλιστικών και πυρηνικών προγραμμάτων της Πιονγκγιάνγκ και των στρατιωτικών ασκήσεων που διεξάγουν οι Ηνωμένες Πολιτείες με τη Νότια Κορέα. «Καλούμε έντονα (τη Βόρεια Κορέα) να επιστρέψει στο δρόμο της επίλυσης του θέματος μέσω διαλόγου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κατά της στρατιωτικής δράσης τέθηκε η ρωσική πλευρά, μέσω του εκπροσώπου της, εκφράζοντας τη θέση ότι οι στρατιωτικές λύσεις δεν μπορούν να διευθετήσουν τα ζητήματα στην κορεατική χερσόνησο και προειδοποίησε ότι υπάρχει μια «επείγουσα ανάγκη να διατηρηθεί μια ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση από οποιαδήποτε ενέργεια που μπορεί να κλιμακώσει τις εντάσεις».«Μια συνολική επίλυση στα πυρηνικά και σε άλλα ζητήματα που ταλανίζουν την κορεατική χερσόνησο μπορεί να βρεθεί αποκλειστικά μέσα από πολιτικούς διπλωματικούς διαύλους, όπως αξιοποιώντας τις προσπάθειες διαμεσολάβησης του Γενικού Γραμματέα Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο Ρώσος αντιπρόσωπος, Βασίλι Νεμπένζια.

Προσερχόμενος στη σύνοδο, ο πρεσβευτής της Ιαπωνίας Κόρο Μπέσο είπε ότι η χώρα του θα ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας να «καταδικάσει» τις τελευταίες ενέργειες της Πιονγκγιάνγκ και να ετοιμάσει ένα νέο ψήφισμα που θα προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας, η οποία διεξήγαγε χθες την έκτη και πιο ισχυρή από κάθε άλλη πυρηνική δοκιμή.

«Ελπίζουμε ότι στο τέλος της συνεδρίασης θα υπάρχει η γενική αίσθηση ότι είναι αναγκαίο να εργαστούμε από κοινού για ένα νέο ψήφισμα» είπε, τονίζοντας ότι ο ΟΗΕ χρειάζεται «ενότητα».

Υπενθυμίζεται ότι η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε μετά την εκτόξευση ότι δοκιμάστηκε μια προηγμένη βόμβα υδρογόνου η οποία μπορεί να τοποθετείται στην κεφαλή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, σε μια νέα δραματική κλιμάκωση της διένεξής της με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ηχηρή στρατιωτική απάντηση στη Βόρεια Κορέα συμφώνησαν τη Δευτέρα αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας, ενώ διαφαίνεται ο κίνδυνος νέας εκτόξευσης βαλλιστικού πυραύλου, κατά πάσα πιθανότητα διηπειρωτικού, από την Πιονγκγιάνγκ, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο κοινοβούλιο ο υπουργός Αμυνας της Νότιας Κορέας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως για δεύτερη φορά σε διάστημα μιας εβδομάδας στον απόηχο της νέας πυρηνικής δοκιμής από τη Βόρεια Κορέα.

Η προηγούμενη συνεδρίαση είχε πραγματοποιηθεί μετά την εκτόξευση πυραύλου πάνω από την Ιαπωνία και με ομόφωνη απόφαση είχε ζητηθεί από τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα χωρίς όμως να επιβληθούν νέες κυρώσεις. Πριν από ένα μήνα το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε επιβάλει τις σκληρότερες μέχρι τώρα κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα απαγορεύοντας τις κερδοφόρες εξαγωγές άνθρακα, σιδήρου, μολύβδου και θαλασσινών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X