ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η Ελλάδα έχασε το 3% του πληθυσμού της λόγω κρίσης

Η οικονομική κρίση δημιουργεί δημογραφική πίεση στην Ελλάδα

Ιδιαιτέρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία ερευνών που έρχονται στο φως της δημοσιότητας και αφορούν τους τρόπους με τους οποίους η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση επηρεάζει τα δημογραφικά στοιχεία της Ελλάδας.

Νέα μελέτη του Ινστιτούτου του Βερολίνου για τον Πληθυσμό και την Ανάπτυξη παρουσιάζει αρνητικές προβλέψεις για τους δημογραφικούς δείκτες της Ελλάδας, κατά τα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, η μελέτη, με τίτλο «Το δημογραφικό μέλλον της Ευρώπης», περιλαμβάνει στατιστικές καταγραφές για τις δημογραφικές αλλαγές σε κάθε χώρα-μέλος της ΕΕ, κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης, εστιάζοντας στη στενή σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην οικονομική και τη δημογραφική ανάπτυξη.

Η μείωση των δεικτών γονιμότητας, η μείωση των ποσοστών του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας, η γήρανση του πληθυσμού, η μετανάστευση των νέων εργαζομένων, αποτελούν παράγοντες που αυξάνουν τη δημογραφική πίεση στην Ελλάδα, η οποία εμφανίζει από τους υψηλότερους δείκτες αρνητικής ανάπτυξης του πληθυσμού. Κατά την πενταετία 2010-2016, η Ελλάδα έχασε σχεδόν το 3% του πληθυσμού της, σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης. Μέχρι το 2050, ο ελληνικός πληθυσμός αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου δύο εκατομμύρια, δηλαδή να φτάσει στα 8,9 εκατομμύρια από τα 10,8 της ισχύουσας απογραφής του 2011.

Η μείωση του δείκτη γονιμότητας, που υπολογίζεται σε 1,33 παιδιά ανά γυναίκα σε ηλικία γονιμότητας, είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες συρρίκνωσης του ελληνικού πληθυσμού. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζουν ο Ομότιμος Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης και ο υποψήφιος διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου Βασίλειος Μπέτσης, η αυξητική τάση των γεννήσεων που είχε καταγραφεί κατά την περίοδο 2000-2009 στην Ελλάδα ανακόπηκε εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης. Οι παράγοντες της οικονομικής επισφάλειας, της ανεργίας και του κινδύνου φτώχειας συντείνουν στη δυσκολία των νέων ανθρώπων να δημιουργήσουν οικογένεια.

Η πιο πρόσφατη καταγραφή της Eurostat, στις 31 Ιουλίου 2017, κατατάσσει την Ελλάδα στη θέση με τον υψηλότερο δείκτη ανεργίας (21,7%). Αντίστοιχα, όσον αφορά τη νεανική ανεργία, η Ελλάδα εμφανίζεται και πάλι στην πρώτη θέση, με ποσοστό 45,5%. Οι επικαιροποιημένες διαθέσιμες καταγραφές της Eurostat για τα ποσοστά πληθυσμού που αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού κατατάσσουν την Ελλάδα στην τρίτη θέση, μετά τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, με ποσοστό 35,7% του πληθυσμού της να εμπίπτει σε αυτήν την κατηγορία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X