ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η αντίδραση Ακιντζί για τον κίνδυνο κατάρρευσης της τουρκικής οικονομίας

Αποταμίευση προτείνουν στους Τουρκοκύπριους

Το νέο οικονομικό μοντέλο της Τουρκίας αναμένεται να ανακοινώσει ο Τούρκος Υπουργός Δημοσιονομικών και Θησαυροφυλακίου, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, στις 14.30 περίπου, ενώ ευρώ και δολάριο έχουν σήμερα για πρώτη φορά σπάσει το φράγμα των 7 τουρκικών λιρών.

Το δε δολάριο πλησιάζει τις 6 ΤΛ και στα κατεχόμενα όπως μεταδίδεται μια νέα αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, της τάξης των 4 κουρούς (υποδιαίρεση της ΤΛ, 1 ΤΛ = 100 κουρούς) είναι «στην πόρτα».

Σε δηλώσεις του στην Κίπρις Ποστασί ο «πρόεδρος» της «αρχής ηλεκτρισμού», Αχμέτ Χιουντάογλου ανέφερε ότι εάν συνεχίσει την άνοδο το δολάριο δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν την επιβολή αυξήσεων λόγω του κόστους των καυσίμων.

Η Χαβαντίς γράφει σήμερα ότι η κρίση μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ που ξεκίνησε με την σύλληψη του πάστορα Άντριου Μπράνσον έχει οδηγήσει την τουρκική λίρα σε πολύ γρήγορη πτώση της αξίας της και οι διαβουλεύσεις προχθές στην Ουάσινγκτον μεταξύ αρμοδίων των δύο χωρών δεν είχαν κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Διαβάστε, επίσης: Κατρακυλά η τουρκική λίρα

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από την συναλλαγματική κρίση αρχές του χρόνου περισσότερο έχουν επωφεληθεί όσοι είχαν καταθέσεις σε ξένο νόμισμα και ιδιαίτερα σε δολάρια. Περισσότερο έχουν ζημιώσει αυτοί που έχουν δάνεια σε ξένο νόμισμα.

Σε δήλωσή του στην Κίπρις, ο πρόεδρος του τ/κ εμπορικού επιμελητηρίου, Τουργκάι Ντενίζ ανέφερε ότι σε μικρές οικονομίες όπως την τουρκοκυπριακή, οι αυξήσεις στο συνάλλαγμα είναι καταστροφικές. Δύο οικονομολόγοι, οι Ζεκί Μπεσίκτεπε και Οκάν Σιαφακλί προειδοποιούν στο ίδιο δημοσίευμα ότι η άνοδος των ξένων νομισμάτων θα συνεχίσει. Ο πρώτος πρότεινε να περάσουν οι Τ/κ στο ευρώ και πρέπει η Τουρκία να στηρίξει την διασύνδεση των μισθών με το συνάλλαγμα και το έλλειμμα του πληθωρισμού. «Εάν αυτά δεν γίνουν η οικονομία θα καταρρεύσει».

Ο Σιαφακλί από την πλευρά του είπε πως δεν μπορούν οι Τ/κ να σταματήσουν την άνοδο στην συναλλαγματική κρίση αλλά μπορούν να λάβουν μέτρα για την μείωση των επιπτώσεων στον κόσμο και υπέδειξε την αποταμίευση.

Περνούμε δύσκολες μέρες και δεν χρειάζεται να το κρύβουμε, ήταν η δήλωση του Μουσταφά Ακιντζί χθες βράδυ στην ομιλία του στα εγκαίνια ενός φεστιβάλ.

Διαβάστε, επίσης: Πότε παίρνετε το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να πέσουν σε απαισιοδοξία ενώ προσπαθούν να ξεπεράσουν τα προβλήματα, λέγοντας ότι «για να περάσουν αυτές οι δύσκολες μέρες θα προσπαθήσουμε, θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις».

Έχουμε φτάσει σε σημείο καμπής λόγω της οικονομικής πολιτικής αλλά και της πολιτικής που ακολουθεί στην Τουρκία η εξουσία του ΑΚΡ αναφέρει σε σημερινή του γραπτή δήλωση ο γγ του ΚΕΚ, Σαλίχ Σονουστούν που προβλέπει ότι «από δω και πέρα είναι αναπόφευκτο να υπάρξουν πτωχεύσεις και κοινωνική έκρηξη».

Επανέλαβε την πρόταση του κόμματός του για την υιοθέτηση από τους Τ/κ ενός πιο σταθερού νομίσματος αλλά και μια σειρά από μέτρα για την μείωση των δανειστικών επιτοκίων και των τελωνειακών φόρων.

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X