ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

H «κόντρα» Παυλόπουλου-Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης

Και το «γλέντι» των τουρκικών ΜΜΕ

Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν είναι υπό διαπραγμάτευση, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στην εισαγωγική του ομιλία, κατά την υποδοχή του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Προεδρικό Μέγαρο στην Αθήνα.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας μίλησε για την ανάγκη επίτευξης μιας λύσης, η οποία θα πρέπει να βασίζεται στο σεβασμό των διεθνών συνθηκών, «με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ταιριάζουν σε μια χώρα - μέλος της ΕΕ».

Θέτοντας στο επίκεντρο το ζήτημα της Συνθήκης της Λωζάνης, η ομιλία του κ. Παυλόπουλου έλαβε μορφή άμεσης απάντησης στις δηλώσεις περί επικαιροποίησης της Συνθήκης, τις οποίες έκανε ο Τούρκος Πρόεδρος, σε συνέντευξή του, λίγο πριν μεταβεί στην Αθήνα.

Όπως ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος, η Συνθήκη της Λωζάνης αποτελεί βάση της ελληνοτουρκικής φιλίας και ως τέτοια «είναι αδιαπραγμάτευτη. Δεν χρειάζεται ούτε διαπραγμάτευση, ούτε αλλαγές, δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες».

Υποστήριξε ότι η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να δημιουργήσει γέφυρες φιλίας μεταξύ των δύο χωρών και να αποτελέσει «την πόρτα και το παράθυρο της Τουρκίας στην ΕΕ». Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, απαραίτητη προϋπόθεση για την οικοδόμηση αυτών των δεσμών ανάμεσα στις δύο χώρες είναι ο σεβασμός του συνόλου του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της ΕΕ από κάθε υποψήφιο μέλος της ΕΕ.

«Η Ελλάδα ευνοεί την ευρωπαϊκή προοπτική και άλλων χωρών, αλλά με προϋποθέσεις σεβασμού του διεθνούς δικαίου και κεκτημένου. Οι χώρες που θέλουν να είναι μέλη της ΕΕ πρέπει να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων», σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε τον Τούρκο ομόλογό του για τις θετικές προθέσεις της ελληνικής πλευράς ως προς την επίσκεψη του κ. Ερντογάν.

«Σας διαβεβαιώ ότι θέλουμε όλοι, και πρώτος εγώ, αυτή η επίσκεψή σας να μείνει ιστορική. Προσυπογράφω στο ακέραιο ότι όποια διαφορά κι αν έχουμε αυτή θα πρέπει να λυθεί στη βάση του διεθνούς δικαίου. Να δούμε υπό ποιούς όρους θα κάνουμε τη φιλία μας ισχυρή. Νομίζω ότι είναι κοινό ρητό ότι οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Πάνω σ` αυτούς τους λογαριασμούς θα κάνουμε καλύτερη τη μεταξύ μας φιλίας. Καλώς ορίσατε στην Αθήνα», σημείωσε.

Εξίσου άμεση και επικεντρωμένη στη Συνθήκη της Λωζάνης, αλλά και στη Δυτική Θράκη, ήταν και η ομιλία του Τούρκου Προέδρου.
Αφού μίλησε επίσης για τον ιστορικό χαρακτήρα της επίσκεψής του στην Ελλάδα, ο κ. Ερντογάν σημείωσε: «Διατυπώσατε αλήθειες και πραγματικότητες ανοιχτά και ξεκάθαρα, θα κάνω το ίδιο και εγώ. Νομίζω ότι στο θέμα της Συνθήκης της Λωζάνης υπάρχουν θέματα που δεν κατανοούνται σωστά. Είναι συμφωνία που υπογράφτηκε πριν 94 χρόνια, όχι μόνο ανάμεσά μας, αλλά ανάμεσα σε 11 χώρες. Στη Συνθήκη υπάρχει ακόμη και η Ιαπωνία. Άλλαξαν πολλά σ` αυτά τα χρόνια και ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Τούρκος Πρόεδρος στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, σημειώνοντας: «Είπατε ότι στη Συνθήκη χαρακτηρίζεται μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα", ανέφερε σημειώνοντας πως στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπάρχει αναφορά. "Και θέλω να αναφερθώ ακόμη σε ένα θέμα, ότι πρέπει να διερευνήσουμε προσεκτικά τις ανάγκες διαβίωσης των ανθρώπων εκεί", ανέφερε, σημειώνοντας πως "υπάρχει προσπάθεια να διορίζονται από το κράτος οι μουφτήδες".

Επεσήμανε πως "στην Τουρκία ο Πατριάρχης δεν είναι διορισμένος, εκλέγεται. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, η επιτροπή που τον εκλέγει προβλέπει συγκεκριμένο αριθμό μελών με τουρκική ιθαγένεια. Εμείς κάνουμε ό,τι προβλέπεται. Στη Δυτική Θράκη δεν μπορούν να εκλέγουν τον αρχιμουφτή τους. Δεν εφαρμόζεται η Συνθήκη της Λωζάνης. Πρέπει να αποδείξουμε στον τόπο αυτό ότι είναι σε ισχύ η Συνθήκη της Λωζάνης».

Ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι όταν θέτει ζήτημα επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάνης αναφέρεται σε αυτά ακριβώς τα θέματα. Τονίζοντας τη σημασία που έχει για την τουρκική πλευρά το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε: «Το θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων των ομογενών μας στη Δυτική Θράκη είναι ύψιστη προτεραιότητα για μας. Επιθύμησα να κάνω επίσκεψη στη Δυτική Θράκη, δυστυχώς κάποιοι ενοχλούνται και προκαλούν προβοκάτσια, αναρτήθηκαν διάφορες αφίσες, χαράχθηκαν σύμβολα στις πόρτες».

Σημείωσε, επίσης, ότι όταν η Ελλάδα αποχώρησε από το ΝΑΤΟ, η Τουρκία υποστήριξε την επανένταξη της Ελλάδας. «Σας είδαμε σαν γείτονες, το ίδιο κάνουμε και σήμερα. Το ίδιο ισχύει και για το Κυπριακό», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος, συγκεκριμένα, στο Κυπριακό, ο Τούρκος Πρόεδρος σημείωσε: «Ήμουν μέλος των συνομιλιών, είμαστε και εμείς, όπως εσείς εγγυήτρια χώρα και ήμουν παρών στις συνομιλίες με τον Κόφι Ανάν. Στο αποτέλεσμα εκείνων των συνομιλιών έπρεπε να βρεθεί λύση, αλλά δυστυχώς δεν εφαρμόσθηκαν ποτέ. Δεν τηρούνται και οι υποσχέσεις που δίνει η ΕΕ. Δεν έθεσε σε εφαρμογή καμία υπόσχεση που έδωσε στον οικονομικό τομέα, ακόμη και σήμερα. Εμείς τηρούμε τη δέσμευσή μας σε όλα αυτά τα θέματα. Ο στόχος μας είναι να βρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Ερντογάν εξέφρασε την επιθυμία του η επίσκεψή του στην Ελλάδα να έχει θετικά αποτελέσματα. «Πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις σχέσεις μας σε όλους τομείς: οικονομικό, στρατιωτικό, τουριστικό. Πρέπει να εστιάσουμε στο θέμα αυτό. Πρέπει να συνεχίσουμε τη στήριξη που δίνουμε στη συνεργασία των δύο χωρών. Πρέπει να κοιτάξουμε στο γεμάτο μέρος του ποτηριού για να ενισχύσουμε τις μεταξύ μας σχέσεις», είπε, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι η επίσκεψή του στη χώρα θα συμβάλει σε αυτήν την κατεύθυνση.

Ανταπαντώντας ο κ. Παυλόπουλος στην τοποθέτηση του κ. Ερντογάν, δήλωσε ότι ο ίδιος δεν είναι εκτελεστικός Πρόεδρος όπως ο κ. Ερντογάν, αλλά η Κυβέρνηση θα απαντήσει σε όσα είπε ο Τούρκος Πρόεδρος. Επικαλούμενος, όμως, τη νομική του ιδιότητα σημείωσε ότι η ερμηνεία της Συνθήκης της Λωζάνης είναι εκείνη που επιτρέπει την προσαρμογή της στα δεδομένα και όχι η επικαιροποίησή της, όρο τον οποίο χρησιμοποίησε ο κ. Ερντογάν. «Αν αποφεύγαμε ορισμένους όρους, θα αποφεύγαμε και παρερμηνείες», σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Στη συγκεκριμένη δήλωση ανταπάντησε επίσης ο κ. Ερντογάν, δηλώνοντας ότι θα ήταν ασέβεια προς τον εαυτό του να μην απαντήσει. «Δεν είμαι καθηγητής νομικής, αλλά ξέρω το δίκαιο. Υπάρχει αναφορά στον όρο επικαιροποίηση και εμείς αυτό επικαλούμαστε. Αναφέρθηκα σ` αυτά τα θέματα γιατί το κάνατε εσείς. Αλλιώς θα τα συζητούσα με τον κ.Τσίπρα. Όπως και να έχει τα συζητήσαμε εσείς εκ μέρους της Ελλάδας και εγώ εκ μέρους της Τουρκίας. Και στην Τουρκία υπήρχαν προβλήματα γι` αυτό προβήκαμε σε αλλαγές. Με τις εκλογές που θα γίνουν το 2019 θα κάνουμε αλλαγή συστήματος διακυβέρνησης στη χώρα μας. Και αυτό είναι το πρώτο βήμα μιας νέας διαδικασίας που ξεκινά στην Τουρκία», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

«Έδωσε ρέστα ο Ερντογάν» γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ

Ξεσπάθωσαν τα τουρκικά ΜΜΕ με τα όσα έγιναν στο Προεδρικό Μέγαρο της Αθήνας και την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Hurriyet κάνει λόγο για «σκληρά λόγια» από τον Ερντογάν σε μια έντονη συζήτηση στην Αθήνα.

Η Milliyet πάει ακόμα παραπέρα «ευλογώντας» τον τούρκο πρόεδρο καθώς αναφέρει χαρακτηριστικά πως «έδωσε ρέστα» μιλώντας για την Συνθήκη της Λωζάνης μέσα στην Αθήνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X