ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τρομοκρατικό χτύπημα στη Βαρκελώνη (Pics-Vids)

Σκηνές χάους

Τον εφιάλτη της τρομοκρατίας ζει η Βαρκελώνη.

Ένα λευκό βαν έπεσε σε πλήθος πεζών στο κέντρο της πόλης, με την Αστυνομία να επιβεβαιώνει 13 νεκρούς και 80 τραυματίες. 

Το βανάκι έπεσε πάνω σε πλήθος ανθρώπων στην περιοχή Ράμπλας, μια από τις δημοφιλέστερες τουριστικές περιοχής της Βαρκελώνης, έγινε γνωστό από την αστυνομία της Καταλονίας (βορειανατολική Ισπανία). 

LIVE

22:26 Το Ισλαμικό κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση σύμφωνα με πρακτορείο προσκείμενο στον ISIS, το Amaq

21:48

Νεκρός έπειτα από ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς έπεσε ο ένας από τους δράστες της επίθεσης, που διαπράχθηκε με ένα φορτηγάκι στο κέντρο της Βαρκελώνης το απόγευμα, με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους 13 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι, γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα LaVanguardia.

21:43

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη και εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην Κυβέρνηση και το λαό της Ισπανίας.

Σε ανάρτησή του στο twitter, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταδικάζει με τον πλέον έντονο τρόπο την αποτρόπαια τρομοκρατική ενέργεια στη Βαρκελώνη.

21:41

Δεν υπάρχει κατάσταση ομηρίας αυτή την στιγμή σε κανένα εστιατόριο στο κέντρο της Βαρκελώνης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Vanguardia, έχουν συλληφθεί δύο ύποπτοι κάτι που δεν επιβεβαιώνεται από τις αρχές. Τα νοσοκομεία της πόλης καλούν τους πολίτες για αιμοδοσία ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες αίματος για τους τραυματίες.

21:39 Η ελληνική πολιτική ηγεσία καταδικάζει την επίθεση

Την πολύνεκρη επίθεση στη Βαρκελώνη καταδίκασαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

21:33 Συλλυπητήρια Γιούνκερ και Μακρόν στον ισπανικό λαό 

Τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, στον Ισπανό Πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι και στον ισπανικό λαό, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για την τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη.

Συγκεκριμένα, η δήλωση του Ζ.Κ. Γιούνκερ αναφέρει τα εξής: "Με μεγάλη θλίψη και αγωνία πληροφορήθηκα την τρομοκρατική επίθεση που έπληξε την καρδιά της Βαρκελώνης σήμερα το απόγευμα. Στέλνω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες και τους αγαπημένους των θυμάτων, καθώς και στον πρωθυπουργό Ραχόι και τον λαό της Ισπανίας. Οι σκέψεις μου είναι με τους ανθρώπους της Βαρκελώνης".

"Η σκέψη μου", προσθέτει, "βρίσκεται ιδιαίτερα στους ηρωικούς ανθρώπους που έτρεξαν προς τον κίνδυνο να βοηθήσουν τους άλλους και στις δυνάμεις ασφαλείας που εργάζονται για να κρατήσουν τον κόσμο ασφαλή. Η Επιτροπή είναι πλήρως στη διάθεση των ισπανικών αρχών για κάθε αναγκαία βοήθεια. Αυτή η δειλή επίθεση σκόπιμα στοχεύει εκείνους που απολαμβάνουν τη ζωή και μοιράζονται χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους. Ποτέ δεν θα φοβηθούμε από μια τέτοια βαρβαρότητα".

Εξάλλου, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, εξέφρασε πριν από λίγο την "αλληλεγγύη της Γαλλίας" στην Ισπανία, μετά την "τραγική επίθεση" η οποία έπληξε τη Βαρκελώνη.

21:27 

13 νεκρούς και 50 τραυματίες ανακοίνωσε επίσημα η αστυνομία της Καταλανίας

21:24 Ο Τραμπ καταδικάζει την επίθεση 

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, καταδίκασε σε ανάρτησή του στο Twitter την "τρομοκρατική επίθεση" στη Βαρκελώνη και πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να συνδράμει τις αρχές της Ισπανίας.

Νωρίτερα, ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Ρεξ Τίλερσον, διαβεβαίωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι "έτοιμη να συνδράμει" τις ισπανικές αρχές, μετά την επίθεση που διαπράχθηκε.

"Οι τρομοκράτες σε όλον τον κόσμο πρέπει να γνωρίζουν ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είναι αποφασισμένοι να τους βρουν και να τους προσαγάγουν στη δικαιοσύνη", τόνισε ο Τίλερσον κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ιάπωνα ομόλογό του Τάρο Κόνο και τους Υπουργούς Άμυνας των δύο κρατών.

21:20 

Δύο μήνες φέρονται να γνώριζαν οι ισπανικές αρχές για ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα στον πεζόδρομο της Las Ramplas στη Βαρκελώνη, καθώς, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, η CIA είχε ενημερώσει τις ισπανικές μυστικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η καταλανική αστυνομία είχε ενημερωθεί σχετικά και βρισκόταν σε κατάσταση μερικής επιφυλακής.

21:13 Δύο ύποπτοι συνελήφθησαν για την επίθεση στη Βαρκελώνη 

Η καταλανική αστυνομία έχει συλλάβει δύο υπόπτους για την επίθεση, που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα στη Βαρκελώνη, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα La Vanguardia.

Ο ένας από τους συλληφθέντες ονομάζεται Ντρις Ουκαμπίρ Σοπρανό, κάτοικος του Ριπόλ, στη Χιρόνα.

Ο ύποπτος κατάγεται από τη Μασσαλία, σύμφωνα με το προφίλ του στο Facebook, και έχει ποινικό μητρώο.

Λίγο νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι το δεύτερο φορτηγάκι που επρόκειτο να χρησιμοποιήσουν οι δράστες για τη διαφυγή τους εντοπίστηκε από αστυνομικούς στην κοινότητα Βικ της Καταλονίας.

Οι αστυνομικοί έχουν αποκλείσει την περιοχή, κοντά σε ένα φαστ-φουντ, και ελέγχουν το όχημα.

Τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει ότι οι δράστες είχαν νοικιάσει το δεύτερο φορτηγάκι, για να διαφύγουν με αυτό μετά την επίθεση.

21:10

Το δεύτερο φορτηγάκι που αναζητούσε η καταλανική αστυνομία και φέρεται ότι σχετίζεται με την επίθεση που σημειώθηκε νωρίτερα στη Βαρκελώνη, εντοπίστηκε κοντά σε ένα φαστ-φουντ, στη λεωφόρο Μανλέου του Βικ, όπως ανέφερε στον ιστότοπό της η τοπική εφημερίδα La Vanguardia.

21:09 

Ένας άνθρωπος, τουλάχιστον, σκοτώθηκε και 32 τραυματίστηκαν, μεταξύ αυτών 10 σοβαρά, όταν ένα φορτηγάκι έπεσε πάνω σε πλήθος ανθρώπων σήμερα το απόγευμα στη Βαρκελώνη, έγινε γνωστό από τις αρχές.

Ο απολογισμός είναι «ένας νεκρός και 32 τραυματίες, μεταξύ αυτών πολλοί σε σοβαρή κατάσταση» ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών της καταλανικής κυβέρνησης, Ζοακίμ Φορν, προσθέτοντας ότι ο απολογισμός αυτός ενδέχεται να αυξηθεί.

Η αστυνομία της Καταλονίας διευκρίνισε σε ένα tweet ότι 10 από τους τραυματίες βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

21:05 Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ανέφερε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες ενώ τόνισε ότι προτεραιότητα αποτελεί να προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες στους τραυματίες.

21:00 Ο Σύνδεσμος Ταξιδιωτικών Πρακτόρων ενημέρωσε το ΥΠΕΞ ότι από τα οργανωμένα γκρούπ τουριστών που είναι στην Βαρκελώνη όλοι είναι καλά και ασφαλείς.

20:59 

Koντα στον πεζόδρομο της Λα Ράμπλα στη Βαρκελώνη, την ώρα που έγινε το τρομοκρατικό χτύπημα, βρισκόταν γνωστός Κύπριος δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός.

Ο Τάσος Τρύφωνος βρίσκεται στη Βαρκελώνη και ζει από κοντά τις δραματικές στιγμές που εκτυλίσσονται στην πόλη.

Ο ίδιος έγραψε στο twitter, "Εδώ Βαρκελώνη . Είμαστε ασφαλείς ευτυχώς παρόλο που την ώρα της επίθεσης ήμασταν κοντά στον πεζόδρομο της Λας Ράμπλας".

20:43 Σκηνές χάους και πανικού 

Τις σκηνές πανικού που βίωσαν όταν ένα φορτηγάκι παρέσυρε τους πεζούς στο κέντρο της Βαρκελώνης αφηγήθηκαν τουρίστες και αυτόπτες μάρτυρες, μιλώντας σε διεθνή μέσα ενημέρωσης.

"Ξαφνικά, άκουσα τον κρότο μιας σύγκρουσης και όλοι στον δρόμο άρχισαν να τρέχουν φωνάζοντας", είπε ένας μάρτυρας, ο Ομερ Ανουάρ.

Στο σημείο έσπευσαν πολύ γρήγορα αστυνομικοί που ώθησαν το πλήθος πέρα από την Πλατεία της Καταλονίας, φωνάζοντας "τρομοκρατική επίθεση". Ενας τουρίστας, ο Εθαν Σπίμπεϊ, είπε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ότι "επικράτησε χάος" και κάποιοι ποδοπατήθηκαν στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να διαφύγουν.

Ο Στίβεν Τέρνερ, ο οποίος εργάζεται στην περιοχή, είπε στο BBC ότι όσοι βρίσκονταν στο γραφείο του είδαν ένα φορτηγάκι να παρασέρνει τους ανθρώπους στην κεντρική λεωφόρο. "Είδα τρεις-τέσσερις ανθρώπους πεσμένους στο έδαφος. Τώρα υπάρχουν πολλά ασθενοφόρα και αστυνομικοί οπλισμένοι με τουφέκια εδώ γύρω", πρόσθεσε.

Κάποιοι από τους τραυματίες μεταφέρθηκαν με φορεία σε ένα μεγάλο κατάστημα της αλυσίδας Corte Ingles προκειμένου να τους παρασχεθούν επί τόπου οι πρώτες βοήθειες.

Οι αστυνομικοί ζητούσαν από τους καταστηματάρχες της περιοχής να αφήσουν τους ανθρώπους να μπουν μέσα και να κατεβάσουν τα ρολά. Οι σταθμοί του μετρό και του σιδηροδρόμου έκλεισαν αμέσως μετά την επίθεση.

Η Ισπανία, ο τρίτος σημαντικότερος τουριστικός προορισμός στον κόσμο, είχε γλιτώσει τα τελευταία χρόνια από επιθέσεις σαν αυτές που εξαπέλυσαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως στο Λονδίνο, το Παρίσι, τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

Ωστόσο, στη Μαδρίτη έχει σημειωθεί μια από τις πλέον πολύνεκρες επιθέσεις στην Ευρώπη: στις 11 Μαρτίου 2004 εξερράγησαν βόμβες μέσα σε τρένα, σκοτώνοντας 191 ανθρώπους.

20:39 

Μια οικογένεια Ελλήνων βρίσκεται ανάμεσα στους τραυματίες της τρομοκρατικής επίθεσης στη Βαρκελώνη.

Πρόκειται για μια οικογένεια τεσσάρων ατόμων, η οποία βρισκόταν στην πόλη για τουρισμό.

Η μητέρα, η οποία δεν είναι ελληνικής καταγωγής, είναι σοβαρά τραυματίας.

20:30 Μια σύλληψη 

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες η αστυνομία έχει προχωρήσει στη σύλληψη ενός ατόμου.

Πρόκειται για τον Ντρις Ουκαμπίρ, ο οποίος φέρεται να είναι ο άνθρωπος που νοίκιασε τα 2 φαν και το όνομά του τακτοποιήθηκε από την εταιρεία ενοικιάσεων οχημάτων.

Σύμφωνα με την El Pais, o ύποπτος συνελήφθη από δυνάμεις της αστυνομίας στην οδό Laietana.

20:20 

Η Πρεσβεία της Κύπρου στη Μαδρίτη βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις ισπανικές Αρχές μετά την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στη Βαρκελώνη.

H Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Μαδρίτη είναι σε επικοινωνία με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας καθώς και το Προξενείο της Κύπρου στη Βαρκελώνη και το Τμήμα Διαχείρισης Κρίσεων στο κυπριακό ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πληροφόρηση για Κύπριους ανάμεσα στα θύματα ή τους τραυματίες.

20:10 Τουλάχιστον 13 οι νεκροί 

Τουλάχιστον 13 είναι οι νεκροί στην επίθεση με το φορτηγάκι στην πόλη της Βαρκελώνης, μετέδωσε το Cadena Ser Radio, επικαλούμενο αστυνομικές πηγές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Vanguardia, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 12.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισημαίνει ότι μια εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας δεν μπορεί προς το παρόν να επιβεβαιώσει τον αριθμό των θυμάτων.

Για αυτή την ώρα, στις 8 ώρα Ελλάδας, έχει προγραμματιστεί επίσημη ενημέρωση από την αστυνομία προκειμένου να γίνουν γνωστές όλες οι τελευταίες εξελίξεις.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα πάντα με Ισπανικά ΜΜΕ, η αστυνομία ψάχνει για ένα δεύτερο βανάκι, επίσης άσπρο, το οποίο θεωρείται ύποπτο. Στη δημοσιότητα, μάλιστα, έχει δοθεί και η πινακίδα του.

Παράλληλα, ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου κρατά ενήμερο τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την κατάσταση στη Βαρκελώνη, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου.

Nωρίτερα

Η περιοχή έχει αποκλειστεί από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου. Επιπλέον, πέντε ασθενοφόρα και είκοσι περιπολικά έχουν σπεύσει στην περιοχή, μετέδωσε ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Λίγη ώρα αργότερα, δύο ένοπλοι οχυρώθηκαν μέσα σε ένα μπαρ-εστιατόριο στο κέντρο της πόλης της Βαρκελώνης. Μάλιστα υπάρχουν αναφορές ότι ακούστηκαν πυρά στην περιοχή της αγοράς Λα Μποκερία. Δεν είναι ακόμη σαφές αν οι άνδρες αυτοί επέβαιναν στο φορτηγάκι που χτύπησε πεζούς νωρίτερα. Πληροφορίες υπάρχουν επίσης και για ομήρους.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ισπανική αστυνομία επιβεβαίωσε ότι το περιστατικό με το φορτηγάκι που έπεσε πάνω σε πεζούς στη Βαρκελώνη είναι «τρομοκρατική ενέργεια».

Από τον Ιούλιο του 2016, τζιχαντιστές έχουν χρησιμοποιήσει οχήματα με τα οποία έπεσαν πάνω σε κόσμο σε επιθέσεις στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα τον θάνατο 100 και πλέον ανθρώπων στη Νίκαια, το Βερολίνο, το Λονδίνο και τη Στοκχόλμη.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και πολλά ασθενοφόρα έχουν σπεύσει στην περιοχή.

Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών με ανάρτηση στο Twitter αναφέρουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη περιστατικό στην Placa Catalunya προειδοποιώντας τους πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή.

Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών ζήτησαν να κλείσουν το μετρό και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς κοντά στην περιοχή του περιστατικού.

Επιβεβαιώνει την ύπαρξη νεκρών η αστυνομία της Βαρκελώνης

Δύο νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της επίθεσης με το φορτηγάκι στη Βαρκελώνη, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο πηγή από την τοπική κυβέρνηση.

Επιπλέον, όπως μετέδωσε το Ρόιτερς, η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν νεκροί και τραυματίες χωρίς να δώσει προς το παρόν συγκεκριμένο αριθμό θυμάτων.

Παράλληλα, ένας ύποπτος έχει οχυρωθεί μέσα σε ένα μπαρ στη Βαρκελώνη, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο μια πηγή προσκείμενη στην αστυνομία.

Νωρίτερα, η εφημερίδα El Periodico έκανε λόγο για δύο υπόπτους που έχουν οχυρωθεί μέσα σε ένα μπαρ και ανταλλαγές πυρών.

Οι αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του δράστη.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι δήλωσε πριν από λίγο πως βρίσκεται σε συνεχή επαφή με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες έπειτα από την επίθεση στη Βαρκελώνη και χαρακτήρισε προτεραιότητα το να προσφερθούν φροντίδες στους ανθρώπους που έχουν τραυματιστεί.

Σε επαφή με τις ισπανικές Αρχές η κυπριακή Πρεσβεία

Η Πρεσβεία της Κύπρου στη Μαδρίτη βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις ισπανικές Αρχές μετά την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στη Βαρκελώνη.

Πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν ότι η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Μαδρίτη είναι σε επικοινωνία με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας καθώς και το Προξενείο της Κύπρου στη Βαρκελώνη και το Τμήμα Διαχείρισης Κρίσεων στο κυπριακό ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πληροφόρηση για Κύπριους ανάμεσα στα θύματα ή τους τραυματίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση