ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Έκκληση Γκουτέρες: Αποφύγετε τον πόλεμο στην Συρία

Έκτακτο υπουργικό από την Μέι, σήμερα

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες προέτρεψε τα πέντε κράτη - μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να φροντίσουν να "αποφευχθεί" κάθε ενδεχόμενο η κατάσταση να τεθεί «εκτός ελέγχου» στη Συρία, επικρίνοντας το τωρινό "αδιέξοδο", τονίζει ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του την Τετάρτη.

«Κάλεσα τους πρεσβευτές των πέντε μονίμων μελών (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο) για να επαναλάβω τη βαθιά ανησυχία μου για το τρέχον αδιέξοδο και να υπογραμμίσω την ανάγκη να αποφευχθεί (ο κίνδυνος) η κατάσταση να τεθεί εκτός ελέγχου», αναφέρει η ανακοίνωση του επικεφαλής του ΟΗΕ, που δόθηκε στη δημοσιότητα την ώρα που η απειλή της ανάληψης στρατιωτικής δράσης στη Συρία από δυτικά κράτη κλιμακώνεται, μετά την επίθεση που φέρεται να διαπράχθηκε με χημικά όπλα στη Ντούμα, στην Ανατολική Γούτα, το Σάββατο.

Ο κ. Γκουτέρες πρόσθεσε ότι εξέφρασε την «αγανάκτησή» του για τις πληροφορίες περί συνέχισης της χρήσης χημικών όπλων, αλλά και τη «λύπη» του διότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας μέχρι στιγμής επέδειξε ανικανότητα να καταλήξει σε συμφωνία για το ζήτημα αυτό».

«Ας μην ξεχνάμε ότι, σε τελευταία ανάλυση, οι προσπάθειές μας έχουν στόχο να δοθεί τέλος στα φοβερά δεινά του συριακού λαού», συμπλήρωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Την Τρίτη το βαθιά διχασμένο Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπόρεσε να υιοθετήσει κάποια απόφαση για την έναρξη ή για την υποστήριξη έρευνας όσον αφορά τη φερόμενη χρήση χημικών όπλων στη Ντούμα, κοντά στη Δαμασκό, την 7η Απριλίου, παρά το ότι υποβλήθηκαν τρία σχέδια για αυτό από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Την Τετάρτη, η ένταση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα όσον αφορά τη Συρία κλιμακώθηκε ακόμα περισσότερο, με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να προειδοποιεί ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ σε αντίποινα για την επίθεση στη Ντούμα επίκειται άμεσα.

Εξετάζει το ενδεχόμενο συμμετοχής η Μέι

Έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο θα συγκαλέσει εντός της Πέμπτης η Τερέζα Μέι για να συζητηθεί η πιθανή ανάληψη στρατιωτικής δράσης από τη Βρετανία στη Συρία, στο πλευρό των ΗΠΑ και της Γαλλίας.

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει από τους Υπουργούς της να εγκρίνουν κάποια μορφή στρατιωτικής συμμετοχής της χώρας σε επιχείρηση κατά του συριακού καθεστώτος.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η κ. Μέι δεν προτίθεται να ζητήσει την εξουσιοδότηση του κοινοβουλίου για να δώσει εντολή δράσης στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, παρά τις προειδοποιήσεις της αντιπολίτευσης αλλά και βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματός της.

Ο εκάστοτε Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου έχει το δικαίωμα επίκλησης του λεγόμενου «βασιλικού προνομίου» στην περίπτωση απόφασης συμμετοχής σε στρατιωτική επιχείρηση, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει υποχρέωση να ζητηθεί έγκριση από το κοινοβούλιο.

Από το 2003, ωστόσο, και τον πόλεμο στο Ιράκ υπάρχει στη Βρετανία η άτυπη παραδοχή πως ανάλογες αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται με τη συναίνεση των βουλευτών.

Το 2013 ο Ντέιβιντ Κάμερον είχε χάσει την κρίσιμη ψηφοφορία για συμμετοχή της Βρετανίας σε βομβαρδισμό θέσεων του συριακού καθεστώτος.

Η κ. Μέι παρείχε ενδείξεις ότι προσανατολίζεται προς την ανάληψη στρατιωτικής δράσης όταν είπε την Τετάρτη πως η εικόνα για το ποιος ευθύνεται για την καταγγελλόμενη χημική επίθεση στην Ντούμα έχει αρχίσει να ξεδιαλύνεται, με «όλες τις ενδείξεις» να στρέφονται κατά των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Στέλνει υποβρύχια

Η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι διέταξε βρετανικά υποβρύχια να κινηθούν εντός εμβέλειας πυραύλων με τη Συρία ώστε να είναι σε ετοιμότητα να εξαπολύσουν επιθέσεις ενάντια στο συριακό στρατό οι οποίες μπορεί να ξεκινήσουν το νωρίτερο την Πέμπτη το βράδυ, ανέφερε η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph.

Η Μέι δεν έχει λάβει τελική απόφαση κατά πόσον η Βρετανία θα συμμετέχει σε επιδρομές των ΗΠΑ και της Γαλλίας σε απάντηση της φερόμενης χημικής επίθεσης στη Συρία, αλλά θέλει να είναι σε θέση να δράσει άμεσα, τόνισε η εφημερίδα.

Κυβερνητικές πηγές δήλωσαν στην Telegraph ότι η Βρετανία κάνει "οτιδήποτε κρίνει αναγκαίο" ώστε να είναι σε θέση να εκτοξεύσει πυραύλους Τόμαχοκ από τα υποβρύχια ενάντια σε στρατιωτικούς στόχους στη Συρία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X