ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Είναι αυτό το άρθρο για το οποίο σκότωσαν τον Σλοβάκο δημοσιογράφο; (pics)

Επικήρυξε με ένα εκατ. ευρώ τους δολοφόνους η κυβέρνηση

Ο τίτλος γράφει: «Ιταλική Μαφία στη Σλοβακία. Τα πλοκάμια της έφτασαν μέχρι την πολιτική». Βρίσκεται στην κορυφή του τελευταίου, ανολοκλήρωτου άρθρου του Jan Kuciak, το οποίο δημοσιεύθηκε τα μεσάνυχτα όχι μόνο στην ιστοσελίδα που εργαζόταν την actuality.sk, αλλά συμβολικά και από έναν αριθμό άλλων ενημερωτικών σελίδων.

Ο 27χρονος ρεπόρτερ και η αρραβωνιαστικιά του Μαρτίνα Κουσνίροβα βρέθηκαν δολοφονημένοι μέσα στο σπίτι τους, την Κυριακή.

Ίσως σε αυτό να κρύβεται το κίνητρο της δολοφονίας, της πρώτης δημοσιογράφου στην ιστορία της Σλοβακίας. Μία υπόθεση που έχει συγκλονίσει ολόκληρη τη χώρα.
Το τελευταίο άρθρο του Kuciak -που δημοσιεύτηκε μετά θάνατον- κάνει λόγο για συνδέσμους μεταξύ της ιταλικής μαφίας και προσώπων προσκείμενων στον πρωθυπουργό, Ρόμπερτ Φίτσο.

Ο υπότιτλος συνοδεύεται από μία μικρή έγχρωμη φωτογραφία του συντάκτη. Μία μεγαλύτερη, ασπρόμαυρη εκδοχή της ίδιας φωτογραφίας είναι αυτή που περιβάλλεται από λουλούδια και κεράκια στην κορυφή της ιστοσελίδας.

Ο Kuciak στο ρεπορτάζ του παρουσίαζε Ιταλούς επιχειρηματίες, οι οποίοι είχαν διασυνδέσεις με τη μαφία της Καλαβρίας, γνωστή ως Ντραγκέτα, να έχουν εγκατασταθεί σε ένα σπίτι στην ανατολική Σλοβακία και επί σειρά ετών να «βάζουν χέρι» σε ευρωπαϊκά κονδύλια και επιδοτήσεις προς χάριν αυτής της φτωχής περιοχής στα σύνορα με την Ουκρανία.

 

Οι άνδρες αυτοί είχαν επιχειρηματικές διασυνδέσεις με ανώτατους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων και στενών συνεργατών του πρωθυπουργού της Κροατίας Φίτσο.

Το πρώην μοντέλο και ο επικεφαλής του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας

Ένα από αυτά, ήταν το πρώην μοντέλο Μαρία Τρόσκοβα, που σήμερα διατελεί «κρατικός σύμβουλος» του πρωθυπουργού. Ένας ακόμη εμπλεκόμενος κατά τον Kuciak ήταν το πρώην αφεντικό της Τρόσκοβα, Viliam Jasan, επικεφαλής του εθνικού συμβουλείου ασφαλείας της Σλοβακίας.

Ο Jasan έχει αρνηθεί κατηγορηματικά οποιαδήποτε διασύνδεση με τη μαφία «είτε την ιταλική, είτε οποιαδήποτε άλλη». Αντίστοιχα, η Τρόσκοβα δεν έχει προβεί κάποιο σχόλιο επ' αυτού, ενώ η αστυνομία σχεδιάζει να την καλέσει σε ανάκριση.

Για την Μόνικα Τόντοβα, ερευνητική δημοσιογράφο της αντίπαλης εφημερίδας Dennik N και φίλη του Kuciak, οι τελευταίες τρεις ημέρες ήταν θολές. «Αυτοί οι ισχυρισμοί περί εμπλοκής της μαφίας μπορεί να ακούγονται επιστημονική φαντασία. Όμως είναι σαν να ξυπνάς από όνειρο τη Δευτέρα το πρωί και να ακούς ότι ο Jan είναι νεκρός, ότι κάποιος τον σκότωσε στο σπίτι του. Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Είμαστε όλοι σοκαρισμένοι», ανέφερε στο BBC.

Η ίδια εξήγησε ότι παρά το γεγονός ότι εργάζονταν σε αντίπαλα μέσα ενημέρωσης, εκείνη και ο Κούτσιακ συχνά αντάλλασαν πληροφορίες και κάλυπταν παρόμοια θέματα.

Ο αρχισυντάκτης της Μάτους Κόστολνι συμφωνεί με τον Φίτσο ότι έχουν ξεπεραστεί τα όρια. Όμως τονίζει ότι χρέος της κυβέρνησης, της αστυνομίας και της δικαιοσύνης είναι να διαβεβαιώσει ότι δεν κάνουν βήμα πίσω.

«Είναι η τελευταία ευκαιρία να πείσουν το λαό ότι η Σλοβακία δεν είναι μία χώρα, στην οποία ένας δημοσιογράφος δολοφονείται για τη δουλειά του και σαν να μην συνέβη τίποτα», τόνισε ο Κόστολνι.

«Όταν μπορεί πολιτικά πρόσωπα να αποτελούν μέρος σκανδάλων διαφθοράς και δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, μένουν στην κυβέρνηση. Νομίζω ότι είναι η τελευταία ευκαιρία να πείσουμε τον κόσμο ότι δεν είμαστε ένα κράτος μαφίας», πρόσθεσε.

Επικήρυξε με 1 εκατ. ευρώ τους δολοφόνους ο πρωθυπουργός

Την Τρίτη σε μία σουρεάλ συνέντευξη Τύπου, ο Ρόμπερτ Φίτσο, μιλώντας μπροστά από ένα μπαρόκ, ξύλινο τραπεζάκι, πάνω στο οποίο υπήρχαν δεσμίδες ενός εκατομμυρίου ευρώ, ανακοίνωσε την επικήρυξη των δραστών της δολοφονίας,.

«Μην συσχετίζετε αθώους ανθρώπους, χωρίς αποδείξεις, με μια διπλή ανθρωποκτονία. Ξεπερνά τα όρια και δεν είναι πια αστείο», δήλωσε στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην αντιπολίτευση που χρησιμοποιεί την υπόθεση για να κατηγορήσει την κυβέρνηση.

Από την πλευρά της η αστυνομία της Σλοβακίας ανακοίνωσε πως έχει ανακρίνει 20 άτομα από τη Δευτέρα, ενώ έχει επικοινωνήσει με τις αρχές της Τσεχίας και της Ιταλίας.

Ο πρόεδρος της αστυνομίας, Tibor Gaspar, αποκάλυψε ακόμα πως η Europol προσφέρθηκε να βοηθήσει με την έρευνα. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως το κίνητρο της δολοφονίας ήταν «πιθανότατα» η δουλειά του άτυχου δημοσιογράφου, ενώ προειδοποίησε τους υπόλοιπους δημοσιογράφους να είναι προσεκτικοί σχετικά με τις λεπτομέρειες που δημοσιεύουν.

Το άτυχο ζευγάρι βρέθηκε νεκρό το περασμένο Σάββατο στο διαμέρισμα τους, με τραύματα από πυροβολισμούς.

Η δολοφονία του δημοσιογράφου αυτού στην Σλοβακία έπεται αυτής, τον περασμένο Οκτώβριο, στην Μάλτα της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια, η οποία είχε καταγγείλει εγκλήματα και διαφθορά στο νησί αυτό της Μεσογείου.

Παραιτήθηκε ο υπουργός Πολιτισμού

Την παραίτησή του υπέβαλε ο Σλοβάκος υπουργός Πολιτισμού Μάρεκ Μάνταριτς, σύμμαχος επί σειρά ετών του πρωθυπουργού Φίτσο, στον απόηχο της δολοφονίας του νεαρού δημοσιογράφου.

«Για να το θέσω απλά, δεν μπορώ ως υπουργός Πολιτισμού να δεχτώ ότι ένας δημοσιογράφος δολοφονήθηκε στη διάρκεια της δικής μου θητείας» δήλωσε ο Μάνταριτς σε συνέντευξη Τύπου στην τηλεόραση.

Πηγή: protothema

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X