ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Εικόνες καταστροφής στην Ζάκυνθο - Με δάκρυα στα μάτια σεισμόπληκτες ηλικιωμένες (Pics, Vid)

Κατέρρευσε ιστορικό κτίριο

Στους δρόμους πέρασαν ολόκληρη τη νύχτα εκατοντάδες ανάστατοι κάτοικοι της Ζακύνθου, μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 44 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, που προκάλεσε υλικές ζημιές στο νησί, χωρίς πάντως να αναφερθούν τραυματισμοί κατοίκων.

Από την ώρα που σημειώθηκε η κύρια σεισμική δόνηση (01:54), έχουν γίνει αισθητοί δεκάδες μετασεισμοί, αρκετά μεγάλης έντασης, γεγονός που συνεχίζει να ανησυχεί τους κατοίκους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής προστασίας, δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί πολιτών από το χτύπημα του Εγκέλαδου. Υλικές ζημιές έχουν υποστεί κτίρια σε όλο το νησί.

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες ηλικιωμένων γυναικών που έχουν τρομοκρατηθεί από τον σεισμό και με δάκρυα στα μάτια και εμφανώς τρομοκρατημένες, περιγράφουν το πώς βίωσαν την κατάσταση:

Δήμαρχος Ζακύνθου: Το νησί άντεξε

«Στο νησί επικρατεί πια ηρεμία. Ο κόσμος είχε βγει φυσικά στους δρόμους αλλά τώρα ήδη αρχίζουν να επιστρέφουν. Η Ζάκυνθος έχει αντισεισμική προστασία γι’ αυτό και σε κάθε μεγάλο σεισμό αντέχει» είπε πριν από λίγο ο Δήμαρχος του νησιού Παύλος Κολοκοτσάς στην ΕΡΤ. Σύμφωνα με την εικόνα που μετέφερε οι ζημιές εντοπίζονται σε πτώσεις τοίχων και ρωγμές, ενώ και τα προβλήματα ηλεκτροδότησης έχουν αποκατασταθεί.

Τσελέντης: Θα υπάρξει ισχυρός μετασεισμός

Για μετασεισμό οποίος μπορεί να κυμανθεί από 5,8 έως και 6,1 Ρίχτερ έκανε λόγο ο καθηγητής σεισμολογίας Ακης Τσελέντης: «Αν δεν γίνει ο σεισμός αυτός δεν θα ησυχάσουμε, δήλωσε αλλά εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η όποια μετασεισμική δόνηση δεν θα έχει υλικές ζημιές.

Αισθητός σε Μάλτα, Ιταλία, Αλβανία και Λιβύη

Ο σεισμός έγινε επίσης αισθητός σε άλλα νησιά του Ιονίου, στην Αθήνα, στην Πελοπόννησο καθώς και στη Μάλτα, στην Ιταλία, στην Αλβανία, ακόμη και στη Λιβύη.

Κατά την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Il Messaggero, η πυροσβεστική στη Σικελία, στην Καλαβρία και στην Απουλία δέχθηκε χιλιάδες τηλεφωνικές κλήσεις για πληροφορίες σχετικά με τη σεισμική δόνηση από θορυβημένους πολίτες.

Εκδόθηκε προειδοποίηση για τον κίνδυνο να εκδηλωθεί τσουνάμι, πάντως το Ευρωμεσογειακό Κέντρο ανέφερε μέσω Twitter ότι δεν αναμενόταν παρά μόνο μια μικρή άνοδος του επιπέδου της θάλασσας, κατά περίπου 20 εκατοστά κατά τόπους.

Η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά και η Ιθάκη είχαν χτυπηθεί τον Αύγουστο του 1953 από μια ακολουθία ισχυρών σεισμών, με πάνω από 450 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, προκαλώντας επίσης μεγάλες υλικές καταστροφές.

Πηγή: kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X