ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Εγκληματική οργάνωση στο Βελγικό Ποδόσφαιρο: Η Μονάδα της ΕΕ που συντόνισε τις επιχειρήσεις

Συνέλαβαν 52χρονο στην Κύπρο

Η Μονάδα Δικαστικής Συνεργασίας της ΕΕ, Eurojust ανακοίνωσε σήμερα ότι συντόνισε ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις σε Βέλγιο, Γαλλία, Κύπρο, Μαυροβούνιο, Σερβία, ΠΓΔΜ και Κύπρο για την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης στην οποία φέρονται πως μετείχαν στελέχη και παίκτες της ποδοσφαιρικής βιομηχανίας. Η Eurojust διευκόλυνε την ανταλλαγή και ανταλλαγή πληροφοριών και βοήθησε στην εκτέλεση ευρωπαϊκών εντολών έρευνας και αιτήσεων επιστολών μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών.

Στο πλαίσιο έρευνας της Βελγικής Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας, υπό την ηγεσία του δικαστή διερεύνησης του Λιμβούργου, πραγματοποιήθηκαν 44 έρευνες σήμερα το πρωί στο Βέλγιο, αλλά και άλλες 13 διεξήχθησαν σε άλλα κράτη, ιδίως τη Γαλλία, την Κύπρο, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και την ΠΓΔΜ. Συνολικά, 184 αστυνομικοί στο Βέλγιο και 36 αστυνομικοί στα άλλα εμπλεκόμενα κράτη συμμετείχαν στην επιχείρηση.


Σκάνδαλο παράνομων στοιχημάτων στο Βέλγιο - Σύλληψη 52χρονου στην Κύπρο


Οι προκαταρκτικές έρευνες διεξήχθησαν από την Ομοσπονδιακή Δικαστική Αστυνομία του Λιμβούργου, με την υποστήριξη της Ομοσπονδιακής Δικαστικής Αστυνομίας της Αμβέρσας, της Λουβαίν, της Brabant Wallon, των Βρυξελλών, του Halle-Vilvoorde, της Ανατολικής Φλάνδρας, της Δυτικής Φλάνδρας, της Mons και του Cork. Η επιχείρηση υποστηρίχθηκε επίσης από την Αστυνομία Τροχαίας και το Ολοκληρωμένο Σώμα Αστυνομικής Επέμβασης.

Σύμφωνα με τη Eurojust, η βελγική ομοσπονδιακή έρευνα ξεκίνησε στα τέλη του 2017, βάσει έκθεσης της Ομοσπονδιακής Αστυνομικής Μονάδας που ειδικεύεται στην αθλητική απάτη. Η δικαστική έρευνα καλύπτει δραστηριότητες που εκτελούνται στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, όπως η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και η διαφθορά και αποκάλυψε ενδείξεις ύποπτων οικονομικών συναλλαγών στο βελγικό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα 1Α.


Αποκάλυψη για αμερικανική βάση στην Κύπρο - Έκλεισε «μυστικά» το 2017


Αναφέρεται ότι ορισμένοι πράκτορες (μάνατζερς) παικτών, ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο, φέρεται ότι απέκρυψαν από τις βελγικές αρχές και άλλα εμπλεκόμενα μέρη τις προμήθειες τους για μεταφορές παικτών, μισθούς παικτών και προπονητών και άλλες πληρωμές. Η έρευνα επεκτάθηκε επίσης, κατόπιν αιτήματος της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας, για ενδεχόμενη επιρροή στους αγώνες της ποδοσφαιρικής περιόδου 2017-2018.

Οι έρευνες σήμερα το πρωί διεξήχθησαν στην έδρα πολλών ποδοσφαιρικών συλλόγων που δραστηριοποιούνται στην λεγόμενη `Jupiler Pro League`. Κατασχέθηκαν πολλά έγγραφα και φάκελοι. Προσήχθησαν στις αρχές μάλιστα υπάλληλοι του ποδοσφαιρικού συλλόγου, οι πράκτορες των παικτών, οι διαιτητές, ένας πρώην δικηγόρος, υπεύθυνοι από ένα γραφείο λογιστικής, κοσμηματοπώλες, δημοσιογράφοι και μερικοί δυνητικοί συνεργάτες τους αναζητήθηκαν. Οι αναζητήσεις εκτός του Βελγίου πραγματοποιήθηκαν κυρίως στα γραφεία ξένων νομικών οντοτήτων. Τα έγγραφα και ρευστό που βρέθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς και χρηματοκιβώτια κατασχέθηκαν. Ο ανακριτής θα αποφασίσει σε μεταγενέστερο στάδιο αν και ποιοι θα αφεθούν ελεύθεροι στο μέλλον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X