ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Έγκλημα στο Μάτι: Νέα μήνυση - κόλαφος

Καταγγέλλουν Δούρου, Ψινάκη, ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστική και Πολιτική Προστασία

Νέα μήνυση αναφορικά με τις ευθύνες των αρμοδίων για την πυρκαγιά στο Μάτι κατατέθηκε σε βάρος της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, του δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, του πρώην γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη και των αρμοδίων οργάνων της Πυροσβεστικής και της ΕΛ.ΑΣ.

Η μήνυση κατατέθηκε σήμερα το πρωί στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, από κάτοικο του Νέου Βουτζά, ο οποίος υπέστη εγκαύματα και έχασε τη σύζυγό του.

Όπως αναφέρει ο εγκαλών «δυστυχώς, η σύζυγός μου βρήκε τραγικό θάνατο και εγώ τραυματίστηκα (κάηκα) πολύ σοβαρά και σώθηκα από θαύμα. Πλήρως εγκαταλελειμμένοι και οι δυο μας, τόσο από την Περιφέρεια και το Δήμο μας όσο και από την Πυροσβεστική και την Αστυνομία, αλλά και από τους άλλους, κατά το νόμο, αρμόδιους και υπεύθυνους και αυτό έγινε κατά παράβαση της σχετικής ως κατωτέρω ειδικότερης νομοθεσίας της πατρίδας μας, σχετικά με την Πολιτική Προστασία».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το περιεχόμενο της μήνυσης, ο μηνυτής καταγγέλλει ότι δεν είχαν ληφθεί εγκαίρως τα κατάλληλα μέτρα για την πρόληψη της πυρκαγιάς, όπως ο καθαρισμός δέντρων, πλατειών και οικοπέδων από τα ξηρά χόρτα και κλαριά. Υποστηρίζει, επίσης, ότι «δεν συντάχθηκε εγκαίρως (από την Άνοιξη του 2018), όπως προβλέπεται από το Ν.3013/2002 και τον “ΞΕΝΟΚΡΑΤΗ” σχετικό ειδικό σχέδιο αντιμετώπισης δυσμενών καιρικών φαινομένων και γεγονότων, όπως και για πυρκαγιά, στην περιοχή».

Ο μηνυτής καταγγέλλει, ακόμα, ότι «δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως οι πολίτες και οι κάτοικοι των περιοχών της Ανατολικής Αττικής και ιδίως στο Μάτι, στο Ν. Βουτζά, στη Ραφήνα […] ότι την επόμενη ημέρα (23/7) υπήρχε μέγας κίνδυνος πυρκαγιάς», παρά το γεγονός ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε λάβει ειδοποίηση από τη ΕΜΥ ότι ο βαθμός επικινδυνότητας για πυρκαγιά θα είναι 4.

Επιπλέον, σύμφωνα με το περιεχόμενο της μήνυσης, παρά τη συγκεκριμένη προειδοποίηση της ΕΜΥ, «δεν συνεκλήθησαν και δεν λειτούργησαν, όπως προβλέπει ο νόμος […] τα αρμόδια συντονιστικά όργανα […] για την οργάνωση αντιμετώπισης της τυχόν πυρκαγιάς και τον εν γένει συντονισμό, ο οποίος είναι αρμοδιότητα των Περιφερειαρχών (πριν ήταν του Νομάρχη, ενώ τώρα των Περιφερειαρχών)».

Τέλος, ο μηνυτής αναφέρει στη μήνυσή του ότι «ούτε και όταν εκδηλώθηκε για πρώτη φορά η πυρκαγιά στην περιοχή του Νταού Πεντέλης και άρχισε, να επεκτείνεται προς το Ν. Βουτζά και στις άλλες εκεί περιοχές, υπήρχε οποιαδήποτε ενημέρωση των κατοίκων, για το πώς θα διασωθούν και ούτε υπήρξε από τους αρμόδιους οποιαδήποτε άλλη βοήθεια. Πλήρης εγκατάλειψη και καμία παρουσία των αρμόδιων και υπευθύνων της Περιφέρειας, των Δήμων, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση