ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Δραματικές εξελίξεις στο Κιρκούκ- Σειρήνες πολέμου στο Ιράκ

Έφοδος ιρακινών δυνάμεων στο Κιρκούκ

Τις πρώτες ώρες της Κυριακής οι εξελίξεις στο βόρειο κομμάτι του Ιράκ έλαβαν δραματική τροπή. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από ιρακινές και κουρδικές πηγές, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, οι δυνάμεις ασφαλείας της κεντρικής διοίκησης του Ιράκ άρχισαν να εισέρχονται στα περίχωρα και στις γειτονιές του Κιρκούκ, το οποίο κρατούν οι κουρδικές δυνάμεις από την περίοδο του πολέμου του 2014 με το Ισλαμικό Κράτος.

Ιρακινές δυνάμεις που απαρτίζονται από δυνάμεις του στρατού, της ομοσπονδιακής αστυνομίας και της σιιτικής δύναμης Χάσντ Σααμπί άρχισαν να αναπτύσσονται στα προάστια του Κιρκούκ λίγο μετά τις 01.00. Κάποιες ιρακινές πηγές αναφέρουν ότι οι δυνάμεις της κεντρικής κυβέρνησης έχουν ήδη ελέγξει μια πετρελαιοπηγή και την βιομηχανική περιοχή του Κιρκούκ. Την ίδια στιγμή κάποιες πηγές θέλουν τις ιρακινές δυνάμεις να επιχειρούν να ελέγξουν το διεθνές αεροδρόμιο της πόλης.

Οι παραπάνω πληροφορίες δεν επιβεβαιώνονται από τις κουρδικές πηγές. Γύρω στις 02.00, κουρδικές πηγές μετέδιδαν την πληροφορία ότι οι κουρδικές δυνάμεις εξακολουθούν να ελέγχουν σημαντικά σημεία της πόλης.

Εν τω μεταξύ, υπό την αιγίδα του Αντιπροέδρου του Κουρδιστάν, φτάνουν στο Κιρκούκ ενισχύσεις από άλλες κουρδικές πόλεις.
Οι τελευταίες εξελίξεις

Νωρίτερα, στην Βαγδάτη πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη ασφαλείας της ιρακινής κυβέρνησης, στην οποία αποφασίστηκε η κατάληψη του Κιρκούκ. Λίγο πριν από αυτή την άποψη, στα μέσα ενημέρωσης κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι το Ιράν προχωρά στο κλείσιμο των χερσαίων συνόρων με το Κουρδιστάν.

Κουρδικά μέσα ενημέρωσης τα οποία μεταδίδουν εικόνες και ρεπορτάζ από το εσωτερικό του Κιρκούκ υπογραμμίζουν την αποφασιστικότητα του ντόπιου πληθυσμού για την υπεράσπιση της πόλης. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και το μήνυμα του τέως νομάρχη της πόλης ο οποίος καλεί τον κόσμο να κατέβει στους δρόμους του Κιρκούκ και να πάρει τα όπλα. Την ίδια στιγμή, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) να αναπτύσσει δικές του δυνάμεις σε διάφορα σημεία του Κιρκούκ, ως ένδειξη συμπαράστασης με την κεντρική διοίκηση του Κουρδιστάν.

Το Κιρκούκ είναι μια στρατηγικής σημασίας ιρακινή πόλη, πλούσια σε ενεργειακά κοιτάσματα, την οποία ελέγχουν οι Κούρδοι από την περίοδο της μεγάλης αναμέτρησης με το Ισλαμικό Κράτος. Πρόσφατα κυβέρνηση του Κουρδιστάν αποφάσισε να συμπεριλάβει και την εν λόγω πόλη στις περιοχές που θα ψήφιζαν στο πολυσυζητημένο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία προκαλώντας έτσι την σφοδρή αντίδραση της Βαγδάτης. Ντόπιοι και ξένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι εξελίξεις στο Κιρκούκ, εάν δεν ελεγχθούν θα μπορούσαν να οδηγήσουν το Ιράκ και ολόκληρη την περιοχή σε μια αιματηρή αναμέτρηση.

Πηγή: Καθημερινή 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X