ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Δημιουργείται νέα ήπειρος στον πλανήτη; (Vid)

Άνοιξε η γη στην Κένυα

Ρήγμα μεγάλο σε βάθος και σε μήκος σημάδεψε τη Δευτέρα τη γη στην περιοχή Ναρόκ της Κένυας, έπειτα από έντονη τεκτονική δραστηριότητα. Οι γεωλόγοι λένε πως οι μεγάλες αυτές ρωγμές δείχνουν πως η χώρα «κόβεται» στην περιοχή της κοιλάδας Great Rift Valley, δηλαδή του Μεγάλου Ρήγματος.

Στο σημείο που το ρήγμα τέμνει τον πολυσύχναστο δρόμο Μάι Μάχιου – Ναρόκ, εκεί που μέχρι πριν λίγες μέρες το έδαφος ήταν επίπεδο χάσκει τώρα ένα άνοιγμα με βάθος τουλάχιστον 15 μέτρων και πλάτος πάνω από είκοσι.

Το σημείο αυτό είναι όμως μόνο ένα από τα δεκάδες, ή πιθανώς και εκατοντάδες- αδύναμα σημεία στην εν λόγω κοιλάδα, η οποία διασχίζει την Αφρική από το Κέρας της ως τη Μοζαμβίκη, λένε οι επιστήμονες.

Όπως γράφει το Daily Nation, τέσσερις χώρες στο Κέρας της Αφρικής, η Σομαλία, η μισή Αιθιοπία, η Κένυα και η Τανζανία, αναμένεται να αποκοπούν από την Αφρική και να δημιουργήσουν μία νέα ήπειρο σε διάστημα 50 εκατομμυρίων ετών.

«Η κοιλάδα έχει παρελθόν τεκτονικής και ηφαιστειακής δραστηριότητας» λέει ο γεωλόγος David Adede. «Παρότι το ρήγμα παρέμεινε τεκτονικά ανενεργό τα τελευταία χρόνια, μπορεί να υπάρχουν κινήσεις βαθιά μέσα στον φλοιό της Γης οι οποίες έχουν δημιουργήσει "αδύναμες" ζώνες που φτάνουν έως την επιφάνεια.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε από τις βροχές, καθώς το νερό απομάκρυνε την ηφαιστειακή τέφρα που συνήθως καλύπτει τα ρήματα της εύθραυστης περιοχής, αποκαλύπτοντας έτσι τις ρωγμές.

«Δεν μπορείς να σταματήσεις μια γεωλογική διαδικασία γιατί προέρχεται από τα βάθη του φλοιού» προσθέτει ο Adede.

Οι οικογένειες που ζουν κοντά στο ρήγμα πάντως άρχισαν εδώ και λίγες ημέρες να απομακρύνονται. Η 72χρονη Mary Wambui περιέγραψε την κατάσταση σαν «φλερτ με τον θάνατο». Και είχε δίκιο, καθώς την ώρα που έτρωγε με την οικογένειά της τη Δευτέρα, η γη άνοιξε κάτω από τα πόδια τους κι έκοψε το σπίτι τους στα δύο.

Πηγή: newsbeast.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X