ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Βέρτιγκο - Τι είναι η «κατάρα των πιλότων» που σκότωσε τον Μπαλταδώρο;

Η παραίσθηση που οδήγησε στην συντριβή

Βέρτιγκο του πιλότου, του Γιώργου Μπαλταδώρου, δείχνουν ως αίτιο της συντριβής του μοιραίου Mirage οι Γάλλοι εμπειρογώμονες της κατασκευάστριας εταιρείας, μετά την ανάλυση των δεδομένων από τον καταγραφέα πτήσης.

Τα στοιχεία δείχνουν πως η πτώση οφείλεται στην παραίσθηση του χειριστή, συμπέραμσα στο οποίο είχαν καταλήξει εξ αρχής οι εμπειρογνώμονες της Πολεμικής Αεροπορίας, βασιζόμενοι κυρίως στην μαρτυρία που είχαν από τον Νο2 του ζεύγους των «Mirage» που είχε απογειωθεί εκείνη την ημέρα για να αναχαιτίσει τουρκικά F-16 στο Αιγαίο.

Τι είναι το βέρτιγκο

Θεωρείται από πολλούς ως η κατάρα των πιλότων και ιδιαίτερα των χειριστών πολεμικών αεροσκαφών και θεωρείται ένας από τους κινδύνους που παραμονεύουν στα πιλοτήρια.

Το βέρτιγκο δημιουργεί παραίσθηση στον πιλότο, ο οποίος εκείνη τη στιγμή θεωρεί ότι η κατεύθυνση που ακολουθεί με βάση τα όργανα πλοήγησης δεν είναι η σωστή και «διορθώνει» τη δήθεν λανθασμένη πορεία.

Ουσιαστικά πρόκειται για την απώλεια του σημείου αναφοράς η οποία προκύπτει όταν τα οπτικά ερεθίσματα που λαμβάνουμε δεν συνάδουν με τα ερεθίσματα που παράγονται μέσα στο αυτί. Τα ερεθίσματα από το οπτικό νεύρο μπορεί να σου δίνουν την αίσθηση ότι είσαι οριζόντια, αλλά το αυτί να σε «πληροφορεί» ότι στρίβεις. Όπως επίσης να είσαι σε ευθεία πτήση, αλλά να νομίζεις ότι ανεβαίνεις ή κατεβαίνεις. Έτσι προκύπτει ο χωρικός αποπροσανατολισμός. Μία βραχυκύκλωση του συστήματος διασύνδεσης των αισθητήρων, με πολύ πιθανό σύμπτωμα τη ζαλάδα.Η απώλεια αίσθησης του χώρου και της κίνησης επιδεινώνεται αν προκύψει και η οπτική σύγχυση ουρανού και θάλασσας.

Το φαινόμενο δημιουργείται συνήθως ύστερα από απότομες στροφές με μεγάλη ταχύτητα και κυρίως όταν υπάρχει χαμηλή ορατότητα (άρα οπτικά δεν μπορείς να βγάλεις συμπέρασμα)

Η μεγαλύτερη παγίδα εκείνη τη στιγμή είναι να πιστέψει ότι τα όργανα του αεροσκάφους είναι λάθος και ότι το σωστό είναι αυτό που αισθάνεται. Αυτό ακριβώς φαίνεται ότι έπαθε και ο σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος.

Δεδομένου μάλιστα ότι το Mirage δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου, εκτιμάται ότι ο χειριστής εκδήλωσε παραίσθηση ως προς τη θέση του στον χώρο και την κατεύθυνση του αεροσκάφους, με αποτέλεσμα τη μοιραία πρόσκρουση στη θάλασσα.

Αλλωστε, αυτό μαρτυρά και ο διάλογος με τον Νο2 του ζεύγους. «Νο 1 εδώ, ακολούθα με να βγούμε από την ομίχλη», φέρεται να είπε ο Γιώργος Μπαλταδώρος στον Νο2 με τον τελευταίο να του απαντά: «Βλέπω από το όργανο ότι είμαστε κοντά στη θάλασσα. Εγώ ανεβαίνω».

 

Πηγή: iefimerida.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X