ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αυτός είναι ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μανχάταν

Στους οκτώ οι νεκροί

Οκτώ νεκροί και 11 τραυματίες είναι ο απολογισμός της χθεσινής τρομοκρατικής ενέργειας στο νοτιοδυτικό Μανχάταν της Νέας Υόρκης, όταν 29χρονος άνδρας οδήγησε ένα ενοικιαζόμενο φορτηγό σε ποδηλατόδρομο, παρασέρνοντας στο θάνατο ποδηλάτες και πεζούς.

Πέντε από τους εννέα νεκρούς και ένας τραυματίας είναι τουρίστες από την Αργεντινή, που επισκέπτονταν τη Νέα Υόρκη για να γιορτάσουν τα 30 χρόνια από την αποφοίτηση από το σχολείο τους. Ένας ακόμη νεκρός και τρεις τραυματίες είναι Βέλγοι τουρίστες.

Η θανατηφόρα πορεία του φορτηγού σταμάτησε ύστερα από δέκα τετράγωνα, όταν συγκρούστηκε με σχολικό λεωφορείο. Τότε ο δράστης κατέβηκε από το φορτηγό κρατώντας ένα αεροβόλο πιστόλι και πιστόλι ένα πέιντμπολ (παιγνίδι που πετά μπογιά) και φωνάζοντας στα αραβικά «ο Θεός είναι μεγάλος». Δέχθηκε πυρά αστυνομικών και με τραύματα στην κοιλιακή χώρα νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.

Τόσο ο δήμαρχος Νέα Υόρκης Μπιλ Ντιμπλάζιο, όσο και ο κυβερνήτης της πολιτείας Άντριου Κουόμο χαρακτήρισαν την επίθεση "τρομοκρατική ενέργεια", η οποία είναι και η πλέον πολύνεκρη για την πόλη της Νέας Υόρκης, μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Οι ομοσπονδιακές αρχές – που χειρίζονται τις έρευνες – έχουν βρει κοντά στο φορτηγό χειρόγραφα σημειώματα του δράστη, στα οποία δηλώνει πίστη στο «Ισλαμικό Κράτος». Ωστόσο οι επιθεωρητές της αστυνομίας δεν έχουν βρει στοιχεία που να τον συνδέουν απευθείας με το Ισλαμικό Κράτος και αντιμετωπίζουν την ενέργεια ως πράξη ατόμου που έχει εμπνευστεί από ανάλογες τρομοκρατικές πράξεις.

Ο 29χρονος δράστης, που κατονομάστηκε από τις αρχές ως Σαϊφούλο Σάιποφ, είναι νόμιμος μετανάστης από το Ουζμπεκιστάν, που ήλθε στις ΗΠΑ το 2010. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ο δράστης βρισκόταν στο «ραντάρ» των ομοσπονδιακών αρχών, μέσω μιας άλλης έρευνας. Ωστόσο, ομοσπονδιακοί πράκτορες που μίλησαν στην εφημερίδα δεν ξεκαθάρισαν αν αυτό σχετίζεται με φιλικό ή συγγενικό του πρόσωπο, ή αν ο στόχος της έρευνας ήταν ο ίδιος.

Τα τελευταία δύο χρόνια, μετά από έρευνες των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών ασκήθηκαν διώξεις για συνεργασία με τρομοκράτες σε βάρος 5 ατόμων με καταγωγή το Ουζμπεκιστάν και ενός από το Καζακστάν.

Οι αρχές αναφέρουν ότι ο δράστης διέμενε στο Πάτερσον της Νέας Ιερσέης και είχε επίσης διαμονή στην Τάμπα της Φλόριδας. Ενοικίασε το φορτηγό από τη Νέα Ιερσέη.

"Πολύ άρρωστο" και "ανισόρροπο" χαρακτήρισε με ανάρτησή του στο τουίτερ τον δράστη, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, πρσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο ISIS να επιστρέψει ή να μπει στη χώρα μας αφού το νικήσαμε στη Μέση Ανατολή και αλλού. Αρκετά!».

Λίγο αργότερα ανακοίνωσε με νέα ανάρτηση ότι μόλις διέταξε το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας να ενισχύσει το ήδη πολύ αυστηρό πρόγραμμα ελέγχων των ξένων που θέλουν να εισέλθουν στην Αμερική.

«Καλή η πολιτική ορθότητα, αλλά όχι για αυτό!»

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X