ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αιματηρές συγκρούσεις στο Ιράν - Νεκρός αστυνομικός από πυρά διαδηλωτή (Pics)

Άνοιξε πυρ με κυνηγετικό όπλο

Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και άλλοι τρεις συνάδελφοί του τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια ταραχών στο Ιράν, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε εκπρόσωπος των αστυνομικών Αρχών.

Είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται θάνατος αστυνομικού αφότου ξέσπασαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα, την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τις Αρχές, ένας διαδηλωτής "επωφελήθηκε από την κατάσταση στην πόλη Νατζάφ Αμπάντ και άρχισε να πυροβολεί τις αστυνομικές δυνάμεις με ένα κυνηγετικό όπλο". Από τα πυρά σκοτώθηκε ένας αστυνομικός και τραυματίστηκαν άλλοι τρεις.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Σαΐντ Μονταζέρ αλ Μαχντί, που μίλησε στην κρατική τηλεόραση του Ιράν, δεν διευκρίνισε πότε σημειώθηκε αυτό το επεισόδιο.

Η ιρανική κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με τις μαζικότερες διαδηλώσεις από την «Πράσινη Επανάσταση» του 2009, με οργισμένους πολίτες να έχουν βγει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την κατασπατάληση χρήματος, τις συνεχώς αυξανόμενες τιμές προϊόντων και πετρελαίου αλλά και για να απαιτήσουν μεγαλύτερες ελευθερίες.

Οι πορείες και οι διαμαρτυρίες, που ξεκίνησαν την Πέμπτη, συνεχίστηκαν και για τέταρτη ημέρα την Κυριακή και η ιρανική τηλεόραση ανέφερε ότι έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 12 άνθρωποι κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

Τα ΜΜΕ της χώρας, τα οποία ελέγχονται από την κυβέρνηση, ανέφεραν ότι «ένοπλοι διαδηλωτές» προσπάθησαν να εισβάλουν και να καταλάβουν σε στρατιωτικές βάσεις και αστυνομικά τμήματα.

«Ορισμένοι ένοπλοι διαδηλωτές προσπάθησαν να καταλάβουν αστυνομικά τμήματα και στρατιωτικές βάσεις αλλά τους αντιστάθηκαν σθεναρά οι άντρες των ενόπλων δυνάμεων» ανέφεραν τα ιρανικά ΜΜΕ.

Και ενώ οι διαδηλώσεις συνεχίζονταν, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί προειδοποιούσε ότι οι πολίτες είναι «ελεύθεροι να διαμαρτυρηθούν» αλλά ότι η κυβέρνηση δεν θα ανεχτεί «τη βία».

«Η κυβέρνηση δεν θα δείξει καμία ανοχή για εκείνους που προκαλούν φθορές σε δημόσιες περιουσίες, που αποτελούν απειλή για τη δημόσια τάξη και δημιουργούν ένταση στην κοινωνία» είπε ο ίδιος, και συμπλήρωσε: «Οι πολίτες είναι ελεύθεροι να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση και να διαμαρτυρηθούν αλλά οι διαμαρτυρίες τους πρέπει να γίνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να βελτιώσουν την κατάσταση στη χώρα και τη ζωή τους. Η κριτική είναι διαφορετική από τη βία και την καταστροφή δημόσιων χώρων».

Την ίδια ώρα, ο Ρουχανί υπενθύμισε ότι η χώρα έχει βρεθεί και στο παρελθόν αντιμέτωπη με παρόμοια περιστατικά και «τα έχει αντιμετωπίσει με άνεση». «Αυτό δεν είναι τίποτα» είπε ο Ρουχανί κατά τη διάρκεια συνάντησής του με Ιρανούς βουλευτές τη Δευτέρα.

Παραδέχτηκε, επίσης, ότι οι Ιρανοί είχαν ορισμένες «λογικές ανησυχίες» και πως έχουν το δικαίωμα «να διαδηλώσουν».

Πηγή: cnn.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X