ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Υπόθεση-θρίλερ: Ο Κασόγκι δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια ανάκρισης;

Αποχώρησαν από το προξενείο της Σ. Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη αστυνομία και εισαγγελία

Η πολυμελής ομάδα της τουρκικής αστυνομίας και της εισαγγελίας αποχώρησε τις πρώτες πρωινές ώρες από το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, έπειτα από την πολύωρη έρευνα που διενήργησε σε αυτό, με την έγκριση των αρχών του σουνιτικού βασιλείου, έπειτα από την εξαφάνιση του αντιφρονούντα Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μετά την είσοδό του στο κτίριο τη 2α Οκτωβρίου.

Έπειτα από αυτή τη χωρίς προηγούμενο έρευνα, διάρκειας οκτώ ωρών, μεσούσης της νύχτας, τα μέλη της τουρκικής ομάδας, τα οποία συνόδευσε στην έρευνά τους μια σαουδαραβική αντιπροσωπεία, μπήκαν στα αυτοκίνητά τους και αποχώρησαν από το προξενείο, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου και του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς που βρίσκονταν επιτόπου.

Πήραν μαζί τους διάφορα δείγματα, μεταξύ άλλων από τον κήπο του κτιρίου της σαουδαραβικής διπλωματικής αντιπροσωπείας, ανέφερε ένας αξιωματούχος έξω από το προξενείο.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι ενήμερος για την πληροφορία που μεταδόθηκε από ΜΜΕ κατά την οποία η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας ενδέχεται να ανακοινώσει πως ο αγνοούμενος Σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια ανάκρισης για την οποία δεν είχε δοθεί εξουσιοδότηση από το Ριάντ, πρόσθεσε ωστόσο ότι "ουδείς γνωρίζει" εάν αυτή είναι η επίσημη εκδοχή.

Ο Τραμπ έκανε αυτό το σχόλιο απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια περιοδείας του στην Πολιτεία Τζόρτζια, όπου επιθεώρησε τις καταστροφές που προκάλεσε ο κυκλώνας Μάικλ. Νωρίτερα τη Δευτέρα, στην Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρότεινε την υπόθεση ότι "ανεξέλεγκτοι δολοφόνοι" ενδέχεται να ευθύνονται για τον θάνατο του αντιφρονούντα Κασόγκι, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν τη 2α Οκτωβρίου αφού μπήκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Εξάλλου, η διάσκεψη για επενδυτές που διοργανώνει η Σαουδική Αραβία αργότερα αυτό το μήνα θα διεξαχθεί κανονικά ανακοίνωσαν οι διοργανωτές παρόλο που βασικοί ομιλητές και κορυφαία στελέχη εταιριών κοινοποιούν ο ένας μετά τον άλλον την απόφασή τους να μην συμμετάσχουν στη διάσκεψη Future Investment Initiative στο Ριάντ εξαιτίας της υπόθεσης του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

"Με περισσότερους από 150 ομιλητές επιβεβαιωμένους από 140 διαφορετικούς οργανισμούς, το FII (Future Investment Initiative) θα εξετάσει στενά πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι επενδύσεις για να ωθήσουν ευκαιρίες ανάπτυξης, να τροφοδοτήσουν την καινοτομία και να αντιμετωπίσουν παγκόσμιες προκλήσεις", ανέφερε το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας, το Public Investment Fund με μια ανακοίνωση που κοινοποίησε μέσω mail.

Ωστόσο, πολλές εταιρείες και μεγάλα ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου έχουν αποσυρθεί από την τριήμερη διάσκεψη, γνωστή ως "Το Νταβός της Ερήμου", που είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 23 Οκτωβρίου, στο Ριάντ. Μεταξύ άλλων την απόσυρσή τους από τη διάσκεψη ανακοίνωσαν σήμερα ο Τζόζεφ Μπάε, συμπρόεδρος της εταιρείας επενδύσεων KKR & Co LP και ο Ντέιβιντ Πετρέους, πρόεδρος του KKR Global Institute. Επίσης μια πηγή με γνώση του θέματος, ανέφερε ότι ο Στέφεν Παλιούκα συμπρόεδρος της εταιρείας επενδύσεων Bain Capital δεν θα συμμετάσχει στη διάσκεψη.

Χθες, ο επικεφαλής της JP Morgan Chase & Co Τζέιμι Ντάιμον προστέθηκε σε εκείνους που ακύρωσαν την προγραμματισμένη συμμετοχή τους στη διάσκεψη διαμαρτυρόμενος για την υπόθεση Κασόγκι. Το ίδιο έπραξε και ο πρόεδρος της Ford Motor, ο Μπιλ Φορντ, καθώς και δημοσιογραφικοί οργανισμοί όπως το CNN και το Bloomberg, που κάποτε ήταν χορηγοί της διάσκεψης.

O υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν έκανε έκκληση για μποϊκοτάζ της εταιρείας Uber έπειτα από την απόφαση του Ντάρα Κοσροβσάχι, του επικεφαλής της, να μην παρευρεθεί στην διάσκεψη.

Ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας παροχής υπηρεσίας μεταφορών ανέφερε σε ανακοίνωσή του την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα συμμετάσχει στη διάσκεψη Future Investment Initiative στη Σαουδική Αραβία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υπόθεση με τον Σαουδάραβα δημοσιογράφο Τζαμάλ Κασόγκι.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X