ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ζητά τις εισηγήσεις της Αστυνομίας για τις προσλήψεις η Βουλή

Κανένα περιθώριο παρέμβασης, λέει το Υπουργείο

Τις εισηγήσεις της Αστυνομίας για μελλοντική συζήτηση, αναθεώρηση ή ακόμη και κατάργηση προνοιών που μπορεί να δημιούργησαν προβλήματα στη διαδικασία προσλήψεων, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδας, ζήτησε η Επιτροπή Νομικών της Βουλής, σε συνεδρία της, την Τετάρτη, όπως δήλωσαν οι Βουλευτές μετά τη συνεδρία της Επιτροπής.

«Πέρυσι τέτοιο καιρό, μετά από μακρές και επίπονες συζητήσεις είχαμε νομοθετήσει το νομοσχέδιο και τους κανονισμούς πρόσληψης στην Αστυνομία», ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Γεωργίου σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρία .
Κανονισμοί πρόσληψης, πρόσθεσε, «οι οποίοι κατάργησαν το προηγούμενο καθεστώς, με αποτέλεσμα σήμερα η εξέταση των νέων αστυνομικών να είναι πάνω σε μια εντελώς διαφορετική βάση».

Διαβάστε επίσης:

Σκουπίδια και ρύπανση άφησαν πίσω τους οι κυνηγοί (Pics)

Ο φόβος της Ειρήνης για κρυολόγημα του Μαλά

Έρχεται χριστουγεννιάτικο δώρο από την Κυβέρνηση!

«Το μέγιστο το οποίο κατορθώθηκε είναι ότι πλέον εξέλειπαν οι προσωπικές συνεντεύξεις των υποψηφίων αστυνομικών με αρμόδιες επιτροπές της Αστυνομίας, ή με οποιαδήποτε άλλα σώματα, με αποτέλεσμα η υποκειμενικότητα η οποία εκπήγαζε από αυτή τη διαδικασία και ήταν προφανής και πασιφανής στο πρόσφατο παρελθόν όποτε υπήρχε η διαδικασία προσλήψεων, να καταργηθεί», σημείωσε ο κ. Γεωργίου

Πρόσθεσε ότι «μέσα από τη συζήτηση για τα ενδεχόμενα προβλήματα ζητήσαμε από την Αστυνομία, ούτως ώστε μετά την ολοκλήρωση της πρόσληψης με τη διαδικασία αυτή, να ετοιμάσουν ένα σχέδιο, μια πρόταση, τα συμπερασματικά τους σχόλια αναφορικά με τα προβλήματα τα οποία έχουν ενδεχομένως προκύψει και προτάσεις για αναθεώρηση αν και εφόσον υπάρχουν από την εμπειρία η οποία έχει συλλεγεί από τη διαδικασία αυτή».

«Όχι μόνο τροποποίηση των υφιστάμενων διατάξεων αλλά και ενδεχομένως και εισήγηση για κατάργηση τους», είπε.

Έκανε λόγο για μια «πρώτη εμπειρία με ένα νέο σύστημα άκρως αντικειμενικό και τα ενδεχόμενα προβλήματα ή παραδείγματα που έχουν λεχθεί κατά τη συζήτηση του θέματος αυτού, είτε κάποιος ή κάποια έχει κοπεί από την περαιτέρω διαδικασία για ένα ελάχιστο σημείο, είτε για χιλιοστά, είτε για άλλα μετρήσιμα κριτήρια ακριβώς, αυτό αποδεικνύει και την αντικειμενικότητα του νέου συστήματος πρόσληψης στην Αστυνομία». Το ότι δηλαδή, πρόσθεσε, «η εννιαμελής επιτροπή η οποία παρακολουθούσε τη διαδικασία δεν παρέκκλινε ούτε ένα ιώτα από τις υφιστάμενες διατάξεις τις οποίες ομόφωνα ως Επιτροπή Νομικών και ως Κοινοβούλιο έχουμε εγκρίνει».

Σε σχόλιο ότι δεν πρόκειται να επηρεαστεί η ολοκλήρωση της υφιστάμενης διαδικασίας, απάντησε «βεβαίως, είναι στο τελευταίο στάδιο των ψυχομετρικών εξετάσεων και περί το τέλος αυτής της εβδομάδας θα ανακοινωθούν και οι προσληφθέντες».

Σε δικές του δηλώσεις για το θέμα ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού υπενθύμισε ότι το ΑΚΕΛ «στην Επιτροπή Νομικών είχε προειδοποιήσει έγκαιρα ότι κάποια κριτήρια που τέθηκαν, ιδιαίτερα σε σχέση με τα κριτήρια και τις βαθμολογίες στο κομμάτι που αφορά τη γυμναστική και τα διάφορα αθλήματα ήταν πολύ αυστηρό, ενδεχομένως, για τα πραγματικά δεδομένα των Κυπρίων του σήμερα».

Δυστυχώς, σημείωσε ο ίδιος, «η πράξη έχει επιβεβαιώσει ότι πάρα πολύ υποψήφιοι έχουν ‘κοπεί’ σε ένα ή περισσότερα αθλήματα ή διαγωνισμούς, ακριβώς, λόγω της αυστηρότητας αυτών των κριτηρίων».

«Χαιρόμαστε γιατί η Αστυνομία και η επιστημονική ομάδα που διεκπεραιώνει αυτή την εργασία έχει αναγνωρίσει ότι χρειάζεται νέα αξιολόγηση της διαδικασίας προσλήψεων και ενδεχομένως να υπάρξει αναθεώρηση γιατί ακριβώς ένας πολύ μεγάλος αριθμός ικανών ανθρώπων έχει ‘κοπεί’ ακριβώς γιατί τα κριτήρια που έχουν τεθεί είναι υπέρμετρα αυστηρά», ανέφερε. Δυστυχώς, πρόσθεσε ο κ. Δαμιανού, «σε αυτή την διαδικασία δεν μπορεί να γίνει κάτι περισσότερο».

Από την πλευρά της η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι μετά από αίτημα του ΔΗΚΟ συζητήσαμε στην Επιτροπή Νομικών μαζί με τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη αναφορικά με τη πρόσληψη νέων αστυνομικών με βάση τα κριτήρια και τα προσόντα τα οποία έχουμε εγκρίνει ως Βουλή των Αντιπροσώπων πριν από λίγους μήνες.

«Είναι κοινή διαπίστωση ότι παρά το γεγονός ότι στόχος όλων ήταν να υπάρχει μια πολύ πιο σωστή, δίκαιη και αντικειμενική και διαφανής διαδικασία, πράγμα το οποίο έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό, παρά ταύτα εντοπίζονται κάποιες αδυναμίες, παραλείψεις ενδεχομένως και αδικίες που προκαλούνται από αυτή τη διαδικασία της πρόσληψης», είπε, διευκρινίζοντας ότι «αφορούν όχι τον τρόπο εφαρμογής, αλλά τη φύση των ίδιων των κανονισμών».

Εξέφρασε την ετοιμότητα της Επιτροπής Νομικών «να ξανασυζητήσουμε το θέμα των κανονισμών, να έχουμε μπροστά μας μια έκθεση που αφορά κάποιες εισηγήσεις είτε για τροποποιήσεις κάποιων κανονισμών ή κάποιες ενδεχομένως καταργήσεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε το στόχο μας στο 100%, που είναι όχι μόνο η απόλυτη διαφάνεια αλλά και το δίκαιο της επιβολής όλων αυτών των προϋποθέσεων στον κάθε υποψήφιο».

Ο Βουλευτής ΕΔΕΚ Κώστας Ευσταθίου ανέφερε στις δικές του δηλώσεις ότι «είχαμε ειδοποιήσει έγκαιρα και προειδοποιήσει ως ΕΔΕΚ ότι οι κανονισμοί αυτοί όπως είχαν ψηφιστεί και με τα σωματικά και άλλα κριτήρια, τα οποία ίσχυαν θα είχαν ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό ικανότατων αστυνομικών και υποψηφίων για μόνο λόγο ότι υστερούν σε κάποια σωματικά κριτήρια, τη στιγμή που επιτύγχαναν σε σωματικές ασκήσεις».

«Αυτού του είδους η κατάσταση προκαλεί μόνο ζημιά στην Αστυνομία και δυστυχώς έχουν επιβεβαιωθεί οι ενστάσεις της ΕΔΕΚ στο ζήτημα αυτό», πρόσθεσε.

Κανένα περιθώριο παρέμβασης

Oι πρόνοιες της νέας νομοθεσίας είναι σαφείς και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο παρέμβασης στις διαδικασίες που ακολουθούνται κατά την αξιολόγηση των υποψηφίων για πρόσληψη, διευκρινίζει με ανακοίνωση του το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως αναφορικά με τη διαδικασία πρόσληψης των νέων μελών στην Αστυνομία.

Το Υπουργείο αναφέρει ότι «εφαρμόστηκε πλήρης αξιοκρατία, καταργήθηκαν για πρώτη φορά οι προσωπικές συνεντεύξεις, γεγονός που δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παρεκκλίσεις από τη διαδικασία είτε για οποιεσδήποτε παρεμβάσεις», προσθέτοντας ότι «κατανοούμε τις οποιεσδήποτε αντιδράσεις, αφού είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται το νέο σύστημα προσλήψεων».

«Θα έχουμε τη δυνατότητα να το αξιολογήσουμε αφού ολοκληρωθεί, όπως αναφέραμε σήμερα και στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, και να συζητήσουμε τυχόν βελτιώσεις που χρειάζεται να γίνουν, όπως αυτές προκύψουν από την έκθεση που θα ετοιμάσει η Αστυνομία επί της διαδικασίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X