ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ζέτα: «Οι ευάλωτες ομάδες χρειάζονται τα επιδόματα»

Αυξημένος ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Εργασίας

Πέραν του 90% του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για το 2018 θα διατεθεί σε κοινωνικές παροχές, με τον προϋπολογισμό να παρουσιάζει αύξηση €34 εκατομμυρίων.

Ο προϋπολογισμός του ΥΕΠΚΑ για το επόμενο έτος παρουσιάστηκε σήμερα από την αρμόδια Υπουργό Ζέτα Αιμιλιανίδου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, με την κ. Αιμιλιανίδου να σημειώνει ότι συνολικά οι κοινωνικές δαπάνες και οι δαπάνες κοινωνικής ασφάλισης για το 2018 συμποσούνται σε €2,6 δις.

Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Εργασίας για το 2018 ανέρχεται σε €969,9 εκ., έναντι €935,8 εκ. το 2017, παρουσιάζοντας αύξηση €34,1 εκ.

Όπως σημείωσε η Υπουργός, από το σύνολο των προϋπολογιζόμενων δαπανών για το 2018, το 93% αφορά κοινωνικές παροχές, το 5% αφορά μισθούς και το 2% λειτουργικές δαπάνες.

Ο τακτικός προϋπολογισμός του 2018 ανέρχεται σε €928.3 εκ. και παρουσιάζει αύξηση €14,2 εκ. ή 2% που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση παροχής επιδόματος τέκνου κατά €2,2 εκ., στην επαναφορά επιδόματος μάνας με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ποσού €3,5 εκ., στην αύξηση κατά €2,8 εκ. της μισθοδοσίας του προσωπικού για την πρόσληψη εργοδοτουμένων καθορισμένης διάρκειας με συγχρηματοδοτούμενα έργα, στην αύξηση κατά €1,2 εκ. της κάλυψης των υλικών συνθηκών υποδοχής σε αιτητές διεθνούς προστασίας και στην αύξηση των κοινωνικών παροχών κατά €2,9 εκ, για άτομα με αναπηρίες.

Ο αναπτυξιακός προϋπολογισμός για το 2018 ανέρχεται σε €41,5 εκ., αυξημένος κατά €19,9 εκ., λόγω του αριθμού νέων σχεδίων για την καταπολέμηση της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού που θα συγχρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείου και τα οποία αναμένεται να υλοποιήσει το Υπουργείο, καθώς και στην αύξηση κατά €0,9 εκ., στις χορηγίες σε εθελοντικούς οργανισμούς.

«Οι ευάλωτες ομάδες χρειάζονται τα επιδόματα»

Σε ό,τι αφορά την προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, η Ζέτα Αιμιλιανίδου είπε πως από το 2014 άρχισε η προσπάθεια με την εφαρμογή του ΕΕΕ, το οποίο διαμορφώνεται με βάση τη σύνθεση της οικογένειας ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες της, και σήμερα οι δικαιούχοι είναι 30 χιλιάδες νοικοκυριά, ενώ πέραν των 13 χιλιάδων προσώπων που δεν είχαν καμία στήριξη από το κράτος έχουν ενταχθεί στο ΕΕΕ.

Η Υπουργός απέρριψε τοποθέτηση του βουλευτή του ΔΗΣΥ Μάριου Μαυρίδη ότι μια κοινωνία δεν μπορεί να βασίζεται στα επιδόματα, λέγοντας πως «τα επιδόματα οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού τα χρειάζονται για να επιβιώνουν». Όπως εξήγησε, ανάμεσα στους λήπτες του ΕΕΕ υπάρχουν χιλιάδες άτομα με αναπηρίες και παιδιά με ασθένειες.

Είπε ακόμα ότι το ΕΕΕ είναι η ασφαλιστική δικλείδα για αξιοπρεπείς μισθούς. «Αν κάποιος εργοδότης θέλει να εργοδοτήσει κάποιο με €400, το ΕΕΕ είναι η ασφαλιστική δικλείδα για να δίνονται αξιοπρεπείς μισθοί» είπε και σημείωσε ότι «σε καμία περίπτωση εφαρμόσαμε ή θα εφαρμόσουμε οποιαδήποτε νεοφιλελεύθερη πολιτική. Το ΕΕΕ ήταν η ασφαλιστική δικλείδα για την αξιοπρέπεια του εργαζομένου. Η εργασία και ο μισθός είναι ανθρώπινο δικαίωμα» υπογράμμισε.

Την ίδια ώρα συμφώνησε ότι υπάρχουν άτομα που είναι ικανά να εργαστούν, αλλά δεν αποδέχονται εργασία για να παίρνουν επιδόματα, γι’ αυτό, τόνισε, στο ΕΕΕ υπάρχει ο όρος να αποκόπτεται το επίδομα σε όσους δεν αποδέχονται εργασία. Γι’ αυτό το λόγο, είπε, έχουν μειωθεί οι δικαιούχοι του ΕΕΕ από 37 χιλιάδες σε 30 χιλιάδες, αλλά και επειδή κάποιοι έχουν βρει δουλειά.

«Η προσπάθεια μας είναι συνεχής για εκείνους που εγκλωβίζονται σε επιδόματα. Το 2013 όταν ανέλαβα γνώρισα πολλούς που έλεγαν ότι ήταν επιδοματίες. Όμως με το ΕΕΕ υπάρχει όρος όποιος είναι ικανός για εργασία και δεν αποδέχεται του αποκόπτεται το επίδομα. Αυτοί αμέσως διαγράφονται. Όμως στο ΕΕΕ είναι οι ανάπηροι, είναι μωρά με ασθένειες» υπέδειξε η κ. Αιμιλιανίδου.

Η Υπουργός ανέφερε πως οι νέες πολιτικές που εφάρμοσε η Κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια αντικατοπτρίζονται στον προϋπολογισμό. Για πρώτη φορά, είπε, κατατέθηκε νομοσχέδιο για άδεια πατρότητας για δύο εβδομάδες οι οποία να είναι πληρωμένη.

Επίσης τροποποιήθηκε ο νόμος που αφορούσε τις πολύτεκνες οικογένειες με αλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων ώστε να λαμβάνονται υπόψιν οι ανάγκες μιας πολύτεκνης οικογένειας και ειδικότερα για κάθε τέκνο πέραν των δύο να αυξάνεται το εισοδηματικό κριτήριο κατά 5 χιλιάδες ευρώ, με αποτέλεσμα μια αύξηση στον προϋπολογισμό των €3,2 εκ.

Ακόμα έγινε επαναφορά με εισοδηματικά κριτήρια του επιδόματος μάνας με δαπάνη €3,5 εκ., για πρώτη φορά μετά την κατάργησή του το 2012.

Η Υπουργός σημείωσε ακόμα ότι με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα επαναληφθεί το Χριστουγεννιάτικο δώρο σε λήπτες ΕΕΕ, σε εγκλωβισμένους και σε χαμηλοσυνταξιούχους, επιπλέον της 13ης σύνταξης που παίρνουν.

Δεν έχουν μειωθεί συντάξεις και επιδόματα για χαμηλοσυνταξιούχους

Η Ζέτα Αιμιλιανίδου τόνισε στους Βουλευτές ότι από το 2013 ούτε ένα σεντ έχει μειωθεί οποιαδήποτε σύνταξη ή οποιοδήποτε επίδομα που αφορά χαμηλοσυνταξιούχους και σημείωσε πως με απόφαση του Υπουργικού το όριο της φτώχειας έχει παραμείνει στις €10,324 ετησίως, παρόλο ότι σήμερα με βάση τη Στατιστική Υπηρεσία το όριο της φτώχειας είναι €8,500 ετησίως.

Η Υπουργός παραδέχτηκε ότι μειώθηκε ο αριθμός των χαμηλοσυνταξιούχων, γιατί, όπως τόνισε, για πρώτη φορά έγινε έλεγχος, και εκείνοι που δεν δικαιούνται δεν παίρνουν πλέον τη μικρή επιταγή.

Δεν μπορώ να δεχθώ, τόνισε η κ. Αιμιλιανίδου, το αίτημα της ΕΚΥΣΥ να καταστούν δικαιούχοι της μικρής επιταγής, συνταξιούχοι με καταθέσεις 100 χιλιάδων ευρώ.

Όπως ανέφερε, κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε εντοπίστηκαν 2000 νοικοκυριά με αποξένωση καταθέσεων 300 χιλιάδων ευρώ.

«Πράγματι οι χαμηλοσυνταξιούχοι είναι λιγότεροι από όσοι ήταν. Δεν θα μπορούσαν να συνεχίζουν να παίρνουν επιδόματα άτομα με καταθέσεις πέραν του €1 εκ. Όσοι έχασαν την επιταγή τους την έχασαν επειδή δεν δικαιούνταν» είπε.


Αποδεσμεύονται οι περιουσίες όσων ήταν λήπτες δημοσίου βοηθήματος

Η Ζέτα Αιμιλιανίδου είπε πως με τρεις συνεχείς αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου αποδεσμεύονται οι περιουσίες των ληπτών δημοσίων βοηθήματος που σήμερα λαμβάνουν ΕΕΕ.

Όπως εξήγησε, με βάση το νόμο του δημοσίου βοηθήματος, δεσμεύονταν η ακίνητη περιουσία των ληπτών του βοηθήματος και όταν ο λήπτης τις πωλούσε έπρεπε να επιστρέψει στο κράτος όλο το ποσό που έλαβε ως βοήθεια. «Ενεργούσε δηλαδή ο νόμος ως χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Με τρεις συνεχείς αποφάσεις του ΥΣ όσοι λήπτες του δημοσίου βοηθήματος δεσμεύθηκε η περιουσία και σήμερα είναι λήπτες ΕΕΕ δικαιούνται να αποδεσμευθεί» εξήγησε η Υπουργός.

€7 εκ. κόστος για τους υπηρετήσαντες το ‘74

Ερωτηθείσα για το θέμα των συντάξεων όσων υπηρέτησαν το ’74, η Ζέτα Αιμιλιανίδου είπε στους βουλευτές ότι η αναλογιστική μελέτη που διεξήχθη με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Άμυνας κατέδειξε κόστος €7 εκ. το χρόνο, προκειμένου να μην επωμιστούν την αναλογιστική μείωση του 12% που ισχύει για όσους θέλουν να λάβουν πρόωρη σύνταξη πριν το 65ο έτος.

Είπε ότι το Υπουργείο μελετά διάφορα σενάρια και αναμένει τα αποτελέσματα της αναλογιστικής μελέτης, η οποία θα ολοκληρωθεί σύντομα.

Πρόβλημα η αύξηση των εισφορών για σύνταξη χηρείας στους άνδρες

Σύμφωνα με την Υπουργό, έχει ήδη ετοιμαστεί και περάσει από νομοτεχνικό έλεγχο το νομοσχέδιο για τη σύνταξη χηρείας στους άνδρες, για την οποία θα χρειαστεί να υπάρξει αύξηση των εισφορών.

«Εμείς δεν θέλουμε σε αυτό το στάδιο να αυξήσουμε τις εισφορές ούτε των εργοδοτών ούτε των εργαζομένων, θέλουμε αυτή η αύξηση να επέλθει σε μεταγενέστερο στάδιο, όμως πολλοί από τους κοινωνικούς εταίρους δεν συμφωνούν» είπε η Υπουργός, προσθέτοντας ότι θα οδηγήσει το νομοσχέδιο στο Υπουργικό Συμβούλιο για να έρθει ενώπιον της Βουλής για συζήτηση.

Εντοπίστηκαν 261 αδήλωτοι

Η Υπουργός είπε ότι κατά τις 800 επιθεωρήσεις που διενεργήθηκαν από την Ενιαία Υπηρεσία Επιθεωρήσεων μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, σε 1776 πρόσωπα, εντοπίστηκαν 261 αδήλωτοι εργαζόμενοι.

«Μπορείτε να αντιληφθείτε πόσο αναγκαία ήταν αυτή η υπηρεσία, λύθηκαν προβλήματα διαχρονικά που δεν είχαν λυθεί ποτέ» .

Ωράριο καταστημάτων

Ερωτηθείσα για το ωράριο των καταστημάτων, η Υπουργός υπέδειξε πως προκειμένου να αλλάξει η υφιστάμενη κατάσταση, θα πρέπει η Βουλή και η Επιτροπή Εργασίας να ξαναδώσουν στην ίδια το δικαίωμα να ρυθμίσει το ωράριο, ως η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Άμβλυνση της ανεργίας

Σε ό,τι αφορά την ανεργία, η Υπουργός Εργασίας σημείωσε πως στόχος του Υπουργείου είναι η άμβλυνσή της, υπογραμμίζοντας πως το 2013 όταν παρέλαβε το Υπουργείο η ανεργία ήταν στο 15,5%, ενώ σήμερα είναι στο 10,3%.

Η Υπουργός είπε πως «δεν εφησυχάζει την κυβέρνηση η συνεχής πτωτική τάση της ανεργίας η οποία είναι πολύ σημαντική», τονίζοντας ότι υπάρχει αύξηση της απασχόλησης και απορρίπτοντας ταυτόχρονα τους ισχυρισμούς περί αύξησης της μετανάστευσης. Σήμερα, είπε, η απασχόληση είναι στα 379,806 πρόσωπα, με αύξηση η οποία πέραν των 4,350 προσώπων.

Σε δηλώσεις του ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς είπε ότι για όσους υπηρέτησαν τριετή θητεία το 1974 θα γίνει ειδική ρύθμιση σε περίπτωση συνταξιοδότησης τους στο 63ο ή 64ο έτος της ηλικίας τους. Ανέφερε ακόμα ότι η αποκοπή του 12% που ισχύει στην πρόωρη αφυπηρέτηση στο 63ο, δεν θα είναι μόνιμη αποκοπή αλλά για τόσο χρόνο, όσο θα εξισώνεται με το ενδεχόμενο συνταξιοδότησης στο 65ο έτος.

«Σήμερα κάποιος ο οποίος θα συνταξιοδοτηθεί πρόωρα στα 63, θα έχει μια αποκοπή 12% από τη σύνταξη του. Αν αφυπηρετήσει στο 64ο θα έχει αποκοπή 6%. Για αυτές τις κατηγορίες ανθρώπων που πρόσφεραν στην πατρίδα περισσότερο, θα υπάρξει λιγότερη ή καθόλου αποκοπή. Είναι αυτό που μελετά το Υπουργείο μέσα από αναλογιστικές μελέτες, έτσι ώστε να γίνει κάτι σωστό, δίκαιο, μετρήσιμο, έχοντας ως γνώμονα ότι αυτό θα σχετίζεται με την βιωσιμότητα του ΤΚΑ» εξήγησε

Και για τα δύο αυτά θέματα, ανέφερε, θα ληφθούν αποφάσεις σύντομα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής άσκησε κριτική στην Κυβέρνηση, λέγοντας πως «παρά τα πρόσφατα προεκλογικά δώρα της κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη, ο τελευταίος προϋπολογισμός που αφορά στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεν προβλέπει αλλαγή της νεοφιλελεύθερης οικονομικής φιλοσοφίας της και της υποταγής της στα μνημόνιο πολιτικό της μανιφέστο».

Ο κ. Φακοντής είπε ότι οι δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια, παρά τη μικρή αύξηση που σημειώνεται μέσα από τον προϋπολογισμό του 2018, εξακολουθούν να είναι μειωμένες κατά €82 εκ., σε σύγκριση με τον προϋπολογισμό του 2013. «Είναι βαθιά κουρεμένες κατά €500 εκ., σωρευτικά στα πέντε χρόνια της διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη» πρόσθεσε.

Οι κυβερνώντες, ανέφερε, «εξακολουθούν να διανέμουν τον παραγόμενο πλούτο υπέρ των λίγων και προνομιούχων, σε βάρος της πλειοψηφίας της κοινωνίας καθιστώντας την Κύπρο πρωταθλήτρια στην εισοδηματική ανισότητα».

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X