ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Υπόχρεοι να πληρώνουν τα χρέη θανόντος στον ΦΠΑ οι κληρονόμοι

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε το νομοσχέδιο

Υπόχρεοι στην καταβολή οφειλόμενου ΦΠΑ από τον θανόντα που κληρονομούν, θα είναι από τώρα και στο εξής οι κληρονόμοι. Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε σε νόμο, ομόφωνα, το νομοσχέδιο με το οποίο δημιουργείται η υποχρέωση των νόμιμων αντιπροσώπων αποθανόντος προσώπου να καταβάλλουν όλες τις φορολογικές του υποχρεώσεις, τόσο με την άμεση φορολογία όσο και με τον ΦΠΑ.

Νωρίτερα, με 47 ψήφους υπέρ και μια αποχή, εισήχθη στο νόμο πρόνοια, μετά από τροπολογία του ΑΚΕΛ, με βάση την οποία η υποχρέωση των κληρονόμων για την καταβολή του οφειλόμενου ΦΠΑ θα ισχύει για περιπτώσεις θανόντων που αποβιώνουν μετά την έναρξη της ισχύος του νέου νόμου.

Στην έκθεση της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών αναφέρεται ότι σύμφωνα με αναφορά εκπροσώπου του τμήματος φορολογίας στην Επιτροπή, η ρύθμιση αναμένεται να συνεισφέρει στην αύξηση των δημόσιων εσόδων.

Την Επιτροπή απασχόλησε το θέμα της αναδρομικότητας της ρύθμισης με Βουλευτές να εκφράζουν ανησυχίες για το ενδεχόμενο ανατροπής του νομικού καθεστώτος επί του οποίου βασίστηκε η εκτέλεση διαχειρίσεων, οι οποίες στην παρούσα φάση βρίσκονται στο τελικό στάδιο, δηλαδή έχουν καταβληθεί οι οφειλόμενοι φόροι και αναμένεται η έγκριση των τελικών λογαριασμών που έχουν κατατεθεί στο αρμόδιο δικαστήριο, γεγονός που δημιουργεί δυσμενείς επιπτώσεις για τον επηρεαζόμενο πολίτη, όπως αναφέρθηκε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X