ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Υπόθεση ΧΥΤΥ - ΧΥΤΑ: Κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας η Αγαθή Χρίστου

Τι κατάθεσε η Διευθύντρια Εσωτερικού Ελέγχου του Υπουργείου Μεταφορών

Η Διευθύντρια Εσωτερικού Ελέγχου του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αγάθη Χρίστου κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση ΧΥΤΥ Κόσιης – ΧΥΤΑ Πάφου που εκδικάζεται ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.

Στο πλαίσιο της κυρίως εξέτασης της από τον εκπρόσωπο της κατηγορούσας Αρχής Νίνο Κέκκο, η κ. Χρίστου κατέθεσε στο Δικαστήριο την κατάθεση της στην Αστυνομία αλλά και διοικητική έρευνα 207 σελίδων την οποία η ίδια συνέταξε το καλοκαίρι του 2013 με αντικείμενο τη σύμβαση για το ΧΥΤΥ Κόσιης.

Στο πλαίσιο της εξέτασης της κατατέθηκαν επίσης ως τεκμήρια τα πρακτικά από δύο συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου ημερομηνιών 20/3/2007 και 27/3/2007 σχετικά με το εν λόγω θέμα.

Εξεταζόμενη από τον Νίνο Κέκκο η Αγάθη Χρίστου εξήγησε ότι το έργο του ΧΥΤΥ Κόσιης ήταν έργο που πρώτη φορά γινόταν στην Κύπρο και ένα έργο πιο πολύπλοκο το οποίο δεν μπορούσε να προσφοροδοτηθεί από Κύπριους εργολάβους. Σε σχέση με το χρόνο που δόθηκε για κατάθεση προσφορών η κ. Χρίστου είπε ότι αυτός δεν ήταν επαρκής και αυτό αποθάρρυνε τους εργολάβους από το εξωτερικό να υποβάλουν προσφορές.

Σημείωσε ακόμη ότι μέρος του κόστους κατασκευής ύψους περίπου €10,5 εκατομμυρίων μετακυλίστηκε στη λειτουργία και πως αυτό ήταν κάτι που δεν γνώριζε η Επιτροπή Αξιολόγησης. Όπως ανέφερε, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Κοτζάμπαση, το όριο σε ό,τι αφορά την κατασκευή του έργου είχε καθοριστεί στα €35 εκ., αλλά το ποσό δεν επαρκούσε και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα μέρος του κατασκευαστικού κόστους «περίπου €10,5 εκ.» να μετακυλιστεί στο κόστος λειτουργίας και κατ’ επέκταση στους ώμους των καταναλωτών.

Στο πλαίσιο αντεξέτασης της από τον συνήγορο υπεράσπισης του Γιώργου Κουλλαπή, Άθω Κανναουρίδη, και απαντώντας σε ερώτηση αν στη διοικητική της έρευνα επέρριψε πιθανές ποινικές ευθύνες στους Γιώργο Κουλλαπή και Κώστα Παπαμιχαήλ για το θέμα της ανεπάρκειας του χρόνου σε ό,τι αφορά τις προσφορές η κ. Χρίστου ξεκαθάρισε ότι τόσο στην έρευνα της όσο και στην κατάθεση της κάνει λόγο για ενδεχόμενο ύπαρξης ποινικής ευθύνης που θα πρέπει να διερευνηθεί.

Κληθείσα να πει πώς κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα η μάρτυρας δεν απάντησε.

Κατά την αντεξέταση της από τον συνήγορο υπεράσπισης του Θεοφάνη Λώλου και της εταιρείας Enviroplan Μελετητική Σύμβουλοι Αναπτυξιακών & Τεχνικών Έργων Α.Ε, Κρις Τριανταφυλλίδη η μάρτυρας επιβεβαίωσε ότι ο διαγωνισμός για το ΧΥΤΥ Κόσιης προκηρύχτηκε με έγγραφα που ετοίμασε η Enviroplan Α.Ε, έλεγξε η ΕΠΤΑ ΕΠΕ και εγκρίθηκαν από το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας.

Σε άλλη ερώτηση απάντησε ότι στην προκήρυξη του διαγωνισμού δεν υπήρχε αναφορά στο κόστος λειτουργίας του έργου, δηλαδή όπως, πρόσθεσε, δεν υπήρχε μελέτη κόστους λειτουργίας στην προκήρυξη.

Η αντεξέταση της κ. Χρίστου από τον Κρις Τριανταφυλλίδη θα συνεχιστεί αύριο, Τετάρτη 10 Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση κατηγορούνται οι Δημήτρης Πατσαλίδης (πρώην Οικονομικός Διευθυντής Δήμου Πάφου), Μιχάλης Πάντης (Δημόσιος Υπάλληλος), Αντώνιος Κουρουζίδης (Συνταξιούχος), Στέλιος Παπαδόπουλος (Δημόσιος Υπάλληλος), Ανδρέας Λουρουτζιάτης (πρώην Δήμαρχος Λάρνακας), Γεώργιος Κουλλαπής (Συνταξιούχος), Νικόλας Κουλλαπής (Ιατρός), Enviroplan Μελετητική Σύμβουλοι Αναπτυξιακών & Τεχνικών Έργων Α.Ε (Ανώνυμος εταιρεία), Θεοφάνης Λώλος (Χημικός Μηχανικός), Helector Cyprus Ltd και N.E MIDORIACO LTD, ενώ έχουν ήδη καταδικαστεί, μετά από παραδοχή, οι Σάββας Βέργας (διετής φυλάκιση), Δημήτρης Γιαννακόπουλος (18 μήνες με αναστολή), Χριστάκης Πέτρου (10 μήνες με αναστολή), Ιμάντ Μπακλέ (10 μήνες με αναστολή) και Ευτύχιος Μαληκκίδης (δεκαπεντάμηνη φυλάκιση).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X