ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Υπόθεση Ε. Λοϊζίδου: Άρχισαν οι έρευνες της Αστυνομίας

Ορίστηκε αξιωματικός για την επίβλεψη της διαδικασίας

Οι ανακριτές του ΤΑΕ Αρχηγείου άρχισαν ήδη τη ποινική διερεύνηση του ενδεχομένου διάπραξης οποιωνδήποτε ποινικών αδικημάτων σε σχέση με την φερόμενη υποκλοπή και την δημοσίευση τηλεπικοινωνιακών δεδομένων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Εισαγγελέως της Δημοκρατίας Ελένης Λοϊζίδου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης.

Ο κ. Αγγελίδης ανέφερε ότι μετά από επιστολή που απέστειλε χθες ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης προς τον Αρχηγό Αστυνομίας, ο κ. Ζαχαρίας Χρυσοστόμου έδωσε οδηγίες όπως αρχίσει άμεσα η διερεύνηση του θέματος από το ΤΑΕ Αρχηγείου σε συνεργασία με το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Σημείωσε ότι έγινε μια πρώτη αξιολόγηση των δεδομένων και άρχισε η λήψη καταθέσεων και η διεξαγωγή των απαραίτητων εξετάσεων στη βάση των οδηγιών του Γενικού Εισαγγελέα, ενώ ορίστηκε και αξιωματικός για την επίβλεψη των ανακρίσεων.

Ο κ. Αγγελίδης είπε ότι καταθέσεις θα ληφθούν από όλους όσοι ενδεχομένως να εμπλέκονται στην υπόθεση ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η έρευνα να επεκταθεί και στο εξωτερικό με την αποστολή αιτήματος δικαστικής συνδρομής. Όπως είπε, αυτό θα κριθεί ανάλογα με τις εξελίξεις και σε συνεργασία των ανακριτών με τη Νομική Υπηρεσία.

Σημειώνεται ότι σε καταγγελία στην Αστυνομία και συγκεκριμένα στο Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προέβη και η κα. Λοιζίδου, η οποία διερευνάται παράλληλα και ανεξάρτητα από την έρευνα που ζήτησε ο Γενικός Εισαγγελέας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γενικός Εισαγγελέας αποφάσισε τη μετακίνηση της κα. Λοϊζίδου από τον Τομέα Έκδοσης Φυγοδίκων της Νομικής Υπηρεσίας.

Σε ανακοίνωση του, ο Κώστας Κληρίδης είχε αναφέρει ότι «το θέμα που προέκυψε έχει πολλές πτυχές» κάνοντας συγκεκριμένα λόγο για «ενδεχόμενη παράνομη υποκλοπή και παράνομη δημοσίευση προϊόντος υποκλοπής ηλεκτρονικών επικοινωνιών» και για το ενδεχόμενο «επηρεασμού δικαστικών διαδικασιών σε εκκρεμούσες υποθέσεις που αφορούν και σχετίζονται με αιτήματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας για παροχή από τη Δημοκρατία δικαστικής συνδρομής, στα οποία γίνεται αναφορά στα δημοσιεύματα».

Ο κ. Κληρίδης εγείρει επίσης θέμα «ενδεχόμενου επηρεασμού αιτημάτων για παροχή δικαστικής συνδρομής προς τις αρχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η εξέταση των οποίων εκκρεμεί ως επίσης και «ενδεχόμενο θέμα τάξης της εμπλεκόμενης Εισαγγελέως αναφορικά με τη διαβίβαση στοιχείων προς το αιτών συνδρομή κράτος, τα οποία στοιχεία εκφεύγουν των αυστηρών ορίων της ενημέρωσης ως προς την εξέλιξη των αιτημάτων του και για συναφή θέματα».

Είχε εγείρει επίσης «θέμα χρήσης προσωπικού λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για διαβίβαση επικοινωνιών υπηρεσιακού και εμπιστευτικού χαρακτήρα».

Νωρίτερα σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα, διόρισε τον Διευθυντή του Τμήματος Τελωνείων Δημήτριo Χατζηκωστή ως ερευνώντα λειτουργό για την εξέταση ενδεχομένου διάπραξης πειθαρχικών αδικημάτων από την κα. Λοιζίδου όσον αφορά την ηλεκτρονική της αλληλογραφία με ρωσικές αρχές.

Ερωτηθείς χθες από το ΚΥΠΕ αν η έρευνα θα αφορά μόνο τυχόν πειθαρχικά παραπτώματα, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος απάντησε πως "αν από τα ευρήματα της πειθαρχικής έρευνας προκύπτουν και ποινικά παραπτώματα τότε θα διεξαχθεί και ποινική έρευνα".

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X