ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Υπόθεση Dreambox: Οι Κύπριοι είναι οι εγκέφαλοι;

Ελεύθεροι ο 48χρονος και ο 52χρονος

Ελεύθεροι αναμένεται να αφεθούν αργότερα σήμερα τα δύο πρόσωπα ηλικίας 48 και 52 χρόνων από τη Λεμεσό, που κρατούντο για διευκόλυνση των ανακρίσεων της Αστυνομίας σχετικά με διερευνώμενες υποθέσεις συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσίας προς διάπραξη πλημμελήματος, παράνομης πρόσβασης σε μέρος συστήματος ηλεκτρονικών υπολογιστών, παράνομης παρέμβασης σε δεδομένα συστήματος ηλεκτρονικών υπολογιστών, κατάχρησης επινοήσεων, απάτης σχετιζόμενης με ηλεκτρονικό υπολογιστή, αδικήματα σχετιζόμενα με παραβιάσεις δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, αδικήματα κατά παράβαση του άρθρου 14Β του περί πνευματικής ιδιοκτησίας Νόμου, αδικήματα του περί της παρεμπόδισης και καταπολέμησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες Νόμου και αδικήματα κατά παράβαση του άρθρου 4 του περί της σύμβασης για τη νομική προστασία των υπηρεσιών που βασίζονται ή συνίστανται στην παροχή πρόσβασης υπό όρους.

Τα αδικήματα διαπράττονταν εδώ και χρόνια μέχρι και την 9η Ιανουαρίου 2018, στην Κύπρο, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Ολλανδία.

Πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν ότι οι δύο ύποπτοι θα αφεθούν ελεύθεροι εν αναμονή της ολοκλήρωσης των ερευνών της Αστυνομίας που αφορούν δικανική εξέταση μεγάλου όγκου ηλεκτρονικών τεκμηρίων που έχουν παραληφθεί από υποστατικά των δύο υπόπτων.

Η Αστυνομία αναφέρει ότι αναμένεται ακόμα να αποσταλεί στην Κύπρο από το εξωτερικό, κυρίως από τη Βουλγαρία, μεγάλος όγκος τεκμηρίων όπου ήταν εγκατεστημένος ο εξοπλισμός του κυκλώματος, τα οποία τεκμήρια θα τύχουν επίσης δικανικής εξέτασης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες στο παρόν στάδιο δεν θα καταχωρηθεί υπόθεση ενώπιον του Δικαστηρίου, ενώ από τις εξετάσεις της Αστυνομίας φαίνεται ότι οι εγκέφαλοι της υπόθεσης είναι οι δύο Κύπριοι συλληφθέντες και ότι το άτομο που συνελήφθη στη Βουλγαρία ελάμβανε οδηγίες από αυτούς.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας στις 9 Ιανουαρίου όταν σε ταυτόχρονη επιχείρηση της Αστυνομίας σε Κύπρο, Ελλάδα, Ολλανδία και Βουλγαρία με τη στήριξη της Europole και τη συμμετοχή του κινητού γραφείου της Εuropole στη Κύπρο, έγιναν αρκετές συλλήψεις για υποθέσεις που αφορούν παράνομο διαμοιρασμό με streaming, συνδρομητικό σήμα τηλεοπτικών πακέτων από Ελλάδα, Βρετανία, Ιταλία όπως Nova, Ote, Sky UK, Bein Sports, Sky Italia, Sky DE και άλλων συνδρομητικών πακέτων.

Από την έρευνα αποκαλύφθηκε ένα εξαιρετικά μεγάλο και καλά διακλαδωμένο δίκτυο με εταιρείες, ηλεκτρονικές διευθύνσεις και εξυπηρετητές, τους γνωστούς ως servers μέσω του οποίου γινόταν η διανομή των σημάτων στο μεγάλο πελατολόγιο.

Στο επίκεντρο του δικτύου ήταν τρεις servers στη Βουλγαρία, τα υποστατικά στην Κύπρο και ένας εικονικός server στην Ολλανδία, ο οποίος φέρεται να χρησιμοποιείτο για αποκοπή της σύνδεσης από τις διωκτικές αρχές των υποστατικών ελέγχου του κυκλώματος στην Κύπρο με τους servers στη Βουλγαρία.

Από περαιτέρω διερεύνηση έγινε κατορθωτός ο εντοπισμός και συμμετοχή των τριών υπόπτων στην υπόθεση, ενώ από επιτόπιες εξετάσεις μελών του Γραφείου διαπιστώθηκε ότι σε συγκεκριμένες ηλεκτρονικές διευθύνσεις σε Λάρνακα, Πάφο και Λεμεσό, άτομα ασχολούνταν με την πώληση συσκευών και παράνομων συνδρομών για θέαση συνδρομητικών καναλιών τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, το πελατολόγιο του παράνομου δικτύου φθάνει το μισό εκατομμύριο άτομα παγκόσμια, κυρίως Ελληνες ομογενείς στους οποίους παρείχε πρόσβαση σε περίπου 1200 κανάλια, ενώ η χρέωση ανά πελάτη ανερχόταν στα 100 - 150 ευρώ ανά έτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X