ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Υπόθεση Δημοτικού Γραμματέα Λάρνακας: «Πρέπει να έγινε κάποιο λάθος»

Δεν το πίστευε ο κατηγορούμενος

Ενόρκως κατέθεσε σήμερα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λάρνακας - Αμμοχώστου ο Δημοτικός Γραμματέας Λάρνακας Λευτέρης Εμπεδοκλής, ο οποίος τελεί σε διαθεσιμότητα και κατηγορείται για υποθέσεις κλοπής από δημόσιο λειτουργό, απόσπασης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα, κατηγορείται ότι στις 8/9/2015 έλαβε από επιχειρηματία το ποσό των 35 χιλιάδων ευρώ για νομιμοποίηση παρανομιών στο υποστατικό του στη περιοχή Μακένζη στη Λάρνακα, χωρίς όμως, σύμφωνα με την καταγγελία, να γίνει οτιδήποτε.

Μετά την απόφαση του Κακουργιοδικείου στην προηγούμενη δικάσιμο ότι υπήρχε εκ πρώτης όψεως υπόθεση εναντίον του κατηγορουμένου, ο Λευτέρης Εμπεδοκλής επέλεξε να καταθέσει σήμερα ενόρκως και απαντώντας σε ερωτήσεις του δικηγόρου του Νίκου Δημητρίου, ο κατηγορούμενος ανέφερε ότι κατέχει τη συγκεκριμένη θέση από το 2006 και αναφέρθηκε επί μακρόν στα καθήκοντα που εκτελεί.

Πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο υποστατικό στη περιοχή Μακένζη λειτουργούσε για πολλά χρόνια ως κέντρο αναψυχής, ότι γνώριζε τα προβλήματα που παρουσίαζε γιατί υπήρχαν γραπτά και προφορικά παράπονα στο Δήμο Λάρνακας για παράνομες κτιριακές προσθήκες και για προβλήματα που αφορούν διαχείριση της παραλίας μπροστά από το εστιατόριο.

Ερωτηθείς για τις τέσσερις συνολικά καταθέσεις που έδωσε στην Αστυνομία ο κατηγορούμενος είπε πως από τις 56 ερωτήσεις που του έγιναν, οι πέντε αφορούσαν το θέμα του εστιατορίου και οι υπόλοιπες αφορούσαν δραστηριότητες της συζύγου και του γιου του με αφορμή αποδείξεις για δικά του δάνεια, οι οποίες εντοπίστηκαν στο γραφείο του στο Δημαρχείο Λάρνακας.

Σε ερώτηση της Αστυνομίας για συνάντηση του τον Μάιο του 2015 με τον Δημοτικό Μηχανικό, τον επιχειρηματία Θεοδόση Χρυσοστόμου και άλλο άτομο για το θέμα της διευθέτησης των παρανομιών στο εστιατόριο του δεύτερου, ο κατηγορούμενος απάντησε ότι δεν θυμόταν κάτι τέτοιο.

Αναφορικά με την καταγγελία που έκανε στην Αστυνομία ο Θεοδόσης Χρυσοστόμου σύμφωνα με την οποία στις 8/9/15 του έδωσε 35 χιλιάδες ευρώ για νομιμοποίηση παράνομων κατασκευών στο εστιατόριο του, ο Λευτέρης Εμπεδοκλής είπε ότι μόλις ενημερώθηκε από τους αστυνομικούς για το θέμα είπε πως «πρέπει να έγινε κάποιο λάθος, ότι πρόκειται για άλλο άτομο» και όχι για τον ίδιο και ότι είχε γνωρίσει τον κ. Χρυσοστόμου λίγες μέρες προηγουμένως.

Ο κατηγορούμενος ερωτήθηκε στη συνέχεια για τη συμμετοχή του στις 8/9/2015 με τον τότε Δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Λουρουτζιάτη στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής στη Λευκωσία, όπου συζητήθηκε το χρονοδιάγραμμα της μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών από τη πόλη.

Απαντώντας σε άλλες ρωτήσεις του δικηγόρου του, ο κατηγορούμενος είπε ότι δεν θυμόταν πόση ώρα έκανε για να μεταβούν με τον κ. Λουρουτζιάτη στη Λευκωσία, ούτε εάν η συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου ξεκίνησε στην ώρα της, τι ώρα τέλειωσε, τι ώρα έφυγαν από τη Λευκωσία, ούτε ποια ώρα έφτασαν στη Λάρνακα.

Είπε ακόμα ότι από τη Λευκωσία μετέβησαν μαζί με τον κ. Λουρουτζιάτη στο κτίριο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών όπου ο τότε Δήμαρχος θα χαιρέτιζε δημοσιογραφική διάσκεψη για το Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού.

Ανέφερε επίσης ότι ο ίδιος κατέβηκε στη Στέγη γιατί, όπως εξήγησε, ήθελε να δει εάν υπήρχε άδεια αίθουσα για να στήσει παιγνίδι που δημιούργησε ο Δήμος Λάρνακας για την Εβδομάδα Κινητικότητας και επιθυμούσε να βάλει τους δημοσιογράφους που θα κάλυπταν την δημοσιογραφική διάσκεψη μια βδομάδα μετά, να το παίξουν.

Τελικά είπε δεν υπήρχε άδεια αίθουσα και σημείωσε ότι με την ολοκλήρωση της δημοσιογραφικής διάσκεψης, συναντήθηκε στην είσοδο της Στέγης με την Πρόεδρο του Πολιτιστικού Λαογραφικού Ομίλου Λευκωσίας (Ρέα Ιωαννίδου Μαδέλλα), η οποία ζήτησε τη βοήθεια του για εξασφάλιση χορηγών για το Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού.

Πρόσθεσε ότι στη συνέχεια με την κα. Μαδέλλα πήγαν για μεσημεριανό φαγητό σε εστιατόριο που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Αθηνών στη παραλία των Φοινικούδων και σημείωσε πως η συγκεκριμένη ημέρα δηλαδή η 8η Σεπτεμβρίου 2015 «ήταν από τις χειρότερες ημέρες του χρόνου σε επίπεδα σκόνης στην ατμόσφαιρα».

Είπε επίσης ότι πρώτη φορά άκουσε ότι ο Θεοδόσης Χρυσοστόμου είχε αναφέρει πως είχε πάει στο γραφείο του στις 7/9/15, όταν το είπε ο ίδιος ο επιχειρηματίας ενώπιον του Κακουργιοδικείου, προσθέτοντας πως δεν θυμόταν αν βρισκόταν στο γραφείο του τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Σε άλλες ερωτήσεις του δικηγόρου του, ο κατηγορούμενος είπε πως όταν στις 20/5/2016 ο Θεοδόσης Χρυσοστόμου μετέβη στο Δημαρχείο αναφορικά με δικαστική κλήση που είχε πάρει από το Δήμο για το υποστατικό του, τον είχε συμβουλεύσει να πάει στο Δικαστήριο να παραδεχθεί την κατηγορία και μετά να δουν πώς μπορούσαν να διευθετήσουν την υπόθεση.

Ανέφερε ακόμα ότι αυτή ήταν μια πρακτική που ακολουθείτο συχνά στον Δήμο σε τέτοιου είδους διαδικασίες, γιατί όπως εξήγησε, στόχος της Λάρνακας δεν ήταν να κατεδαφίσει υποστατικά αλλά να βοηθήσει στη συμμόρφωση των παρανομούντων εντός του πλαισίου του Νόμου.

Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί στις 10 και 13 Δεκεμβρίου 2018.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X