ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Υπόθεση βασανιστηρίων αγωνιστών ΕΟΚΑ: Χωρίς απόφαση η προκαταρκτική ακροαματική διαδικασία

Κατά την περίοδο του απελευθερωτικού αγώνα

Ολοκληρώθηκε σήμερα στο Ανώτερο Δικαστήριο του Λονδίνου η προκαταρκτική ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση αγωγής 35 πρώην αγωνιστών της ΕΟΚΑ σε βάρος της βρετανικής κυβέρνησης για βασανιστήρια που υπέστησαν κατά την περίοδο του απελευθερωτικού αγώνα.

Η διαδικασία αφορούσε το κατά πόσο στην υπόθεση αυτή πρέπει να ληφθεί υπόψη το κυπριακό δίκαιο ή η αγωγή να εκδικαστεί αποκλειστικά με βάση το αγγλικό δίκαιο.

Οι νομικοί εκπρόσωποι των Κυπρίων αγωνιστών παρέθεσαν για δεύτερη ημέρα τα επιχειρήματά τους υπέρ της αποκλειστικής χρήσης του αγγλικού δικαίου, το οποίο επιτρέπει μία μεγαλύτερη ευελιξία ως προς την παραγραφή ή μη παλαιότερων αδικημάτων, σε αντίθεση με το πιο αυστηρό κυπριακό δίκαιο.

Βασικό επιχείρημα των δικηγόρων των Κυπρίων αγωνιστών ήταν ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν πρέπει να κρυφτεί πίσω από την πιθανότητα παραγραφής των αδικημάτων.

Παράλληλα σημειώθηκε ότι η επίκληση του κυπριακού δικαίου θα οδηγήσει σε περαιτέρω καθυστέρηση της έναρξης της δίκης, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα χρειαστεί να πραγματοποιηθεί νέα και μεγαλύτερης διάρκειας προκαταρκτική ακροαματική διαδικασία επί περισσότερων δικονομικών λεπτομερειών.

Μία τέτοια εξέλιξη θα προξενούσε μη προσήκουσα ταλαιπωρία στους ήδη ηλικιωμένους ή ασθενείς Κύπριους ενάγοντες, υποστήριξαν οι δικηγόροι.

Ο δικαστής Κερ επιφυλάχθηκε να αποφασίσει επί της δικονομικής διαδικασίας και η απόφασή του αναμένεται σε τρεις με τέσσερις εβδομάδες, αν και δε δόθηκε συγκεκριμένος χρόνος από την πλευρά του.

Σε περίπτωση που ο δικαστής απορρίψει τη θέση της βρετανικής κυβέρνησης ως προς την ισχύ του κυπριακού δικαίου στην υπόθεση, τότε ανοίγει ο δρόμος για την εκδίκαση της αγωγής, η οποία ωστόσο δύναται να ξεκινήσει ακόμα και σε ένα χρόνο από σήμερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X