ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΥΠΟΙΚ: Υπό έλεγχο τα δημόσια οικονομικά

Προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 3,5%

Τα δημόσια οικονομικά είναι απολύτως εντός των στόχων, υπό έλεγχο, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίας του Υπουργικό Συμβουλίου στην προεδρική εξοχική κατοικία στο Τρόοδος, όπου παρουσίασε τη δημοσιονομική έκθεση για το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Σε δηλώσεις του είπε ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2017, αλλά και που τέθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιτυγχάνονται με τρόπο μάλιστα που μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να προωθούμε νέες πολιτικές, νέα έργα, χωρίς καμιά απόκλιση από τον ξεκάθαρο στόχο του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού και χωρίς βεβαίως να προκύπτει καμιά ανάγκη για λήψη μέτρων.

«Και αυτό είναι αποτέλεσμα της δυνατής πλέον ανάκαμψης της οικονομίας μας που έχει μια θετική αντανάκλαση στα δημόσια έσοδα, με μια ροή εσόδων που διασφαλίζει ότι με ένα ασφαλή τρόπο θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να υλοποιούμε την πολιτική για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της οικονομίας», ανέφερε, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Ερωτηθείς αν διάφορες εξαγγελίες για έργα από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι προϋπολογισμένες και κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις της αντιπολίτευσης επ’ αυτού, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι πρόκειται για το αποτέλεσμα της συνετής οικονομικής πολιτικής που έχουν ακολουθήσει. «Αυτή είναι η διάψευση των περί πολιτικών λιτότητας, επειδή ακριβώς μέσα από αυτή την πολιτική και χωρίς καμιά μα καμιά παρέκκλιση από τους στόχους, οι οποίοι επαναλαμβάνω επιτυγχάνονται με άνεση, μπορούμε τέτοιες νέες πολιτικές, τέτοια νέα έργα να τα υλοποιούμε και με αυτό τον τρόπο θα συνεχίσουμε να αποκτούμε δυνατότητες να δημιουργούμε πολιτικές και έργα», τόνισε.

Αυτή, πρόσθεσε, είναι η απάντησή τους προς όσους σήμερα διαμαρτύρονται και η διαφορά της σημερινής οικονομικής πολιτικής από αυτή που ακολουθήθηκε στο παρελθόν, η οποία ήταν πολιτική των ελλειμμάτων, του χρέους, των φόρων και των αδιεξόδων.

Ερωτηθείς αν ισχύει πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα φτάσει το 3,5% και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η εκτίμηση του Υπουργού ήταν πιο συντηρητική, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι οι εκτιμήσεις του ήταν πιο συντηρητικές, σε ένα ποσοστό 2,9%. «Έχουμε για άλλη μια χρονιά πετύχει υπερκάλυψη αυτού του στόχου. Η πραγματική οικονομία κινείται. Δεν είναι νούμερα, δεν είναι απρόσωποι αριθμοί. Είναι οι πραγματικές επιδόσεις της οικονομίας. Μόλις σήμερα δημοσιεύτηκε η αύξηση του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής».

Ο τουρισμός, οι υπηρεσίες, όλοι αυτοί οι παραγωγικοί τομείς έχουν ανακάμψει και μάλιστα με ισχυρό τρόπο, σημείωσε ο Υπουργός λέγοντας πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι πιο υψηλός από ό,τι υπολόγιζαν, κοντά στο 3,5% - αυτή πλέον φαίνεται να είναι η εικόνα που διαμορφώνεται - και είναι για αυτό το λόγο που θεωρούν πολύ σημαντική τη συνέχιση αυτής της προσπάθειας.

«Μιας προσπάθειας που αποδίδει, που φέρνει αποτελέσματα, είμαστε σε καλό δρόμο. Έχουμε όμως απόσταση που πρέπει να διανύσουμε ακόμη και θα συνεχίσουμε», κατέληξε στις δηλώσεις του.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X