ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΥΠΟΙΚ: Στόχος η διατήρηση της μακροοικονομικής σταθερότητας

" Η Κυβέρνηση θα κάνει το παν"

Τη διαβεβαίωση ότι η Κυβέρνηση θα κάνει το παν για να διατηρήσει συνθήκες μακροοικονομικής σταθερότητας και να προωθήσει αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν το συγκριτικό πλεονέκτημα της οικονομίας, έδωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Μιλώντας από το βήμα του 2ου Cyprus International Investors Summit στη Λεμεσό, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως μετά την οικονομική κρίση η κυπριακή οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμό 3,5% του ΑΕΠ ανά έτος, πέραν του μέσου όρου της ΕΕ, με την προοπτική να παραμένει θετική.

«Η δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για ένα σταθερό, φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον, παραμένει εξίσου ισχυρή», είπε, για να διαβεβαιώσει ότι «δεν εφησυχάζουμε και αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν.

Στην ομιλία του, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στα «πραγματικά» συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου, όπως το καλύτερο κλίμα στην Ευρώπη και ότι θεωρείται ως μια από τις πιο ασφαλείς χώρες στον κόσμο.

«Αυτά είναι πραγματικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία είναι επίσης σημαντικά για τον τομέα της ακίνητης ιδιοκτησίας», είπε, για να σημειώνει ότι πλέον ο τομέας ο οποίος κτυπήθηκε περισσότερο κατά την πρόσφατη κρίση, αναβιώνει στη βάση της ελκυστικότητας της Κύπρου, αλλά και ως αποτέλεσμα φορολογικών κινήτρων, όπως ο τερματισμός του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας, η μείωση των μεταβιβαστικών τελών κατά 50%, αλλά και επίσης ως αποτέλεσμα άλλων προγραμμάτων όπως το σχέδιο παροχής υπηκοότητας στη βάση επενδύσεων.

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι πέραν από εξελιγμένο χρηματοοικονομικό κέντρο, η Κύπρος κάνει μεγάλα βήματα προς την κατεύθυνση να καταστεί ένα κέντρο διαχείρισης επενδυτικών ταμείων αλλά και το μεγαλύτερο κέντρο πλοιοδιαχείρισης στην ΕΕ.

Αλλά, σημείωσε, υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί τομείς που περιλαμβάνουν την εκπαίδευση, την υγεία και βεβαίως την ενέργεια.

Αναφέρθηκε στη δημιουργία ιατρικής σχολής, ενός υπερσύγχρονου ογκολογικού κέντρου, τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και τις υπεράκτιες ερευνητικές γεωτρήσεις «με σημερινή παρουσία παγκόσμιων ενεργειακών ομίλων από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ».

«Και εμείς από την πλευρά μας, κάνουμε το παν για να διατηρήσουμε τις συνθήκες μακροοικονομικής σταθερότητας και να προωθούμε συνεχώς αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που να ενισχύουν το συγκριτικό πλεονέκτημα της οικονομίας μας», υπογράμμισε.

Αναφέρθηκε στη σύσταση ενός εξειδικευμένου εμπορικού δικαστηρίου με σημαντική επένδυση στον τομέα της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, ως μέρος της ευρύτερης δικαστικής μεταρρύθμισης.

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε το ότι η Κύπρος δεν προχώρησε σε αύξηση φόρων ούτε κατά τη διάρκεια της κρίσης, επικεντρώνοντας τις προσπάθειές της στο σκέλος των δαπανών.

«Η δημοσιονομική κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά», είπε, προσθέτοντας πως αύριο θα καταθέσει στο Υπουργικό Συμβούλιο τον πέμπτο ισοσκελισμένο συνεχόμενο προϋπολογισμό.

Λέγοντας δεν υπάρχει καμία ανάγκη για δημοσιονομικά μέτρα, ο ΥΠΟΙΚ κατέστησε σαφές πως η οικονομική πολιτική έχει εστιαστεί στη στήριξη του ιδιωτικού τομέα και στη διευκόλυνσης της δημιουργίας συνθηκών, που θα οδηγήσουν σε νέες ευκαιρίες, νέες επιχειρηματικές δράσεις και νέες θέσεις εργασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X