ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Εξοπλίζεται με 6 επιθετικά υποβρύχια η Τουρκία (Vid)

Τα χαρακτηριστικά των υποβρυχίων «τύπου 214»

Έξι επιθετικά υποβρύχια, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, κατασκευάζει σε συνεργασία με την Γερμανία η Άγκυρα.

Αυτό αποκάλυψε ρεπορτάζ του γερμανικού κρατικού τηλεοπτικού δικτύου ARD.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα παραπάνω γίνονται παρά το γεγονός της μεγάλης έντασης που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο.

Τα υποβρύχια τύπου 214, κατασκευάζονται στην Τουρκία με την συνεργασία της γερμανικής εταιρείας TKMS, Thyssen Krupp Marine Systems.

«Ιδανικά για την επιθετική πολιτική της Τουρκίας»

Ο βουλευτής του Αριστερού κόμματος, Σεβίν Νταγκντελέν, «τα όπλα αυτά που εξάγονται από τη Γερμανία προς την Τουρκία, είναι επιθετικά όπλα, ιδανικά για την επιθετική πολιτική της Τουρκίας στη Μεσόγειο. Είναι αποδεδειγμένο πως η Τουρκία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα επιθετικά αυτά όπλα εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο».

Ο Νταγκντελέν, ο οποίος είναι τουρκικής καταγωγής Γερμανός βουλευτής, αποκάλυψε το θέμα μετά από σχετική ερώτηση που υπέβαλλε στη γερμανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η άδεια για την κατασκευή αυτών των έξι υποβρυχίων έχει δοθεί από τη γερμανική κυβέρνηση το 2009, ενώ το 2011 η γερμανική κυβέρνηση έδωσε και εγγύηση εξαγωγών, ύψους 2,5 δις ευρω.

Η κατασκευή ξεκίνησε το 2015 και ένα υποβρύχιο είναι ήδη έτοιμο.

Το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Σε σχετική απάντηση που έδωσε προς το κανάλι ARD, η ανακοίνωση σημειώνει πως «η Τουρκία μακροπρόθεσμα ενδιαφέρεται για την αυτονομία της σε θέματα εξοπλισμών. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναμένει πως οι εταίροι του ΝΑΤΟ, Ελλάδα και Τουρκία, στο πνεύμα καλής γειτονίας θα έχουν μια εποικοδομητική συνεργασία, σεβόμενοι το διεθνές δίκαιο».

Τί είναι τα υποβρύχια «τύπου 214»

Σύμφωνα με την σελίδα ellinikos-stratos.com, τα Υ/Β Τype 214 ανάγονται πίσω στην κατηγορία των U-209 και U-212Α, ενώ προορίζονται αποκλειστικά για εξαγωγή. Έχουν μήκος περίπου 65 μέτρα και στην επιφάνεια εμφανίζουν εκτόπισμα περίπου 1.700 τόνων. Το πλήρωμα αποτελείται συνήθως από 27 άτομα, αλλά υπάρχει επιπλέον χώρος για τη μεταφορά έως οκτώ δυτών. Στην επιφάνεια του νερού έχουν μέγιστη ταχύτητα 12 κόμβων, ενώ εν καταδύσει η μέγιστη ταχύτητα είναι 21 κόμβοι. Η εμβέλειά είναι πάνω από 10.000 ναυτικά μίλια και το μέγιστο βάθος κατάδυσής του είναι μυστικό, αλλά συνήθως αναφέρεται σε περίπου 400 μέτρα.

Ένα τέτοιο υποβρύχιο, είναι το ελληνικό «Παπανικολής»:

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X