ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Υπάλληλοι κακοπληρωτές της ΣΚΤ με ΜΕΔ στελέχωσαν την Μονάδα Διαχείρισης

Τι αναφέρει στην συμπληρωματική του κατάθεση ο Βαρνάβας Κουρουνάς

Με δυο συμπληρωματικές καταθέσεις συνεχίζεται το έργο της Ερευνητικής Επιτροπής που έχει συσταθεί για να διερευνήσει τα αίτια κατάρρευσης της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ).

Σταύρος Ιακώβου, Εκτελών Χρέη Γενικού Διευθυντή ΚΕΔΙΠΕΣ και Βαρνάβας Κουρουνάς, CEO της Altamira, θα παρουσιαστούν εκ νέου ενώπιον της Επιτροπής προκειμένου να απαντήσουν σε διευκρινιστικές απαντήσεις.

Το σημερινό πρόγραμμα της Επιτροπής θα κλείσει ο Δημήτρης Φιλιππίδης πρώην Διευθυντής Διαχείρισης Ακινήτων και Επενδύσεων ΣΚΤ.

Ζωντανή κάλυψη:

14.20 Ολοκληρώθηκε η συνεδρία

14.15 Η κατάθεση του μάρτυρα περιστρέφεται γύρω από τη συνεργασία της ΣΚΤ με την εταιρεία Dolphin Partners. Ο μάρτυρας ανέφερε πως η συνεργασία προέκυψε κάτω από την πίεση η ΣΚΤ να πιάσει το στόχο των 300 εκατ. ευρώ από την ανταλλαγή χρεών. Ο κ. Χαραλάμπους ρωτά τον μάρτυρα αν είχε σχέση με τις διαδικασίες σύναψης συμφωνίας με την Dolphin Partners λόγω της θέσης που κατείχε στην Υπηρεσία Διαχείρισης Ακινήτων της ΣΚΤ με τον μάρτυρα να απαντά αρνητικά. Προηγουμένως ο μάρτυρας ερωτηθείς επιβεβαίωσε πως διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον κύριο συνεταίρο της Dolphin Partners

13.50 Ο μάρτυρας αναφέρει στην Επιτροπή πως θα καταθέσει ενώπιον της στοιχεία τα οποία αφορούν ψευδή και κακόβουλα δημοσιεύματα τα οποία τον φέρουν να είχε συναλλαγές με πρόσωπα τα οποία είχαν σχέση με τις επαγγελματικές του δραστηριότητες. Ο κ. Φιλιππίδης διέψευσε πως είχε την όποια σχέση με πρόσωπα η εταιρείες οι οποίες είχαν σχέση με την ΣΚΤ ή την Altamira. Τα στοιχεία που διαψεύδουν τα όσα αναφέρονται σε συγκεκριμένο δημοσίευμα περιλαμβάνονται σε ένορκο δήλωση του ιδίου την οποία θα καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής.

13.20 Τον Ιούνιο του 2014 εργοδοτήθηκε στη ΣΚΤ και στη συνέχεια μεταφέρθηκε με το υπόλοιπο προσωπικό στην Altamira. Ο μάρτυρας εξηγεί στην Επιτροπή τα καθήκοντα που είχε στο γραφείο του προέδρου της ΣΚΤ Νικόλα Χατζηγιάννη όταν εργοδοτήθηκε στην τράπεζα και κάτω από ποιες συνθήκες μετακόμισε στην Altamira.

13.15 Ενώπιον της Επιτροπής ο Δημήτρης Φιλιππίδης, πρώην Διευθυντής Διαχείρισης Ακινήτων και Επενδύσεων ΣΚΤ.

12.45 Διάλειμμα

12.30 Στα 20 εκατ. ευρώ έχουν ανέλθει τα λειτουργικά έξοδα της Altamira μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο αναφέρει ο CEO της εταιρείας Βαρνάβας Κουρουνάς.

12.20 Σύμφωνα με τον Γιώργο Χαραλάμπους τα ΜΕΔ πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων ανέρχονται σε 2845. Από το σύνολο, τα 982 ΜΕΔ αφορούν μέλη κοινοτικών συμβουλίων με συνολικό χρέος 927 εκατ. ευρώ. Από τα 927 εκατ. ευρώ το 1/3 αφορά συναλλαγές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το υπόλοιπο ποσοστό ή 580 εκατ. ευρώ αφορά πρόσωπα. Από το ποσό αυτό τα 200 εκατ. ευρώ είναι ΜΕΔ αναφέρει το μέλος της Επιτροπής.

12.05 Όπως επιβεβαιώνει ο μάρτυρας σε παρατήρηση των Γιώργου Χαραλάμπους, αρκετοί υπάλληλοι που στελέχωσαν την Μονάδα Διαχείρισης των ΜΕΔ της ΣΚΤ ήταν κακοπληρωτές έχοντας προβληματικά δάνεια.

12.00 Η στελέχωση της μονάδας Διαχείρισης των ΜΕΔ έγινε το 2014, αναφέρει ο μάρτυρας, προσθέτοντας πως είχαν ζητηθεί πρόσωπα από τα ΣΠΙ για να γίνει η τελική επιλογή. Η τράπεζα το 2014 στηρίχθηκε στο υφιστάμενο προσωπικό της

11.20 Συνολικά το χαρτοφυλάκιο της ΣΚΤ περιλαμβάνει 6 δισ. ή ποσοστό 57% ΜΕΔ. Από το συνολικό ποσοστό των ΜΕΔ το 30% είναι σε διαδικασία αναδιάρθρωσης και δεν έχουν ληφθεί μέτρα, αναφέρει ο μάρτυρας. Τα στοιχεία που παραθέτει ο μάρτυρας είναι σημερινά και με βάση την εικόνα που δίνει το σύστημα της τράπεζας, προσθέτει ο κ. Κουρουνάς.

11.15 Ποσοστό 61% που αντιστοιχεί σε 28 χιλιάδες λογαριασμοί και δάνεια ύψους 3 δισ. ευρώ είναι σε δικαστικά μέτρα, αναφέρει ο μάρτυρας

11.00 Ο μάρτυρας μετά τα όσα είπε για τον τρόπο με τον οποίο επιτεύχθηκε η συμφωνία με την Altamira για τα κόκκινα δάνεια, επαναλαμβάνει τα όσα ήδη έχει καταθέσει για τη μείωση το ΜΕΔ της ΣΚΤ από το 2016 και μετά.

10.45 Ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τρίτη φορά ο Βαρνάβας Κουρουνάς, CEO της Altamira. Ο μάρτυρας αναφέρεται στην πρώτη εμπλοκή του με την Altamira που ήταν αρχές του 2016.

10.30 Διάλειμμα

10.15 Η Επιτροπή επικεντρώνεται στο καθεστώς λειτουργίας της Altamira, ζητώντας από τον μάρτυρα να πληροφορήσει την Επιτροπή τί υποχρεώσεις έχουν οι ΚΕΔΙΠΕΣ απέναντι στην κοινοπραξία με την Altamira. Ο κ. Αρέστη επανέρχεται στο θέμα των υπηρεσιακών αυτοκινήτων, λέγοντας πως το πιο ακριβό αυτοκίνητο στη ΣΚΤ το είχε ο μάρτυρας με τον κ. Ιακώβου να το επιβεβαιώνει, προσθέτοντας πως άσκησε το δικαίωμα που είχε για υπηρεσιακό αυτοκίνητο όταν το προσωπικό του διαπιστώθηκε πως ήταν ακατάλληλο προς χρήση.

09.50 Από το 2000 έως 2009 δεν είχαν καταχωρηθεί στο σύστημα στοιχεία για δάνεια σε πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, αναφέρει ο μάρτυρας. Από το 2010 και μετά, προσθέτει, πως υπάρχουν στοιχεία.

09.45 Όσοι υπάλληλοι από την άλλοτε ΣΚΤ συνεχίζουν να εργάζονται στην ΚΕΔΙΠΕΣ το κάνουν με «πίεση», αναφέρει ο μάρτυρας. Οι περισσότεροι δεν ήθελαν να συνεχίσουν να εργάζονται, «μας κάνουν χάρη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο μάρτυρας.

9.40 Ο πρόεδρος της Επιτροπής ζητά από τον μάρτυρα να αναφέρει αν γνωρίζει περιπτώσεις όπου υπάλληλοι της ΣΚΤ ή της Altamira αγόρασαν ακίνητα, τα οποία εκποιήθηκαν επειδή είχαν κόκκινα δάνεια. Ο κ. Ιακώβου απαντά πως δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο.

9.30 Ο πρόεδρος της Επιτροπής επικεντρώνεται στα θέματα αγοράς και κατοχικής υπηρεσιακών αυτοκινήτων από στελέχη της ΣΚΤ. Αναφερόμενος σε υπηρεσιακό αυτοκίνητο αξίας 28 χιλιάδων ευρώ που κατείχε ο Νικόλας Χατζηγιάννης, λέει στον μάρτυρα πως το όχημα αγοράσθηκε με απευθείας ανάθεση, ενώ μερικά χρόνια αργότερα άλλο αυτοκίνητο αγοράσθηκε με την διαδικασία των προσφορών. Ο κ. Ιακώβου απαντά πως οι αγορές γινόντουσαν με δημόσιες προσφορές ωστόσο στην περίπτωση που ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής δεν γνωρίζει γιατί δεν ακολουθήθηκε η πρακτική που υπήρχε. 

09.15 Ο μάρτυρας ερωτηθείς αναφέρθηκε στο θέμα της εταιρικής πιστωτικής κάρτας που είχε ο Νικόλας Χατζηγιάννης. Ο πρόεδρος της Επιτροπής ερωτά τον μάρτυρα αν κάποιοι ενοχλήθηκαν από τα όσα είπε στην τελευταία κατάθεσή του. «Αν ενοχλήθηκαν και αντέδρασαν αυτό αποτελεί παρέμβαση στο έργο της Επιτροπής και ενδεχομένως να ενέχει το στοιχείο της διάπραξης ποινικού αδικήματος». Δεν έλαβαν μέτρα, απαντά ο μάρτυρας. Με ενημέρωσαν γραπτώς πως κάποιες αναφορές που έγιναν από εμένα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η συμπεριφορά αυτή συνιστά παρέμβαση στο έργο της Επιτροπής. επιμένει σε έντονο ύφος ο κ. Αρέστη. Ο κ. Ιακώβου συμπληρώνει πως το όλο θέμα έχει κλείσει μιας και ο ίδιος όπως είπε απάντησε μέσω δικηγόρου ότι δεν πρόκειται να ανακαλέσει τα όσα κατέθεσε ενώπιον της Επιτροπής.

09.00 Ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τρίτη φορά ο Σταύρος Ιακώβου, Εκτελών Χρέη Γενικού Διευθυντή ΚΕΔΙΠΕΣ. Ο πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρει στον μάρτυρα πως υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες από την τελευταία κατάθεσή του. Πότε η Επιτροπεία της ΣΚΤ ενημερώθηκε για το θέμα της Altamira είναι η πρώτη ερώτηση του προέδρου της Επιτροπής. Με βάση τα πρακτικά, απαντά ο κ. Ιακώβου μέσα στο 2016. Ο μάρτυρας αναφέρει στην Επιτροπή πως θα αναζήτηση τα σχετικά πρακτικά και θα επανέλθει.

Πηγή: Η Καθημερινή / του Απόστολου Τομαρά

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X