ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Χρυσάφι» πληρώνουμε το γάλα στην Κύπρο

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές και ποια είναι η δικαιολογία

Γάλα αγοράζουμε, «χρυσάφι» πληρώνουμε στην Κύπρο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται στον πίνακα της Eurostat, σε σχέση με τις τιμές που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Το πιο εντυπωσιακό γιοτ του κόσμου έφτασε ξανά στην Λεμεσό (Pics)


Όπως προκύπτει από τα στοιχεία τα οποία δημοσιεύονται και μέσω του ρεπορτάζ του Απόστολου Τομαρά στην «Καθημερινή», στην Κύπρο τα 100 κιλά γάλα στοιχίζουν 56,9 ευρώ τη στιγμή που ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι στα 35,9 ευρώ τα 100 κιλά. Δηλαδή 21 ευρώ ακριβότερα. Με εξαίρεση τη Μάλτα που τα 100 κιλά γάλα είναι στα 55 ευρώ για τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ε.Ε. η τιμή του γάλατος είναι στο συν 3 ευρώ του μέσου της Ε.Ε. ενώ υπάρχουν 15 κράτη μέλη που η τιμή του γάλακτος είναι κάτω του μέσου όρου από 1 έως 7 ευρώ.


Ανθρώπινο κρανίο εντοπίστηκε σε παραλία της Πάφου


Αναπόφευκτη η ακρίβεια

Κύριος ένοχος, σύμφωνα με την Παγκύπρια Οργάνωση Αγελαδοτρόφων, είναι το κόστος της παραγωγής του γάλακτος και, συγκεκριμένα, το υψηλό κόστος των ζωοτροφών, που αποτελεί το 60% του συνολικού κόστους παραγωγής. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η παραγωγή ζωοτροφών στη χώρα καλύπτει μόλις το 30% των αναγκών του κλάδου των αγελαδοτρόφων και κατά συνέπεια, για το υπόλοιπο 70% καταφεύγουν σε εισαγωγή ζωοτροφών από το εξωτερικό, υποστηρίζεται από τον ΠΟΑ. 

Ο Πρόεδρος της Οργάνωσης, Νίκος Παπακυριακού, αναφέρει ότι καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει πρόβλημα με τις ποσότητες των ζωοτροφών, ως εκ τούτου το κόστος παραγωγής είναι πιο χαμηλό και κατά συνέπεια και η τιμή του γάλακτος που διατίθεται σε ευρωπαϊκές αγορές. Κόστος που θα μπορούσε να περιοριστεί και στην Κύπρο, στην περίπτωση που το κράτος θα μπορούσε να προχωρήσει σε επιδοτήσεις αγοράς των σιτηρών, κάτι που ήταν σε ισχύ όπως αναφέρει πριν από το 2004.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X